Flashback – Freda sig mot de “oåtkomliga”

På dygnet-runt-öppna hatjouren Flashback pågår, inte helt obekant, förtal av vanliga människor. De kan vara dömda för något brott eller efter en kanonad av förtal friade i domstol. Det kan också röra sig en random person som någon har lust att jävlas med. Man startar en tråd och i första inlägget skriver trådstartaren “Vad vet vi om Anders Andersson på höjda”. Därefter börjar skådespeleriet. Lite försiktigt i början för att accelerera tills det kommer in en gudsförgäten figur som skriver “jag känner idioten”. Sedan lägger han upp en massa punkter som oftast inte är sant men som efter några sidor fram har blivit en “trådsanning” och ytterligare ett liv är förstört.

Är olagligt

Yttrandefriheten är begränsad i flera avseenden, Sverige har inte absolut yttrandefrihet vilket inget annat land heller har. Orsaken är att skydda folk från att råka ut för det tiotusentals råkat ut för på hatforumet Flashback. Det är olagligt att förtala någon, det är olagligt att lägga ut folks personuppgifter och det är olagligt att inte radera sådant för de som kan radera det. Sverige och EU har bestämt så. Det är demokratiskt beslutat och så länge det inte ändrats är det så, punkt.

Falska lagar

Tyvärr är de flesta lagparagrafer som förbjuder folk att förtala någon falska. De finns skrivna i lagboken men de har förord som drastiskt ändrar lagarnas intention, dvs att skydda folk mot att kränkas offentligt. I förorden står det nämligen att åklagare bara för åtala om det är av betydande allmänt intresse. I alla andra fall får den som näthatats göra utredningen själv och sedan själv driva målet i domstol. Det förstår varenda kotte på vår del av planeten att en person som är svårt näthatad absolut inte kan göra  polisens och åklagaren arbete. Därför finns inte förtalslagarna för förtalade personer, de finns bara som ord i en lagbok. På samma sätt är det med “av allmänt intresse”. Om någon förtalas och tråden detta sker i har flera miljoner besökare är det naturligtvis av allmänt intresse för det har besöksantalet tydligt visat. Men så enkelt är det inte för lagstiftarna har tänkt på det också genom att ändra på innebörden av vad “allmänt intresse” betyder. De har bestämt att “allmänt intresse” betyder att samhällsfunktionen störs. Det är inte alls vad det betyder men det hjälper inte för säger lagstiftarna att kejsaren har kläder på sig har han kläder på sig helt oavsett om han är naken eller inte. Resultatet av detta blir tiotusentals förtalade så illa att de har mycket svårt för att få arbete.

Anonymitet

Har vi en absolut rätt till anonymitet? Nej, verkligen inte. Det finns en grundlagsskyddad anonymitet som gäller uppgiftslämnare till massmedier, men den förutsätter ett utgivningsbevis hos den som tar emot och publicerar informationen. Hatforumet Flashback har inget utgivningsbevis därför finns inte rätten att få vara anonym på Flashback. Det gäller inte bara på Flashback. Sedan 2006 har vi enligt lag maskeringsförbud som innebär att den som deltar i en demonstration inte får täcka sitt ansikte om demonstrationen spårar ur. Det är dessutom förbjudet att maskera sig på idrottsarenor som syftar till att kunna identifiera de som bryter mot lagar. Yttrandefriheten gäller alltså inte brott. Med det som bakgrund krävs inte någon juridisk utbildning för att förstå att den som hotar och förtalar på Flashback knappast kan gnälla om rättigheter som kränkts när deras identiteter avslöjas.

Stoppa brotten på Flashback

Att stoppa dessa personer borde vara en sak för polisen. Men föga överraskande gör inte polisen det. Genom att skriva forumet på en brevlåda i New York har Flashback lyckats sätta upp ett juridiskt skydd för sina anonyma brottslingar. Polisen, Datainspektionen och flera andra organ inom rättsväsendet vet mycket väl att brevlådan i New York är en bluff men ändå gör de inget. Om hatforumet Flashback istället skulle tillhandahålla upphovsrättsskyddat material skulle vi direkt få se ett rättsväsende i aktion. Flashback skulle inte existera mer än några sekunder och sedan ‘poff’, det är borta.

Skall tala med de eller den som styr över forumet

De flesta instanser säger att vi skall tala med de eller den som styr över forumet och försöka få denne att förstå hur illa förtalet mot de som hängts ut på forumet egentligen är. Förslaget är inte bara korkat, det är rent löjligt eftersom forumet styrs av människor som helt saknar empati och omsorg om andra.

Ur tråden: “Ska man få hata hur mycket som helst Flashback?“:

Admin och en del moderatorer ser det som en fördel att hata och förtala folk. Dessutom tror de att vi som är emot näthat är emot andras åsikter vilket är en typisk flashbackisk feltolkning..

En inställning som urholkar betydelsen av ordet “hat” rätt rejält och dessutom förklarar varför vissa verkar hitta hat överallt, mängder av hat, hos alla som har en annan åsikt än de själva.
Postat av Moderator Jecke

..och admin fyller på..

Vilket indirekt betyder att det är viktigt att vi försvarar näthatet.
Eftersom avvikande åsikter uppenbarligen är hat.
När samma kritik postas på nätet så är det inte bara hat, utan näthat.
Postat av admin

..och..

Så jag anser att vi måste försvara näthatet
Postat av admin

..admin förlöjligar och överdriver om de som inte tycker som honom..

Sedan kan ni fortsätta posta er kritik om näthatet. Ni som kräver att alla ska vara snälla.
Postat av admin

..och..

Vilket indirekt betyder att det är viktigt att vi försvarar näthatet.
Postat av admin

Admin på Flashback tycker att bli omskriven så illa på forumet att denne inte längre kan få ett arbete, förlorar vänner, inte kan bo kvar i sin bostad och ofta inte heller kan få en ny bostad är en lättkränkt person..

Otrevliga uttalanden är sannolikt tillåtna, då det säkert finns en och annan lättkränkt person som blir upprörd över att någon tycker annorlunda. En fri debatt innebär att man även får tycka annorlunda, och det är ju uppenbarligen otrevligt enligt vissa.
Postat av admin

På frågan: “Ska man få hata hur mycket som helst på Flashback?” svarar admin..

Vi har inte någon regel angående hur mycket hat någon får posta per dygn. Så svaret är nog ja.
Postat av admin

På frågan “Bryter Flashback mot vad i svenska samhället generellt anser vara god ton?” Svarar admin på Flashback..

Det hoppas jag. Vore inte mycket till yttrandefrihet annars.
Postat av admin

..och längre ner i tråden..

Får man inte vara elak, så är det inte mycket till yttrandefrihet.
Postat av admin

Admin på Flashback missuppfattar ordet “hata”. Han använder ordet för i stort sett allt. Det går inte, för det finns skillnader i att hata och hata. Att hata laga mat eller gå i trappor mm är det naturligtvis inga problem med. Inte heller att hata en kändis eller en offentlig person. Men att hata en privatperson är en helt annan fråga. Hatet i sig är det inga problem med men när man klär hatet i kränkande stavelser mot den namngivna privatpersonen som skapar missaktning runt denne är det allvarligt och oftast också olagligt.
Admin på Flashback verkar inte se det som allvarligt, han ser det hatet på samma sätt som att hata att diska eller gå i trappor. Om vi ser tillbaka till ursprungsfrågan, dvs att “skall tala med de eller den som styr över forumet och försöka få denne att förstå hur illa förtalet mot de som hängts ut på forumet egentligen är“, förstår alla att ens ägna en tanke åt ett sådant samtal är slöseri med tid om de ens svarar.

Återstår bara att freda sig själva

Det som återstår för de förtalade när samhället så jävla grovt svikit dem är att freda sig själva, dvs att göra det lagen borde göra. Frågan är vad kan vi som utsatts för mobben på Flashback göra för att försvara oss? Egentligen är det bara tre större saker vi kan göra och det är:

 1. Påverka forumets ekonomi.
 2. Visa att de anonyma går att hitta.
 3. Syssla med lobbyverksamhet mot Riksdagen och EU.

Vi anstränger oss extra mycket för att hålla oss på lagens sida. Aldrig någonsin har vi begått olagliga handlingar och den kursen kommer att orubbligt bestå.

Forumet Flashback har ett tung ansvar

Flashback borde ta till sig vårt sätt att hantera personuppgifter och sluta lägga ut dessa. Utan personuppgifter kan man i stort sett skriva vad man vill utan att någon bryr sig. Om det skulle ske lägger vi omedelbart ner vårt arbete och ägnar oss åt våra tidigare intressen utan att någon mer gång ens tänka tanken “Flashback”.
Detta lägger ett tungt ansvar på Flashbacks ägare, som under alla år odlat en antirebell-kultur där allt får sägas och där man skyddar sina medlemmar från lagens långa arm. Det skapar en gemensam känsla av att “vi är farliga, ingen vågar sig på oss” och “här gäller Flashbacks regler inte lagen”. Men Flashback har inte kunnat skydda sina användare som de lovat och borde ta konsekvenserna genom att tydligt visa att yttrandefriheten och anonymiteten inte är absolut ens på Flashback. Flashback skulle förutom detta göra en välgärning genom att låta forumet var öppet endast för medlemmar och sätta stopp för Googles indexering av innehållet. Bara så kommer Flashback att kunna leva vidare. I alla andra fall finns det ett bäst före datum.

6 tankar på “Flashback – Freda sig mot de “oåtkomliga”

 1. Anonym:
  “Forumet Flashback har ett tung ansvar”
  Tungt ?

  Ja, de kommer hela tiden undan ansvar vilket är fel. Därför anser vi att de har ett tungt ansvar.

 2. Lisa-Bosse:
  Här är några företag som råkat illa ut på Flashb.:
  https://www.ehandel.se/forum/generellt-om-e-handel/7837-falska-uppgifter-pa-naetforumet-flashback.html
  De är ju för jävligt att några små-knattar kan regga sig på Flashb. och med några korta ord slå ut hela företag med anställda å allt!

  Ja, det är helt enkelt bedrövligt. Än mer bedrövligt är att det finns en fullvuxen människa som tycker det skall vara så. Man undrar vad för uppväxt en person med sådana åsikter har haft, kanske tid nu att ta reda på det?

 3. Att inte dessa troll låter ens företag vara i fred oavsett om det är E-handelsföretag eller företag i det riktiga livet .Det har vi sett några exempel på det och ett skrämmande exempel är när man för 1år sedan på någon ämnestråd där man på falska grunder utmålade Artikel 12 gruppen som kriminell organisation påstod att en person som drev en byggfirma höll på med skumraskaktiviteter och att man på Flashback på falska lögnaktiga sätt påstod att den person skulle ha kontakter med personer i den kriminella världen, detta ledde till att företagaren och hans företag gick dåligt under 2019 .Och att utmåla den företagaren i byggbranschen som man gjorde förra året är solklart fall av grovt förtal när man på falska grunder påstod att företagaren hade kontakter med personer i den kriminella världen och solklart fall av osant intygande när man på falska grunder anmälde företagaren för påstådda brott som företagaren ens aldrig ha begått .

 4. Spion:
  Att inte dessa troll låter ens företag vara i fred oavsett om det är E-handelsföretag eller företag i det riktiga livet .Det har vi sett några exempel på det och ett skrämmande exempel är när man för 1år sedan på någon ämnestråd där man på falska grunder utmålade Artikel 12 gruppen som kriminell organisation påstod att en person som drev en byggfirma höll på med skumraskaktiviteter och att man på Flashback på falska lögnaktiga sätt påstod att den person skulle ha kontakter med personer i den kriminella världen, detta ledde till att företagaren och hans företag gick dåligt under 2019 .Och att utmåla den företagaren i byggbranschen som man gjorde förra året är solklart fall av grovt förtal när man på falska grunder påstod att företagaren hade kontakter med personer i den kriminella världen och solklart fall av osant intygande när man på falska grunder anmälde företagaren för påstådda brott som företagaren ens aldrig ha begått .

  Ja, det har under åren hänt flera företag att de dels gått dåligt och dels fått slå igen på grund av att man förtalat dem på hatforumet Flashback.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer