Flashback – Näthat handlar om vinster

Provokation och näthat som affärsidé

Aftonbladet har idag en alldeles utmärkt artikel om näthat och vinster. De fortsätter där min dotter och en vän till henne slutade i publikationen Provokation och näthat som affärsidé

Fredrik Virtanen formulerar detta mycket bra, som han ofta gör:

Det är inte alls obegripligt att Facebook ger det ständiga standardsvaret ”it doesn’t ­violate our Community Standards” oavsett om inlägget ­anmäldes för våldshot mot kända kvinnliga politiker, hat mot invandrare, förtal av en skolpojke eller hängde ut ­moster Märta som undermålig kakbakare.
För var ska Facebook dra gränsen utan att först faktiskt börja läsa de anmälda inläggen?

Svaret är naturligtvis att det kostar att använda anställa moderatorer. På Flashback exempelvis är moderatorerna obetalda. Det är den typen av folk som jobbar gratis åt en person som drar in miljoner varje år så att han kan leva gott.

Näthatet gick så långt att:

De flesta företag valde att upphöra med avloppen, för sent visserligen. Aftonbladet har numer en variant med Facebook plus moderatorer men skit slinker igenom än eftersom yttrandefriheten måste vara långtgående. Högerextremistiska signalord – ”kulturberikare”, ”pk-­eliten”, ”system­kollaps” etcetera – varken kan ­eller bör tas bort även om syftet är att sprida missaktning. ­Däremot ska explicit hat, hot ­eller förtal avlägsnas.

Svaret är enkelt:

Att vidrigheterna får pågå om myndigheter inte ingriper är ­begripligt. Det är aktieägare, ­inte publicister, som bestämmer. Facebook gjorde en vinst på hisnande 13 miljarder kronor ­bara under fjärde kvartalet 2015.

Så här är det:

Att då hindra kunderna från att få ­uttrycka sitt kära hat just där ­vore dåligt för affärerna

Här kommer det med dyra moderatorer:

att anställa tiotusentals ­moderatorer, som ­faktiskt bedömer alla ­anmälda brott mot de ”gemenskapsregler” man påstår sig ha, skulle hacka börskurvan rejält.

Man skiter i moral och anständighet när kulorna rullar in, exakt som med Flashback:

Anständighet ­kostar pengar. Det finns inget obegripligt med det. Men det är fortfarande ett val som Facebook gör. Valet att inte göra ­något trots att ­miljarderna väller in.

Fredrik Virtanen artikel är inget annat än en strålande analys av verkligheten bakom näthatet som min dotter redan för två år sedan analyserade fram,  Provokation och näthat som affärsidé, och varför det inte görs något för att stoppa eländet. Men nu är nya lagar på gång om det nu inte blir så att åklagarväsendet också förstör dessa lagar.

0 Kommentarer on “Flashback – Näthat handlar om vinster

  1. Man behöver inte vara någon erfaren raketforskare för att avslöja att Facebook blir samma liknande stinkande bajsnedkladdad trolltoalett som Flashback forum. Facebook forum plockar hem miljardvinster på att låta hat,hot,rasism,förtal,olaglig verksamhet,otillåten reklam med mera flöda på Facebook utan att vidta åtgärder. Trots att det finns klara spelregler på Facebook som förbjuder inlägg och gruppsidor som uppmuntrar till terrorism,rasism,hat,hot,förtal,olaglig verksamhet,rasism, otillåten reklam,med mera Samt att Facebook vägrar att ta alla abuseanmälningar på fullt allvar och inte vidtar åtgärder mot gruppsidor och inlägg som i värsta fall innehåller rena mordhot,bombhot,terroristattentatshot,brandhot och andra olagliga aktiviteter.

    Personalen på Facebooks Europakontor i Dublin på Irland verkar vara helt inkompetenta klantskallar som inte kan och förstår svenska.Det är nog säkert en automatisk robotbaserad dator som tar emot abuseanmälningar,och där har vi orsaken till varför närmare 100 procent av alla anmälningar blir avslag på med följande svar från Facebook” Tack för att du anmäler inlägg och grupper till oss vi försöker att göra forumet mer tryggare och säkrare.
    Vi anser att det som du har anmält inte bryter mot våra gemenskapsregler” .

    Sånt blir man verkligen förbannad på att Facebook håller på med att dalta med inavlade gangstertroll som bryter mot svensk lag och mot forumets regler samt mot netiketten.Ska man få bukt med problemen så kan man lika gärna gå direkt vidare med polisanmälan om någon via inlägg eller gruppsida framför våldshot riktade mot en enskild person,invandrare,och politiker med flera. Man får samma fega bemötande i kommentarer när man kritiserar Facebook för att dalta med gangstertroll och att Facebook vägrar vidta åtgärder mot personer som skriver och postar inlägg som bryter mot svensk lag och man vidtar inte ens åtgärder mot personer som lägger upp gruppsidor som uppviglar till hat,hot,rasism,förtal ,olagliga aktiviteter,terrorism,med mera. Facebook kan man inte påstå att det ska vara en seriös forumsida när man ser gruppsidor som läggs upp på forumet som backar upp diverse olagliga aktiviteter.Facebook med Mark Zuckerberg i spetsen borde nog satsa pengar på att anställa moderatorer och sen så borde forumets svenska avdelning flyttas till ett kontor vid ett av Facebooks serverhallar i Luleå,och likadant starta en abuse-enhet vid servehallens kontor uppe i Luleå och om man hade moderatorer som modererade alla gruppsidor och inlägg så skulle man få bort minst 80 procent av medlemmar och inlägg och gruppsidor som inte uppfyller kraven på att följa netiketten och svensk lag.

    Facebook borde upphöra med sin verksamhet om man inte ser till att radera bort alla olagliga kommentarer och olagliga gruppsidor och om man inte heller permbannlyser personer som har brutit mot forumets regler och mot svensk lag, man har samma agenda som på Flashback att man i smyg tillåter personer att regga nytt konto trots att den personen har brutit mot regler och lagar innan och agerat gangstertroll och trots att den personens IP-adress förekommer ofta.

  2. Där har vi upptäckt att Facebook har hat och nätprovokation som sin affärside,man är mer intresserad att låta miljardvinster rulla in istället för att anställa moderatorer som vidtar åtgärder mot personer,inlägg och gruppsidor som bryter mot svensk lag,netiketten och mot forumets egna regler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.