Sveriges medborgare skall skyddas mot förtal och ärekränkning

Sverige har undertecknat Europakonventionen regler där det bland annat ingår att skydda medborgarna mot ärekränkning och förtal. Alla skriverier och uppladdade dokument som är ägnade att utsätta en privatperson för omgivningens förakt är enligt Europakonventionen inte tillåtet.

Beräkningar visar att ca sju procent eller lite mer än sexhundra tusen människor i vårt land är eller har varit utsatt för andras missaktning på nätet. Till detta kommer att missaktningen upprepas varje gång någon läser eller ser det och kan på så vis återupprepas i åratal. Det finns exempel som visar att folk drivits till att ta sina liv på grund av dessa missaktningar där man kan förmoda att mörkertalet är mycket stort på grund av den skam som kan ligga bakom dödsfallet.

Förundersökningsprotokoll, domar och andra liknande handlingar är sådana dokument som kan innehålla  uppgifter som i ett bredare perspektiv än hos en enskild person kan innebära att utsätta en privatperson för omgivningens missaktning är alltså inte tillåtet enligt konventionen. Postningar på olika forum eller kommentarsfält ute på nätet där man publicerar kränkande kommentarer som innebär att utsätta en privatperson för omgivningens förakt är inte heller tillåtet enligt samma konvention.

Sverige har i flera år undvikit att vidtaga åtgärder mor exempelvis Flashback och diverse personuppgiftetjänster. På senare tid också mot Avpixlat. Till detta kommer att JK lade ner alla anmälningar som kom in mot dokumentsajten Lexbase som inte kan sägas uppfylla kravet för masspublicering av domar utan att utsätta privatpersoner för omgivningens förakt.

Undvikandet att vidtaga åtgärder är helt mot gällande regler, och gör därmed landet skyldig till brott mot Europakonventionen.

Europakonventionen ger också Sverige en skyldighet att se till så att den som anser sig kränkt få sin sak prövad. JK lade ner alla sådana prövningsförsök gentemot Lexbase och mängder av åklagare har lagt ner eller inte ens börjat förundersöka förtals- och andra nätbrott mot privatpersoner som vill få det prövat.

Det står helt klart att Sverige bryter mot Europakonventionens regler i dessa frågor. Varför bryter en stat mot regler de själva varit med att utforma och sedan ratificera? Förmodligen handlar det om rättsväsendets förakt mot de som ställer krav på att rättsväsendet skall fungera eller/och rättskulturell lättja mot andra än sig själva eller översatt till den mer vardagliga meningen: “Det finns ingen tid till sådant!”

Det är tid nu att kräva av Sverige att följa de regler som erkänts och skrivits under genom att stänga ner sajter, förbjuda sajter och åtala de som bryter mot våra lagar om de inte förändrar sina nätplatser till något godtagbart. Vi vill egentligen inte stänga ner några sajter alls men om inget annat återstår finns inget annat val.

Beatrice Ask, Justitieministern, har låtit starta en utredning om det är lagligt att lägga upp offentliga handlingar på nätet och hur man skall kunna stoppa det. Utredningen skall vara klar ganska snart. Hon säger också att de som är dömda och avtjänat sitt straff skall betraktas som fria medborgare som alla andra. Ingen skall kunna ta del av uppgifter om dessa personer på nätet. Det finns alltså en gnutta hopp men jag är tveksam. Om det kommer nya regler kommer säkerligen åklagarna med någon juridisk krumbukt som “återställer ordningen” och allt får köras i långbänk återigen precis som i vilken bananrepublig som helst.

 

Källa 1: reclaimJustice
Källa 2: http://www.reclaimjustice.com/
Källa 3: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18959803.ab

Gabriella Lahti journalist på Nyheter24

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer