ifolkets.intre.se

Flashback – Drogernas Mecka

En av “våra” användare på Flashback har testat med PM (internt meddelandesystem mellan användare) för att undersöka om det förekommer drogförsäljning på forumet. Vår användare kom i kontakt med några som berättade att man aldrig behöver vara utan droger om man är medlem på Flashback. När de hittade denna “oas” har de alltså aldrig mer behövt oroat sig för att bli utan. Det finns alltid, dygnet runt, på hatforumet Flashback. Vid närmare undersökning visade det sig att drogförsäljningen är väldigt utbredd där. Det kan vara så illa att Flashback är den enskilt största drogförsäljaren i Sverige och en stor aktör för flera andra länder i Skandinavien. Det diskuteras tom på Flashback om det:
Flashback säljer minst 10 ggr mer droger än plattan! Största drogtorget i Norden!!!
Bland annat skriver någon om sina erfarenheter så här:

Det är egentligen inte så konstigt att det förekommer, med tanke på hur många som är medlemmar samt hänger i drogforumen. Det är liksom bara att visa lite intresse för droger i några trådar, t.ex. vara lite övertydlig: “OT: Fan vad det suger med torka, här i Hum-Hum-Dum OnT: blablablaba…” så skickas det ett PM till en. Har hänt några gånger att man fått PM som visat ett intresse att sälja, inget jag besvarat dock. Ibland räcker det till och med bara att överhuvudtaget posta i en drogtråd.

Nu har frågan åter aktualiserats genom en ny tråd på Flashback om drogförsäljningen. Vi ser det därför som angeläget att uppmärksamma det återigen. Vi har blandat in material från flera olika artiklar om det i denna artikel.

Tove Janssons berättelse om Mumintrollen

Hemulen är en person i Tove Janssons berättelse om Mumintrollen ur folkslaget Hemuler. Hemuler i den berättelsen är lite speciella bla saknar de helt humor utom när man retat dem. I övrigt är de befattade med inskränkthet, paragrafrytteri och myndighetsutövning. Hemulen i berättelsen är en botaniker med en samling av växter som han hela tiden ökar på med nya växter. Berättelsen om Mumintrollen med Hemulen är trots beskrivningen ovan mycket omtyckt av barn och faktiskt lärande och trevligt att ta del av.
Hemulen på Flashback var inte lika trevligt. Hemulen på Flashback var inte trevligt alls eller rättare sagt, Hemulen på Flashback var en farlig företeelse som inte har något i vårt samhälle att göra överhuvudtaget. Deras verksamhet bestod i att sälja nya oklassade droger.  De såg till att hela tiden befinna sig på gränsen till det tillåtna. Bara genom att ändra minimalistisk i en drogs sammansättning så att den inte finns med i listan över narkotikaklassade preparat blev det plötsligt helt laglig. Det handlade alltså att leka med lagens bokstav för att få prångla ut substanser som kan ta livet av en människa. De droger de sålde för dyra pengar var  bland annat “Altamira”, “THJ-018”, “bk-2C-B” och “3,4-CTMP”. Vad de innehöll lämnar vi därhän, det räcker med en persons omdöme om ruset:

Satan vad potent den var. Blev så stekt att jag inte ens kan lämna en korrekt rec.

Alltså var det inget annat än narkotika som såldes helt öppet genom denna ljusskygga nätaffär. Vi tycker det är vedervärdigt att denna försäljning till våra ungdomar fick pågå. Den som ägde och drev drogaffären måste vara en person som helt saknar omdöme och empati som vilken smutsig knarklangare som helst.

14 ungdommar dog av drogerna från Hemulen

Dagligen dog eller skadades ungdomar av drogen Spice. Frågan är hur mycket av det som kom från Hemulen? Hur många av de ungdomar som avlidit har köpt från Hemulen? Frågan måste ställas, hur många liv har ägaren för Hemulen på sitt samvete? Så här skriver polisen:

På Flashbacks drogsidor har Hemulen också sedan en längre tid abonnerat på så gott som allt reklamutrymme. Där finns aktuella annonser över Hemulens storsäljare, som för närvarande är rökmixarna Altamira och THJ-018.  /../

En del av den långa erfarenheten inom branschen som personerna bakom Hemulen påstår sig ha, innefattar kontakter med polisen i september 2012 med husrannsakan, anhållande och så småningom åtal för bland annat narkotikabrott som följd. Upprinnelsen till polisens intresse var att Hemulen. se under 2012 sålt den centralstimulerande droger 5-IT, som under våren varit direkt eller indirekt orsak till 14 unga människors död i Sverige. Ett av dödsfallen skedde i Härnösand, där en engagerad polis lyckades spåra att den avlidne köpt 5-IT från Hemulen.

 Källa: http://www.snpf.org/Tidningar/2014/SNPF_4-14.pdf

Alltså har personen bakom Hemulen tagit livet av minst 14 ungdomar! Vid ett tillslag mor Hemulen i Malmö 2012 beslagtogs en hel del produkter:

SKL-analyserna påvisade huvudsakligen oklassade substanser, men också 5.56 gram fenkamfamin, som är narkotikaklassat, och 19,5 gram metoxetamin som hade blivit narkotikaklassat tidigare under 2012. Bland det beslagtagna fanns också drygt 123 000 tabletter som innehöll substansen etizolam, ett läkemedel av typen bensodiazepiner som blev narkotikaklassade i Sverige först den 15 december 2012.

Åtal och rättegång

Rättegång i september 2014 I juni 2014 åtalades tre av personerna bakom Hemulen för narkotikabrott för innehav av de mindre mängder narkotika som anträffades den 18 september 2012. De åtalades också för brott mot lagen om handel med läkemedel genom innehav i syfte att olovligen sälja drygt 123 000 tabletter etizolam, som enligt Läkemedelsverket var att anse som läkemedel vid tidpunkten för brottet. Rättegång är planerad till september 2014

De friades för att drogerna polisen hittade inte var narkotikaklassade vid just det tillfället.

Aftonbladet har träffade Hemulens ägare

Ägaren var en kille på 24 år. Han hade uppdrag i 5 företag där han drev 4 själv. Hemulen var ett av företagen. Hans bolags samlade tillgångar var 600.000kr. Ägaren uppger själv att han tjänade 1,2 miljoner om året. Han började sin karriär med att själv vara missbrukare och han testade drogerna han köpte in. I vår värld var han alltså fortfarande missbrukare.  Aftonbladet skriver:

Vi möter en ung välklädd man med blanka svarta skor, vit skjorta och finbyxor. Han ser mest ut som en konsult med datorväskan över axeln. Väskan är fullpackad med plastpåsar i olika storlekar, som innehåller färdigblandad spice.
Källa: Aftonbladet

Killens åsikt är att det skall vara fritt att droga sig, att det är upp till var och en att knarka ihjäl sig. Det är en åsikt många har men de glömmer de anhöriga som förlorat en son, en dotter eller en annan anhörig. För de personerna blev det ingen frihet, för dem blev det en livslång sorg och en genuin ilska över de som säljer skiten. Hemulens ägare har fått brev från personer som förlorat anhöriga:

”Du har dödat min son”, eller ”du har dödat min bror”.

Hemulens ägare svarar Aftonbladet vad han säger om det:

Får de ut någonting av att ta ut sin ilska över mig får de gärna göra det. Behövs det en syndabock kan jag vara den.

Killen är (eller var) fullständigt befriad från empati! Han till och med orerar över breven han fått från sörjande anhöriga! Han anser att han gör allt rätt då dödsdrogerna säljs i bolagsform så de som dör av drogerna får skylla sig själva enligt killens märkliga syn. Han sade själv, enligt Aftonblandet:

för en vanlig Svensson är jag djävulen själv, den som fördärvar ungdomen

Myndigheterna jobbade hårt för att stoppa den “lagliga” droghandeln han sysslade med. Bla klassades flera dussin blandningar som narkotika. Hemulens ägare tror inte det går att stoppa för det kommer hela tiden nya droger. Men vad han inte förstod var att man kan stifta en ny lag som förbjuder all form av handel med kemikalier med syfte att berusa. Risken var och är dock överhängande att någon som mist en anhörig tar lagen i egna händer, hinner före och sänker killen för gott. Det  är vi helt emot men är en risk alla måste ta med i beräkningarna som säljer droger.

Droger används mest av redan belastade människor

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, används nätdroger huvudsakligen av en belastad grupp ungdomar som förstört sig på flera andra sätt. Det var alltså redan skadade personer som köpte av Hemulen. Personer som inte var i stånd att sätta sig emot missbruket utan kanske i stället beskriver detta som något bra och något alla bör använda. Det är exakt den bilden man får när man läser trådar på Flashback. De som skriver på det forumet är alltså svårt belastade ungdomar som för länge sedan tappat omdömet. Dessa trådar läser alltså våra skolungdomar och får för sig att det inte är så farligt med droger och ytterligare en drös ungdomar förlorar omdömet och några kanske sina liv.

admin på Flashback är omdömeslös

Sådana diskussioner tillåter admin på sitt forum och Flashback tillät ett sådant företag göra reklam på samma forum.  Att tillåta en sådan annonsör som tagit livet av 14 personer är lika omdömeslöst som själva försäljningen. På Flashback beskrivs hur man handlade på Hemulen och hur drogerna verkar osv. Flashback är helt indragen i denna verksamhet och moralisk skyldig till att drogerna finns på våra gator. Därmed också moraliskt medskyldig till de ungdomar som omkommit på grund av dessa droger.

Föräldrar och anhöriga, det är i sista ändan Flashback som är ansvarig till att era barn tar dessa droger och det är dem ni skall ställa till svars. Vill ni hitta den ytterst ansvarige följer ni pengarna från annonseringen.

Hemulens ägare hittades

Hemulen hade gömt sig bakom anonyma servrar som Cloudflare. Det hjälper inte, vi hittade sajten ändå. Den låg på en server här:

 • Prq – Pop Sth0 Stockholm
 • PRQ AB, Box 1206, SE-11479 Stockholm
 • http://www.prq.se
 • info@prq.se
 • abuse@prq.se
 • info@prq.se
 • Deras vilkor: http://www.prq.se/prq-av-se.txt
 • Prq ägs av Mikael Viborg som tog över företaget 2008 från Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij (de verkar vara inblandade i all skit som förekommer på nätet).
 • Domänen Hemulen.se är registrerad genom Loopia
 • Företaget låg i Malmö
 • Ägaren var då 24 år
 • Ägare till Hemulen var ordinarie ledamot i fyra företag med koppling till Hemulens verksamhet.

 • Enligt polisen omsatte Hemulen flera miljoner i månaden på andras lidande och död.

Efter ytterligare gräv hittade vi för några år sedan killen bakom Hemulen, dvs killen som sålde droger genom annonser på hatforumet Flashback som tog livet av minst 14 ungdomar. Mörkertalet kan dock vara mycket stort:

A***** Kristiansson

199007**-****

Vi ”outar” ingen och de som är offentliga är ju redan ”outade”. Dessutom är Adrian en företagsledare för aktiebolag och skall stå till förfogande för allmänhetens kontroll. Hans gärning, som indirekt dödat flera personer och gjort ännu fler beroende av droger, är av allra högsta grad av allmänt intresse. Det är därför vi beslutat att gå ut med namnet. Dock ser vi att det bor flera personer på adressen och av hänsyn till dem lägger vi inte ut någon adress och maskar en del av personnumret.

Medias granskning släckte Hemulen

TV-programmet Uppdrag Granskning (UG) granskade Hemulen och letade upp de ansvariga och undersökte deras förehavande. Två av medhjälparna var med i Piratpartiet men efter att UG talat med Piratpartiet uteslöts dessa med omedelbar verkan. Ägaren till Hemulen gjorde sig oanträffbar och hemsidan släcktes ner och Hemulens annonser på Flashback togs bort.

Förlorade sitt domännamn hemulen.se

Det Finska företaget Moomin Characters Oy Ltd som bevakar och förvaltar de immateriella rättigheter som hänför sig till författaren Tove Janssons böcker om Mumintrollen tar strax efter UG:s program över domänen hemulen.se. Bakgrunden är en anmälan till Stiftelsen för internetinfrastruktur om rätten till ägarskapet. I beslutet står det bla:

Ägaren har registrerat domänen i ond tro och inte har någon rätt eller något berättigat intresse till den
Källa: Allt om juridik

En oväntad effekt

Efter detta kan vi nog säga att Hemulens drogförsäljning är definitivt borta från nätet. En oväntad effekt är att hatforumet Flashback tappar en av sina bästa annonsbetalare. Eller med andra ord kan man säga att Flashback drevs av pengar från drogförsäljningen. Hatforumet Flashback tjänar alltså inte bara pengar på hatet, de tjänar också pengar på drogförsäljning men i mindre grad nu när Hemulen är borta.

Flugsvamp 2

Flugsvamp 2.0 har det skrivits en hel del om på senare tid. Flugsvamp kunde man nå via nätet kallat “Darknet” som egentligen är internet det också men kan bara nås om man använder “TOR-browser”. Många säger att Flugsvamp 2 var störst på att sälja droger via nätet. Det är dock inte sant.

Flashback kan ingen konkurrera med

Flashback sägs ståta med flera olika rekord på nätet för Svenska sidor. Om det är sant eller inte låter vi stå oemotsagt däremot är det rekord de inte skriver om desto mer intressant. Det är det faktum att Flashback står utan motsvarighet när det kommer till drogförsäljningen på det “vita nätet”. Flashback håller nämligen inte till på Darknet utan de håller till i ett “dark” serverum på Bahnhof som man kan nå med en helt vanliga webbläsare. Flugsvamp har omsatt 377 miljoner på fem år vilket betyder ca 75 miljoner per år. De droger som säljs på Flashback omsätter betydande summor förmodligen mer än Flugsvamps siffror. På Flugsvamp gick det till så här enligt Annika Wennerström, kammaråklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet:

Brottsligheten har begåtts genom att man har upplåtit en marknadsplats på Darknet, som är en dold del av internet. Det har varit som ett Tradera för droger helt enkelt, där köpare och säljare har kunnat registrera sig anonymt.
Källa: SVT

Naturligtvis stängdes Flugsvamp efter tillslaget men Flashback som omsätter mer pengar i narkotikaaffärer finns kvar. På Flashback går det till så här enligt vad vi erfarit efter undersökning i frågan:

Brottsligheten har begåtts genom att man har upplåtit PM på Flashback, som är en dold privat del av forumet. Det har varit som ett Blocket för droger helt enkelt, där köpare och säljare har kunnat göra upp efter att de registrerat sig anonymt.
Källa: IFI

Liknelsen är slående men mot Flashback har inte internationell polis tillsammans med Svensk polis gjort något tillslag och servrarna står kvar på Bahnhof. Med stor sannolikhet känner Jon Karlung på Bahnhof till att det pågår drogaffärer i betydande skala på Flashback men vägra att ingripa mot marknadsplatsen. Tänk om några stånd på en marknadsplats sålde droger bland alla andra stånd. Ägaren till marknadsplatsen skulle utan att tänka slänga ut dem direkt från serverrum…, förlåt, marknadsplatsen. Men Flashback slängs inte ut från Bahnhofs serverrum, Jon Karlung, VD på Bahnhof, väljer istället att försvara hatforumet.

Drogrelaterade annonser

Flashback upplåter helt ogenerat med mångas vetskap plats för drogförsäljning. Hemulen har vi redan talat om men man har låtit och låter företag som säljer material som kan användas för odling av vissa drogers växter och liknande också annonsera och har gjort det i flera år. Likaså uppläts nyligen annonsplats för en drogrelaterade gas som det företaget säger man skall kunna “vispa grädde med” !? Utöver detta har mängder av drogrelaterade annonser tagits in under åren för att visa sina besökare. På så vis kan man säga att hatforumet under åren dragit in enorma summor på drogintresset som vi tidigare visat.

Flashback, inkörsporten till drogköp

Det är inte bara så att det säljs droger på Flashback forum utan de tipsar väldigt mycket om var och hur man köper droger på nätet. Förbudet att sälja droger på Flashback och nedstängda konton när sådant uppdagas väger lätt om vi tittar på vad admin och ägaren till Flashback själv skriver om att köpa droger:

Söker du efter en marknadsplats där man kan köpa och sälja kokain, LSD, heroin, cannabis eller vilken narkotika som helst, och där polisen praktiskt taget inte kan göra någonting? Den platsen finns redan, och har funnirs i flera år.

/../

Hur dessa marknadsplatser fungerar, och hur man ska göra för att kunna besöka dem, finns pedagogiskt förklarat i ett flertal trådar på Flashback Forum. Där kan man även ställa frågor om det är något man undrar över.
Källa: Flashback.se

Efter ovanstående text följer en rad länkar till platser där man kan köpa droger och till trådar på Flashback och hur man gör för att kunna köpa droger på de platserna. Ägaren medverkar alltså till att förmedla droger genom att tala om var de kan köpa dem och hur man tar sig dit. Det är uppenbart att admin är eller var drogliberal och inte tar så hårt på att det säljs droger på forumet men för att visa att de vill stoppa det bannas då och då påkomna säljare. Även andra anser att Flashback är en inkörsport som underlättar för de som drogar ihjäl sig:

Uttrycker man narkotikaliberala åsikter på exempelvis Flashback och har en krypterad mail kan det vara tillräckligt för att få en inbjudan.
Källa: NBV

Det vanligaste sättet att hitta sidorna är nog via Flashback Forum där det pågår en aktiv diskussion om internetförsäljning av droger. Där kan man läsa sig till vilka butiker som fungerar, har ett ”bra” utbud och levererar det de ska. På forumet annonserar även de största butikerna om erbjudande och aktuellt utbud. Flashback verkar också vara den främsta marknadsföringskanalen för nyöppnade mindre butiker
Källa: NBV

Ett vanligt tillvägagångsätt verkar vara att öppna upp en butik, marknadsföra den på Flashback
Källa: NBV

Vid en sökning av substansen på svenskspråkiga sidor via Google är Flashback och de butiker som säljer drogen det enda som kommer upp, således är kunskapen om vad droger ger för faktisk effekt den som Flashback erbjuder
Källa: NBV

Droger säljs öppet tills de blir klassadeI. Aktiviteten på Flashback följer tillgängligheten
Källa: RFMA

På Flashbacks drogsidor har Hemulen också sedan en längre tid abonnerat på så gott som allt reklamutrymme. Där finns aktuella annonser över Hemulens storsäljare, som för närvarande är rökmixarna Altamira och THJ-018. /../

En del av den långa erfarenheten inom branschen som personerna bakom Hemulen påstår sig ha, innefattar kontakter med polisen i september 2012 med husrannsakan, anhållande och så småningom åtal för bland annat narkotikabrott som följd. Upprinnelsen till polisens intresse var att Hemulen. se under 2012 sålt den centralstimulerande droger 5-IT, som under våren varit direkt eller indirekt orsak till 14 unga människors död i Sverige. Ett av dödsfallen skedde i Härnösand, där en engagerad polis lyckades spåra att den avlidne köpt 5-IT från Hemulen.

Källa: SNPF

Alltså har Hemulen tagit livet av minst 14 ungdomar! Här nedan lite om hur de gör på Flashback för att signalera ett köp:

Det är egentligen inte så konstigt att det förekommer, med tanke på hur många som är medlemmar samt hänger i drogforumen. Det är liksom bara att visa lite intresse för droger i några trådar, t.ex. vara lite övertydlig: ”OT: Fan vad det suger med torka, här i Hum-Hum-Dum OnT: blablablaba…” så skickas det ett PM till en. Har hänt några gånger att man fått PM som visat ett intresse att sälja, inget jag besvarat dock. Ibland räcker det till och med bara att överhuvudtaget posta i en drogtråd.
Källa: flashback.org

Här nedan visar vi person på Flashback med mycket erfarenhet av droger:

Har mångårig erfarenhet här både som säljare, köpare, och är säker på att FlashBack just är det största knarktorget i Norden. Jag vill att detta diskuteras. Jag är en fan av FB, men när det kommer detta att diskutera detta, kommer det att saboteras av moddarna av formella skäl för att de egentligen inte vågar? Eller kommer diskussionen att välkomnas? Det återstår att se! Hoppas iaf på diskussion!

Blir det papperskorgen direkt? Eller flyttas runt? Jag tycker egentligen INTE den hör hemma i knarkavdelningen utan mer samhällsrelaterat då jag vill föra diskussionen på den nivån.
Jag kan alla led, och nästan alla tunga droger. Jag vet och kan även det som finns på “utsidan” av FB, dvs den vanliga knarkvärlden och kan därför jämföra. Det har hänt mycket nya saker de sista 5-10 åren och polisen är hopplöst efter…

Nu är min hypotes formulerad och den är tänkvärd, framför allt för den politiska eliten och föräldrarna till de som har ungdomar. Så vad tycker ni? Är det bra till att börja med? Eller skadligt?

Är FB livsfarlig för ungdomar och drognyfikna personer? Och borde stängas? Helt eller delvis? Eller mår samhället och landet Sverige bra av FB’s drogdiskussioner?

Personligen så har jag ingen bestämd åsikt i frågan. Men förbjudlinjen gillar jag aldrig. Däremot så vil jag inte att folk ska vilseledas utan trösklar in i allvarligt beroende som kan döda dem, tidigt i livet. Det är allvarligt.Mycket allvarligt.
Källa: flashback.org

Nej, jag vill sätt ljus på det faktumet att flashback är en enorm marketplace + infocentral om bruk, inköp osv om droger. Jag tror inte folk, media och politiker fattar omfattningen. Den är enorm. Det borde vara ett jättescoop för en stor tidning eller undersökande journalistik. Men ingen verkar hittills intresserad.
Källa: flashback.org

Det är liksom bara att visa lite intresse för droger i några trådar, t.ex. vara lite övertydlig: “OT: Fan vad det suger med torka, här i Hum-Hum-Dum OnT: blablablaba…” så skickas det ett PM till en. Har hänt några gånger att man fått PM som visat ett intresse att sälja
Källa: flashback.org

FB har klarat sig trots den enorma handeln. Ibland kan det gå på 10mins, så har du sålt/köpt….
Källa: flashback.org

Självklart är flashback.org “inkörsport” för många ungdomar(och vuxna för den delen). Alla lagliga droger ska vi komma ihåg i mångt och mycke delas information om här där människor, nyfikna till naturen, beslutar sig för att prova.Självklart är flashback.org “inkörsport” för många ungdomar(och vuxna för den delen). Alla lagliga droger ska vi komma ihåg i mångt och mycke delas information om här där människor, nyfikna till naturen, beslutar sig för att prova.
Källa: flashback.org

Händer ju lite titt som tätt att det ramlar ner ett post i brevlådan “Såg att du skrev i drogforumet. Jag säljer blablabla” och sen en länk till en countermail.
Källa: flashback.org

Det är väldigt vanligt… får typ 1 pm i veckan om folk som vill sälja eller undrar om jag vet någon som säljer.. dock luras många som tex detta mitt senaste pm jag fick 😛

rea
Tja, vill tipsa om att det finns rökbara DMT kristaller till salu.

1g: 600kr
2g: 1000kr

Har endast 2g kvar och skickar därför inte mindre mängder.
Betalningsmetoden är banköverföring. Skickar brevet samma
dag som den bestämda summan finns på mitt konto.

Alltså, det är som en nyckel till den spirituella världen.
Jag har testat det och känner killen som tillverkar det.
Ämnet är naturligt så det finns inget att vara rädd för.
Passa på medan det finns kvar, det är ganska sällsynt.

blablablaxxx@countermail.com <— ingen redig mail skrev bara random

Källa: flashback.org

Flashback säljer 10 ggr mer droger än plattan? Ja, det är väl klart.
Källa: flashback.org

Har aldrig gjort affärer direkt över flashback men lärt känna väldigt mycket folk som senare har blivit trogna kunder.
Källa: flashback.org

Har själv erfarenhet av att köpa droger via kontakter skapade på flashback.
Källa: flashback.org

Jag har fått jävligt mycket förfrågningar om drogköp, även då jag skrivit i drogrehabiliteringsdelen vilket jag tycker är grymt onödigt.
Källa: flashback.org

Ja, med 722.234 medlemmar så täcker vi en stor bas av droger som kan distribueras.
Källa: flashback.org

Att det säljs droger i stor omfattning via flashback, och förmedlas kontakter i ännu större utsträckning är väl egentligen inte så konstigt, Flashback kombinerar ju trots allt det faktum att de tillåter drogrelaterade ämnen, ger möjligheten att skicka PM utan insyn samt att det är en av de större mötesplatser vi har i sverige, både online och offline.
Källa: flashback.org

Det finns massor av liknande inlägg men det får räcka så här.

Den stora porten in till missbruk av droger

Hatforumet följer dessutom upp drogförsäljningen med att erbjuda diskussioner om droger i 17 olika delforum. I de delforumen får försäljare kontakt med köpare genom PM och affären kan genomföras. Det handlar om enorma mängder av trådar och inlägg som det diskuteras droger i men inte minst där man etablerar kontakt för försäljning och köp av droger. Man kan säga att Flashback erbjuder en stor brutal port in till drogträsket för våra ungdomar. Dessa delforum för droger och dopingpreparat finns på hatforumet Flashback:

FORUMNAMN ANTAL TRÅDAR ANTAL INLÄGG
Bensodiazepiner 5 231 197 761
Cannabis 26 611 875 322
Cannabis i media 1 763 76 348
Cannabisaktivism 761 42 356
Cannabiskultur 2 566 159 909
Centralstimulantia 17 018 457 535
Dopning och dopningspreparat 27 297 733 146
Dopningspreparat 215 38 611
Kurrapporter 2 250 171 027
Drogakuten 13 346 216 243
Drogodling och drogtillverkning 5 394 129 482
Drogrehabilitering 4 060 112 451
Opiater och andra opioider 10 833 271 170
Psykedeliska substanser 12 274 313 854
Tripp- och rusrapporter 5 667 93 766
Övriga droger 22 934 527 446
Rökmixar och cannabinoider 1 831 79 406
17 delforum 160.051 Trådar 4.485.833 Inlägg

Som vi ser finns det i skrivande stund (våren 2020) mer än 160.000 trådar som innehåller helt ofattbara 4,5 miljoner inlägg. Då talar vi alltså bara om drogrelaterade diskussioner som naturligtvis antyder att drogförsäljningen på Flashback är enorm i pengar räknat och ännu värre i lidande. Hur mycket pengar samhället förlorar på Flashback vågar vi inte ens gissa men det står helt klart att det handlar om mångfalt mer pengar än vad driften av Flashback kostar. Om så lite som 10% av alla inlägg slutar i drogförsäljning, om varje affär kostar 500kr och en etablerad kontakt följer på 10 ytterligare köp handlar det om  4.500.000 genomförda drogaffärer som omsatt 2.250 miljoner kronor (2,25 miljarder kronor). Om det går att räkna så vet vi inte men det indikerar att det under åren gjorts drogaffärer genom Flashback för miljardbelopp. Hur som helst står det helt klart att hatforumet Flashback med stor sannolikhet leder drogförsäljningsligan i Sverige. Flashback är alltså en källa till stor oro och stora kostnader för samhället men framför allt ett stort lidande för de inblandade.

Affärer görs upp genom PM

PM är Flashbacks interna meddelandesystem. Bara den som sänder och den som tar emot ett PM kan läsa innehållet.  Det finns dock ett plugin till vBulletin (som forumet Flashback bygger på) som tillåter admin att läsa innehåll i andras PM. Med tanke på admins människosyn skulle det inte förvåna om admin på Flashback har detta plugin. Det kommer admin aldrig att erkänna på samma sätt han inte erkänner att han kan se IP-nummer. Men så länge det finns ett sådant plugin kan man inte vara säker. Så du som PM:ar på Flashback, var försiktig för du vet inte vem som läser det. Frågan är om admin någonsin lämnat över information om innehåll i de värsta PM:en till myndigheterna? För de som inte tror på att det som skrivs i PM kan komma ut eller att drogaffärer inte görs upp i PM bör läsa här: friaordet.org 1, friaordet.org 2, friaordet.org 3, friaordet.org 4, friaordet.org 5, friaordet.org 6. De PM som visas i länkarna har alltså kommit ut från Flashback. Om fler har bevis på drogförsäljning på hatforumet, helst med moderatorer inblandade, kan ni med fördel göra som ovanstående, dvs posta det på https://friaordet.org eller höra av er till oss. Vi vill passa på att säga att vi sällan läser på friaordet.org eller ännu mindre har något samband med det forumet. Vi säger det för på Flashback försöker de koppla ihop oss med en jäkla massa folk, sajter eller organisationer vi ofta inte ens hört talas om. Med det sagt menar vi inte att friaordet.org år dåligt på något sätt. Tvärt om tycker vi att alla forum som drar folk från Flashback och som följer de regler de har är bra.

Drogförsäljning på Flashback skapar konsekvenser

Det pågår alltså försäljning på hatforumet Flashback i stor omfattning men det saknar inte konsekvenser. Ett stort antal åker fast för drogförsäljning genom Flashback. Alla domslut nämner inte Flashback men några procent av dem gör det och de senaste åren handlar det om flera hundra domar som vi känner till och kanske ett par hundra till som inte finns i databasen. I de flesta domar förekommer flera personer så flera hundra kan istället vara ett par tusen. Till det kommer ett mörkertal på flera tusen domar där man inte nämner Flashback men som affären gjorts upp via Flashback. Kan också säga att vi hittat några hundra identiteter till olika konton denna väg. Man kan också undra hur rättsväsendet fått tag på alla dessa konton på Flashback? Har någon tipsat polisen?  Vi visar här delar av ett domslut:

B 5181-10
L*** G******g skrev i början av januari 2010 genom mejladressen mrgoofv@hushmail.com till den person som ligger bakom adressen hydrochloride@hushmail.com att han raggat upp en ny kund på Flashback och bad “Hydro” att gå i god för L*** G******g på Flashback. Han skrev vidare att han fortfarande var “PlusFifty” för de gamla pålitliga men “Advisor” för alla nya.

J***s A*********n har uppgett följande. I början av 2009 hamnade han i dåligt umgänge och började intressera sig för droger – särskilt mefedron. Han gick in på sajten Flashback och etablerade mejlkontakt med en person som skrev mycket om ämnet. Personen, som han tror hette Mr Goofy, presenterade sig som “plus fifty”. Denne använde sig även av mejladressen “Advisor”.

Vi har direktaccess till alla domar och andra handlingar i Sverige på samma sätt som alla journalister har. Dock är det så att de äldsta gallras bort efter hand så vi kan inte se alla domar.

Några på Flashback som drogat

Du får inte sälja droger på flashback och även om de har ett rykte kring sig att samla sådana typer av människor förnekar de ständigt att det skulle pågå någon försäljning. Innan jag hade hittat till de svenska motsvarigheterna för Silkroad var det här jag började min försäljning
Källa: prisonbeauty

Det har väl aldrig riktigt försegått någon offentlig försäljning på Flashback, istället rörde jag mig på de forumstrådar som innefattade tablettmissbrukare, var delaktig i diskussioner och i och med att den världen egentligen inte är jätte stor lär man sig snabbt känna igen namn, nickname och tråddiskuterare. Jag skapade ett pseudonym och det finns många människor som än idag inte vet om min riktiga namn. Jag skrev helt sonika till olika användare och erbjöd droger
Källa: prisonbeauty

Missbrukarvänner får Jim med tiden, men det är i skenet av datorns skärm, inlåst på rum, som han låter sig dras in i drogerna värld. /../ Han var en riktig flashback-kille som läste “tripprapporter” för att han tyckte att det var så intressant. Det var nog det som ledde till att han ville se och testa och känna, säger Emil Skoog. /../ Jim fastnar för Subutex, som egentligen är ett läkemedel för heroinavvänjning. Ett år senare börjar han också injicera heroin. /../ Under våren lämnar han tre negativa prov. Socialtjänsten bedömer att Jim nu är drogfri. /../ Det tror familjen och vännerna också. Den 11 juni ringer Arne till socialtjänsten och säger att Jim har slutat missbruka, börjat träna och gått upp i vikt. /../
Kort efter det sista samtalet slutar stegräknaren i Jims telefon att ge utslag, för gott. Två dagar senare hittas han död.
Källa: Expressen

Mänskliga konsekvenser

Drogrelaterade händelser vare sig det gäller handel, annonsering eller upplåtande av plats för handel döljer en mycket allvarlig baksida. Det vill säga de konsekvenser och det pris brukaren och brukarens anhöriga får betala för att det säljs droger genom Flashback. Vi talar om hundratals dödsfall, ännu fler svårt drogskadade och anhöriga som fått lida och fortfarande lider något oerhört. Allt detta för att Flashback upplåter utrymme för drogrelaterade diskussioner som leder till stor drogförsäljning och romantiserar användandet av droger. Man säger att det är de som gör affärerna och den som drogar som är de skyldiga. Vi håller inte alls med om den bilden, det är tillgängligheten och romantiserandet av droger som Flashback står för som är den skyldige.

Om myndigheterna menar allvar

Om myndigheterna menar allvar med att stoppa drogförsäljning borde de inte stoppa vid Hemulen, Flugsvamp eller liknande utan också gå vidare mot andra platser på nätet som helt ogenerat med mångas vetskap upplåter plats för drogförsäljning. Vi förväntar oss att de slår till mot Flashback forum och tar alla deras servrar när vi kan ana storleken på försäljningen genom forumet. Om inte annat förväntar vi oss att Bahnhofs VD, Jon Karlung, tar tag i saken och visar alla sina stora företagskunder med policys att de är seriösa och inte tillåter att droger byter ägare genom Bahnhof. Om inte kommer vi att göra det!

Jag saknar mamma, hon är i himlen

Att det säljs droger genom Flashback är väl känt också att det förmodligen är Sveriges största försäljningssajt för droger som vi beskrivit ovan och att det sanktioneras från Flashbacks ledning. Bland annat deltar en av moderatorerna, BigFatConel, genom videoinspelningar med beskrivningar hur man blandar droger osv. Det vi inte tidigare vetat är konsekvenserna av drogromantiken på Flashback men som vi här ovan beskriver. Vi måste ställa oss den dramatiska frågan hur många barn saknar sin mamma eller pappa som avlidit pga Flashbacks drogromantik?

Företag, Flashback och förödande konsekvenser

Flera företag har sålt och säljer fortfarande droger på Flashback, en del av dem säljer bara tillbehör. Under 2016 avled 74 personer av Spice eller Spice-liknande droger och under 2017 avled 101 personer. Mycket talar för att även det köpts via Flashback. Det är alltså exakt samma drog som de minst 14 avlidit av som sålts från Hemulen.  Det innebär att bara denna drog med Flashbacks drogliberala inställning tagit 183 ungdomars liv. Man blir förfärad av antal döda ungdomar men då skall vi ändå veta att detta gäller en sorts drog vars blandning då inte klassats som olaglig. Frågan är hur många som egentligen dött totalt genom att köpa droger via Flashback?

Är ni nöjda nu eller skall fler dö

Ni som styr Flashback forum  är ni nöjda när er märkliga syn på yttrandefrihet tar livet av folk på riktigt? Förklara för denna pappa till en av barnen som avlidit varför det är så viktigt att hans son dött på riktigt av er yttrandefrihet. Eller du BigFatCone som medverkar till att romantisera droger genom att göra videofilmer om droger som medverkar till att ungdomar dör. Är du nöjd med yttrandefriheten som tar liv? Är du tillfreds med den vetskapen?

Flashback leder ungdomar rakt in i elände och död

Det råder ingen som helst tvekan att Flashback är en marknadsplats för droger, dessutom den största i Sverige. Man har försökt vilseleda våra myndigheter genom att säga att drogförsäljning inte är tillåten men man ser tydligt i inläggen att de gör affärer på Flashback och det är mestadels yngre personer. Vi har sett flera hundra domar i drogrelaterade rättegångar där de säger att de hittade sin “kran” på Flashback och att de gör upp affärer via PM. Räknar man samman alla inlägg och trådar här nedan blir det mer än 4.300.000 inlägg fördelat på mer än 155.000 delforum. Antal besökare som står här nedan är de som var inne när bilden togs kl: 01:30 på natten en Onsdag. Ingen kan komma och säga att Flashbacks ägare och moderatorer inte är medskyldiga till människors död i överdoser eller farliga preparat så länge nedanstående delforum finns på Flashback och med den ofantliga mängd inlägg som finns där:

Dessa annonserar i drogforumen på Flashback

Det vi visar här gäller de som annonserar i skrivande stund. De säljer allt möjligt som inte har med droger att göra enligt vad de beskriver men riktar sig bara till drogrelaterade sidor. Man behöver inte titta noggrant för att förstå vad avsikten är med det de säljer. Detta är företag som borde svartlistas för att de väljer annonsera på platser som avhandlar droger. Deras människosyn ligger på en nivå som borde rendera upphörda hyreskontrakt och husrannsakan från polis osv.


sensimilla.se
De säger att de säljer svindyra fågelfrön. Finns det fåglar på drogforumen?
“Ditt diskreta paket skickas inom Sverige och passerar aldrig tullens scanners”. Är det olagligt med fågelfrön?
info@sensimilla.se


hydrogarden.se
De säljer produkter för odling. Knarkare har tydligen stort intresse för att odla gräslök.
Britta Sahlgrens gata 8B
421 31 Västra Frölunda
support@hydrogarden.se
Tel. 031-301 34 50


professionalgrow.se
De erbjuder allt ifrån växtlampor och växtnäring till odlingstält. Är det lämpligt på ett drogforum?
Maskingatan 29
Arlandastad 195 60
info@professionalgrow.com
0720 083 854, 0700 479 478


thomthom.se
De är en Sverigebaserad leverantör etnobotaniska råvaror för hantverk. Är knarkare intresserade av hantverk?
Mibinamet AB
Fack 1204, Kristinehöjdsgatan 9A
412 82 Göteborg, Sweden
info@thomthom.se


lust-gas.se
De säljer lustgas för att blåsa upp ballonger eller vispa grädde med. Knarkare verkar gilla att vispa grädde!?
“Förpackningarna är i neutral färg utan någon text som nämner varorna”. Jaha, är det så hemligt med gräddvispar?
LG Engros ApS
Prags Boulevard 43
2300 Köpenhamn S
Danmark
Tel. +45 31448931


Orsaken till att de annonserar på drogforum är naturligtvis för att de säljer förtäckta droger eller utrustning för att hantera eller odla droger. Annars skulle de inte annonsera bara på drogforumen på Flashback. Det är oetiskt och de hjälper till med att folk drogar sig fördärvade eller till och med tar sina liv. Detta är folk utan samveten som antagligen aldrig skulle svara på frågor om varför de annonserar på drogforum. Vi kommer i en senare artikel skriva mer om just dessa och kanske någon till som annonserar på drogforum men ger sken av att sälja helt vanliga produkter. Sådan verksamhet måste helt enkelt stoppas!

 

Läs mer:
SVT: Annas son dog av droger från Hemulen
SVT: Piratpartister bakom dödlig drogförsäljning
Uppdrag granskning: Anna Ström förlorade sin son Dennis

Aftonbladet: Åtta har dött av drogen
Aftonbladet: En pappa som förlorade sin son
Aftonbladet: Fentanyl dödar lika många som heroin
NBV
Aftonbladet: Åtta har dött av drogen
Aftonbladet: En pappa som förlorade sin son
Aftonbladet: Fentanyl dödar lika många som heroin
Expressen
prisonbeauty
Flashback.se
SVT
SNPF
SVT
friaordet.org: Trådavsnitt med läckt PM från Flashback

[Artikeln får publiceras i sin helhet om så önskas av andra aktörer om innehållet är intakt och källan anges]

12 tankar på “Flashback – Drogernas Mecka

 1. Politikerna triumfar varandra för att låtsas rädda liv i tider med covid-19, med ofattbart stora kostnader för samhället.

  Samtidigt pågår denna drogmisär dygnet runt på Flashback, Sveriges största forum. Under flera årtionden har X antal ungdomar och andra missbrukare avlidit men inga konkreta åtgärder från de folkvalda.

  Det skulle vara intressant med kommentarer om den här tänkvärda artikeln från regeringen sida.

 2. undrande:
  Politikerna triumfar varandra för att låtsas rädda liv i tider med covid-19, med ofattbart stora kostnader för samhället.

  Samtidigt pågår denna drogmisär dygnet runt på Flashback, Sveriges största forum. Under flera årtionden har X antal ungdomar och andra missbrukare avlidit men inga konkreta åtgärder från de folkvalda.

  Det skulle vara intressant med kommentarer om den här tänkvärda artikeln från regeringen sida.

  Ja, det skulle vara intressant men de kommer aldrig att kommentera artikeln.
  Skulle vara intressant att veta om det dött fler personer av droger under åren än av Corona i år. Kanske dags att spärra av Flashback med uppmaning att hålla en armlängds avstånd från forumet.

 3. Med så mycket information om knarkets flöde och tillgänglighet på ett svenskt forum, som följer svenska lagar, å andra sidan har vi, regeringen, polisen, övriga myndigheter som inte vill göra något åt saken. Men dom vill bekämpa kriminalitet? Det här tycker jag, vi alla som har ett ansvar jäntemot våra barn ska lyfta upp frågan till riksdagen. Ju mer vi håller den här informationen aktuell ju mer kan inte regeringen undivka det. Låter vi det här bli en artikel kommer det stanna där. Låt oss alla hjälpa våra ungdomar, det gör vi med att trycka det här i ögonen på myndigheterna.

 4. Flo:
  Med så mycket information om knarkets flöde och tillgänglighet på ett svenskt forum, som följer svenska lagar, å andra sidan har vi, regeringen, polisen, övriga myndigheter som inte vill göra något åt saken. Men dom vill bekämpa kriminalitet? Det här tycker jag, vi alla som har ett ansvar jäntemot våra barn ska lyfta upp frågan till riksdagen. Ju mer vi håller den här informationen aktuell ju mer kan inte regeringen undivka det. Låter vi det här bli en artikel kommer det stanna där. Låt oss alla hjälpa våra ungdomar, det gör vi med att trycka det här i ögonen på myndigheterna.

  Ja, du har helt rätt där!
  Vi mejlar ofta regeringen eller andra i riksdagen.
  Det man kan göra är att kopiera denna artikel och mejla dem. Polisen eller andra myndigheter struntar fullständigt i detta. Regeringen eller hela Riksdagen kan var idé att mejla. De har numera en gemensam mejladress. En del i Riksdagen och regeringen publicerar dock även sin direktadress.

 5. Bra jobb ni gjort!
  Jag har en anhörig som knarkat bort sig helt. Han har förlorat allt och hans fysik är i botten. Han ser hemsk ut med svarta ringar runt ögonen och fett hår. Han sköter sig inte alls. Men posta på Flashback kan han och han. Från början en riktigt snäll och mjuk kille men numera postar han för jävliga inlägg på Flashback, man skulle kunna tro han är en kraftig atletisk person med vass hjärna som står upp mot allt. Men som jag skrev, han är en klen liten sönderknarkad idiot ren ut sagt. Sådana är nog de flesta på det där forumet.

 6. Anhörig:
  Bra jobb ni gjort!
  Jag har en anhörig som knarkat bort sig helt. Han har förlorat allt och hans fysik är i botten. Han ser hemsk ut med svarta ringar runt ögonen och fett hår. Han sköter sig inte alls. Men posta på Flashback kan han och han. Från början en riktigt snäll och mjuk kille men numera postar han för jävliga inlägg på Flashback, man skulle kunna tro han är en kraftig atletisk person med vass hjärna som står upp mot allt. Men som jag skrev, han är en klen liten sönderknarkad idiot ren ut sagt. Sådana är nog de flesta på det där forumet.

  TACK!
  Vår erfarenhet är att de som postar på Flashback ofta är sådana som din anhörige, dvs stora i orden men liten på Jorden.

 7. Varför måste ni blanda in religion i narkotikan ? Visserligen är den religion ni syftar på
  emot en viss vanlig annan drog men ändå.

  Ni kunde t ex ha skrivit Shangri-La i stället !

 8. Anonym:
  Varför måste ni blanda in religion i narkotikan ? Visserligen är den religion ni syftar på
  emot en viss vanlig annan drog men ändå.

  Ni kunde t ex ha skrivit Shangri-La i stället !

  Var ser du att vi blandat in religion? Kan du komma tillbaka och visa det för vi ser inget sådant.
  Man skulle ju kunna skoja till det lite med att säga att vi vet inte alls hur man blandar droger och att man blandar in religion i droger var något nytt.

 9. REDAKTIONEN: Var ser du att vi blandat in religion? Kan du komma tillbaka och visa det för vi ser inget sådant.
  Man skulle ju kunna skoja till det lite med att säga att vi vet inte alls hur man blandar droger och att man blandar in religion i droger var något nytt.

  Ingen av er tycks ha närvarat på Kristendomskunskapen i Samskolan i alla fall.
  Någon skulle t o m kunna känna sig förolämpad över er uppenbara okunnighet i
  religiösa spörsmål.

 10. Anonym: Ingen av er tycks ha närvarat på Kristendomskunskapen i Samskolan i alla fall.
  Någon skulle t o m kunna känna sig förolämpad över er uppenbara okunnighet i
  religiösa spörsmål.

  Absolut känner sig någon förolämpad av det men det finns faktiskt de som känner sig förolämpad oavsett vad vi skriver. Mest förolämpade blir kvinnor och män som hatar eller bekämpar varandra. De kan bli så förbannade av det vi skriver att de försöker få det till att allt vi skriver är “hat”. Det verkar vara så att just kvinno- och mansfrågor innehåller så mycket ilska och ondska att de aldrig kan komma överens. Mitt i det gänget stövlar vi in och påstår att en del av dem sysslar med näthat går deras hat igång för fullt. Då kallar de oss för näthatare, avskum och liknande. Men vi jobbar inte mot näthat för att få gilla-poäng. Var och en kan ju granska det vi skriver och själva se att vi håller en osedvanlig lågmäld ton och absolut inte näthatar men åsikter har vi och de backar vi inte på oavsett vad andra skriver. Det kallar vi för rakryggat!

 11. REDAKTIONEN: Var ser du att vi blandat in religion? Kan du komma tillbaka och visa det för vi ser inget sådant.
  Man skulle ju kunna skoja till det lite med att säga att vi vet inte alls hur man blandar droger och att man blandar in religion i droger var något nytt.

  “Kaba (arabiska: الكعبة al-Kaʿbah, “kuben”) är en byggnad som ligger i Mekka i Saudiarabien och är muslimernas viktigaste helgedom och islams heligaste plats tillsammans med al-Masjid an-Nabawi (profeten Muhammeds moské) i Medina i Saudiarabien och al-Aqsamoskén i Jerusalem. Anledningen är att den tros vara den första byggnaden ägnad åt dyrkan och tillbedjan av Gud. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba när de ber. Denna böneriktning kallas qibla. Varje muslim bör om möjligt en gång under sitt liv delta i vallfärden (hajj) till Mekka och där gå sju varv moturs runt Kaba och helst röra eller kyssa den svarta stenen. Vallfärden är en av islams fem pelare.”

  Har t o m visats bilder i TV på hur det ser ut runt Kaba nu i Coronatider.
  Har verkligen ingen av er hört talas om MEKKA ???

  “Mecka eller Mekka är en stad i Saudiarabien på Arabiska halvön. Den ligger 75 kilometer öster om hamnstaden Jeddah vid Röda havet. I Mecka finns templet Kaba, den heligaste platsen i den islamiska världen, som står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Mecka är vallfartsort för muslimska pilgrimer och staden är förbjuden för icke-muslimer att besöka. Staden är huvudstad i provinsen Mecka och har cirka 1,8 miljoner invånare.”

  Även Flashback kan ändra rubriker ibland om man påpekar sakfel eller att
  förhållanden kan ha ändrats. Så varför inte ni också då ?

 12. Anonym: ”Kaba (arabiska: الكعبة al-Kaʿbah, ”kuben”) är en byggnad som ligger i Mekka i Saudiarabien och är muslimernas viktigaste helgedom och islams heligaste plats tillsammans med al-Masjid an-Nabawi (profeten Muhammeds moské) i Medina i Saudiarabien och al-Aqsamoskén i Jerusalem. Anledningen är att den tros vara den första byggnaden ägnad åt dyrkan och tillbedjan av Gud. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba när de ber. Denna böneriktning kallas qibla. Varje muslim bör om möjligt en gång under sitt liv delta i vallfärden (hajj) till Mekka och där gå sju varv moturs runt Kaba och helst röra eller kyssa den svarta stenen. Vallfärden är en av islams fem pelare.”

  Har t o m visats bilder i TV på hur det ser ut runt Kaba nu i Coronatider.
  Har verkligen ingen av er hört talas om MEKKA ???

  ”Mecka eller Mekka är en stad i Saudiarabien på Arabiska halvön. Den ligger 75 kilometer öster om hamnstaden Jeddah vid Röda havet. I Mecka finns templet Kaba, den heligaste platsen i den islamiska världen, som står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Mecka är vallfartsort för muslimska pilgrimer och staden är förbjuden för icke-muslimer att besöka. Staden är huvudstad i provinsen Mecka och har cirka 1,8 miljoner invånare.”

  Även Flashback kan ändra rubriker ibland om man påpekar sakfel eller att
  förhållanden kan ha ändrats. Så varför inte ni också då ?

  OK, då förstår vi vad du menar.
  För oss i denna del av Världen används ordet “Mecka” för att betona en stor mängd folk. I andra fall betyder “mecka” att man grejar med sin bil eller liknande.
  Helvete är ett svärord men hel vete i en säck är plötsligt något annat osv.
  Att använda ordet “Mecka” handlar inte om att blanda in religion, det är bara ett sätt att betona något.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer