Näthat dödar

Flashback – Rebellen är död

Flashback har alltid varit ett forum som förstört för vanligt folk och sett sig som rebelliska. Hänga ut och förtala folk har de gjort på Flashback sedan begynnelsen.

Det fanns dock något mer också, medlemmarna gick emot rättsväsendet och poliser mm. Rättsväsendet och andra myndigheter fick rejält med kritik, en del av den kritiken delar vi.

Rebellerna

I samhället finns rebeller som inte tar allt för givet och vill gärna säga det. Några av dem hängde säkert på Flashback i brist på alternativ för några alternativ fanns inte, om man inte gillad “Lunarstorm” (med lika många konton som Flashback har idag).
På den tiden handlade det inte om att hata människor bara för att de inte har “rätt” hudfärg eller för att de inte kommer från “rätt” land. Det handlade inte om att i varenda tråd dra upp invandringen och det “förträffliga” med extremhögern. På den tiden kritiserades och diskuterades rättsväsendet, poliser, vårt demokratiska system, folk som skor sig på staten och de kritserade ingående justitiemord och liknande. Man tillät på den tiden medlemmarna att gå lite ur kurs i trådarna och man tillät medlemmar att skoja till det lite. Sådant vet vi är oljan i trådarna som gör att det flyter på och blir åtminstone lite trevligt. Ägaren ansåg att Flashback var en subkulturell undergroundrörelse som var en nagel i ögat på de styrande och rättsväsendet när dessa egentligen inte brydde sig. Det begicks dock också kriminella handlingar i forumet mer än att hänga ut folk och förtala dem så illa att det följer dem resten av livet. Historiskt är de inte heller främmande för lagbrott:

För det första var man opolitisk. För det andra bröt man regelbundet mot lagen.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Man bröt alltså regelbundet mot lagen vilket de idag hånar andra för att göra men man tyckte också sig själva vara farliga:

Flashback upplevdes fortfarande som något farligt, och många visste inte hur man skulle förhålla sig till webbplatsen
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Om det var åldern eller något annat som får folk att uppleva sig som farliga är okänt.

Vad gjorde man som var så farligt

Ägaren var själv intresserad av att sprida “moraliskt tvivelaktiga” sidor på nätet. Det är alltså inte bara medlemmarna på Flashback som var intresserad av sådant utan ägaren själv drev på:

Det första Flashback gjorde var därför att bygga upp ett stort länkarkiv. Flashback hjälpte läsarna att hitta udda och “moraliskt tvivelaktiga” webbplatser.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

En del medlemmar på Flashback och “admin” själv hånade och hängde ut en person nyligen för att sälja skelettdelar (vilket inte är sant förutom vid ett tillfälle till en person). Men själv godkände han försäljning av bla obduktionsbord och annat som de sedan gjorde sig lustiga över att andra ägt eller sålt:

I februari 1996 lanserade man kostnadsfria radannonser. Här såldes dyrkpistoler, radarvarnare, svenska polisens gummibatong, skottsäkra västar, vit makt-musik, obduktionsbord och mycket annat.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Det är lätt att göra sig lustig över andras förehavande även om det inte är sant men samma personer glömmer fort sina egna handlingar. Narkotika säljs och har sålts genom Flashback forum men det är mindre känt att Flashbacks föregångare själva tillhandahöll frön man senare kunde framställa droger med genom ett lotteri:

Vid ett tillfälle så lottade Flashback ut marijuanafrön vilket uppmärksammades i både radio, tv och tidningar.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Vi fortsätter på samma tema om att göra sig lustig över andras påstådda ovanliga intressen och Flashbacks egenägda webbhotell:

Här fanns plötsligt hundratals med svenska webbplatser som handlade om ämnen som cannabis, seriemördare, terrorister, nazister, satanism osv. Webbplatser som de övriga internetleverantörerna vid denna tidpunkt ändå inte tog emot som kunder.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

De var alltså till och med stolta över att husera bla före detta mördare på sitt webbhotell men numera är de ihärdiga i att håna andra organisationer med “före detta mördare” som medlemmar.
Redan i början av 2000-talet ansågs Flashback syssla med olagligheter. Håkan Redtzer (Business Development Director, UUNET/MCI Worldcom) skriver till ägaren:

Som du vet så är innehållet på Flashbacks servrar på gränsen eller i vissa fall över gränsen för vad som kan anses lagligt. Vi har en användarpolicy där vi definierar upp vad man inte får använda våra tjänster till och vad vi anser vara olaglig användning. Vår bedömning är att innehållet på Flashback riskera att klassificeras som olaglig användning och därmed inte tillåtet.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

På denna punkt och på den tiden var Flashback inte samma som idag, dvs en hel del av innehållet är olagligt om vi skall tolka lagen som den står skriven. Tyvärr ser inte leverantören Bahnhof det på samma sätt, möjligen beror det på att VD:n Jon Karlung och ägaren till Flashback är vänner sedan länge. Lexbase kunde dock Bahnhof slänga ut, möjligen beror det på att VD:n Jon Karlung och Lexbase:s VD Jonas Häger inte är vänner med varandra.

Inte ens USA-företag ville ta i Flashback ens med tång:

Den amerikanska telegiganten AT&T, med kontor i över 60 länder, meddelade att Flashback inte var välkomna hos dem, oavsett var i världen man kontaktade dem. Ett beslut om detta hade fattats på AT&T:s huvudkontor i USA.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Flashback frågar sig om:

har företag rätt att censurera internet på godtyckliga grunder?
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Det verkar som om de inte då liksom idag förstår skillnaden mellan yttrandefrihet å ena sidan och kränkningar och brott å andra sidan. Vi är för en långtgående yttrandefrihet som en del av demokratin. Kränker man någon annan så illa att denne inte kan få något arbete har det inget alls med yttrandefrihet att göra. Hur gagnar det demokratin att kränka folk?

Flashback stoppades från olika företag under åren av känd anledning. Men för Flashback var den inte känd alls:

Men många företag blev också rädda att sammankopplas med Flashback
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

De tror att företag är rädda att sammankopplas med Flashback. De vill få det till att Flashback är farligt och de andra företagen darrar på handen när Flashback kommer på tal. Så är det naturligtvis inte alls! Sanningen är att seriösa företag inte vill beblandas med ett hatforum som kränker människor i stor omfattning, där man vet droger flödar och mycket annat suspekt.

Det Flashback sysslade med förr i tiden var knappast rebelliskt men kanske lite underground, med lite livlig fantasi, men helt säkert har det vridits 180 grader åt motsatt håll idag.

Förstör livet för barn

Rädda Barnen försökte stänga ner Flashback på grund av Flashbacks pedofilliberala inställning och deras idéer om att legalisera pedofili. De lyckades dock inte med det. Även vad det gäller pedofili har Flashback inte förstått att det inte kan ingå i yttrandefriheten att låta pedofiler diskutera sig samman om hur man fångar barn för att ha sex med dem. På vilket vis är det yttrandefrihet?
För de barn som drabbas är det inte yttrandefrihet alls men däremot kan det förstöra livet på barnen som drabbas av Flashbacks yttrandefrihet. Det måste sägas till fördel för flera av Flashbacks medlemmar att även de är emot att man låter utövande pedofiler husera på forumet. De flesta av dem liksom vi tycker det är vidrigt!

Några journalister på Dagens Nyheter tog sig uppgiften att försöka få bort annonserna på Flashback av orsaken att Flashback stödjer utövande pedofiler.

Dagens Nyheter tog det hela ett steg längre, och ringde upp Flashbacks alla annonsörer. Dessa uppmärksammades dagen efter i tidningen som företag som stödde pedofili. Flera företag avbokade sina annonser, annonsbokningsbolaget Tradedoubler kontaktade Flashback och informerade att de inte längre var välkomna som kunder på grund av detta. När Flashback kontaktade övriga annonsbokningsbolag i Sverige så fick man nej från samtliga. Ingen av dem ville ha Flashback som kund.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Det är fullt förståeligt att ingen vill annonsera på en plats som vill legalisera pedofili och låter utövande pedofiler härja runt på forumet för att få tips på hur man kan fånga in barn. Men det förstår inte Flashback, de tror alla vill begränsa yttrandefriheten som vill stoppa sexuellt utnyttjandet av barn.

Flashback stängdes ner

I slutet av år 2002 stängdes Flashback ner efter ett domslut i marknadsdomstolen. Anmälare var ComHem, Senda och ViaSat för att Flashback marknadsfört olaglig avkodningsutrustning. Den direkta orsaken till att forumet stängdes ner var att forumet måste betala 400.000 kr för varje inlägg som inte förhandsmodereras innan det postas. Flashback insåg att det inte blir mycket till forum om de som postar får vänta i timmar på att inläggen släpps fram.

I december 2002 tvingades Flashback att stänga ned Flashback Forum och webbplatsen Popmart.se. Marknadsdomstolen hade beslutat att Flashback måste förhandsgranska allt innehåll på webbplatserna innan det publicerades. Flashback tilldelades även ett vite på 400 000 kronor ifall man bröt mot beslutet. Dessutom tvingades man senare att betala rättegångskostnader på över 200 000 kronor. Någon möjlighet att överklaga domen fanns inte heller.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Flashback påstod att en ny ägare i London, Flashback Enterprises, tagit över:

Ett halvår efter nedstängningen så var Flashback Forum tillbaka på nätet. Att Marknadsdomstolen förbjudit verksamheten i Sverige hade man nu löst. Diskussionsforumet på Flashback ägdes numera av ett helt nytt företag med säte i London. Den lydde nu under brittisk jurisdiktion. Det vite Marknadsdomstolen tilldelat Flashback blev nu poänglöst, då den delen av verksamheten inte längre fanns kvar i Sverige.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Sanningen är att bolaget i London ägdes hela tiden av honom:

 

Företagsregistratorn och vår källa:

hatforumet Flashback

 

Företagsledarna:

hatforumet Flashback

 

Ägarna av aktierna:

hatforumet Flashback

Flashback gick alltså inte över i någon annans ägo. Samma person ägde det hela tiden. Man kan säga att de gjorde en simpel smitning från rättvisan i Sverige. Vi har alla dokument från första dagen och vem som då var registrerad som företagsägare och strax där efter bytet till en annan osv. Senare flyttades företaget till ett brevlådeföretag som har sitt säte i USA. För den som är intresserad att läsa vidare om USA-företaget kan hitta det här. Servrarna har dock aldrig flyttats, de står och har alltid stått i Sverige. Han säger också själv att han äger Flashback forum fast det är registrerat i London (han skriver om sig själv som en annan person):

När Jan Axelsson intervjuades av BBC i slutet av 2005, så var det nära att inslaget stoppades. Ledningen inom BBC ansåg att det kunde vara farligt att nämna Flashback vid namn i programmet, då detta – enligt BBC – kunde bryta mot brittisk lagstiftning. Man kom dock fram till att Jan Axelssons åsikter var lagliga, och så länge webbplatsen han företrädde inte nämndes vid namn så kunde inslaget fortfarande sändas.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia
Fetat av redaktionen på I Folkets Intresse

Det står “företrädde” vilket är korrekt eftersom det historiska dokumentet skrevs 2013 och då är år 2005 dåtid, alltså han “företrädde Flashback år 2005”. Vidare kan man se i hans egen text att han tror på fullt allvar att BBC skulle vara rädda för att nämna Flashback. Det är en omskrivning för att han vill att Flashback skall framstå som farligt.

Ungdomars nidbilder

En bit in på 2000-talet blossade debatten om rondellhundar upp som skulle föreställa nidbilder av Muhammed. Naturligtvis startades ett delforum på Flashback där det både diskuterades och där man visade egna rondellhundar och andra nidteckningar. Det är oerhört respektlöst att kränka andras religioner. De flesta vet att det är kränkande att rita nidbilder av Muhammed och då speciellt att kalla dem för hundar. Om det av politiska skäl är nödvändigt att visa en tecknad bild på Muhammed är det inget att säga om. Men om det endast är till för att såra och kränka människor är det inte ok alls. Kvalitén på både bilder och inlägg på Flashback var minst sagt undermåligt och endast avsedda att kränka en stor folkgrupp. Det bryter minst sagt mot lagen om Hets Mot Folkgrupp. Det bryter också mot Flashback egna regler om “Kvalité före Kvantitet” som man idag raderar inlägg och trådar till medlemmarnas förtret.

Aftonbladet lurades

Någon på Flashback plockade ett inlägg från forumet och skickade till Aftonbladet som debattartikel. Aftonbladet publicerade inlägget. Av det drar ägaren till Flashback slutsatsen:

Men detta visade samtidigt också vilken hög kvalitet många av inläggen på Flashback Forum har. Att inläggen många gånger skulle kunna användas som debattartiklar i de redan etablerade tidningar.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Vi tror han mycket väl förstår att Aftonbladet hade nyhetstorka och utrymme över att fylla med och därför inte kontrollerade källan ordentligt. Men visst kan någon då och då åstadkomma texter som platsar i vanliga tidningar men av det kan man inte dra slutsatsen att inläggen på Flashback “skulle kunna användas som debattartiklar i de redan etablerade tidningar”. Han gör sig bara osedvanligt löjlig med sådana påståenden.

Detta är sanningen

I påståendet nedan ställer vi oss bakom honom. Han har helt rätt i att mängder av medlemmarna hänger på Flashback all sin vakna tid. Det kan man se på antal poster vissa postar dagligen och man kan se det på att de postar i stort sett vilken tid på dygnet som helst. Vi visste att våra åsikter någonstans skulle stråla samman. Gött!

Vissa på Flashback Forum berättade om hur de besöker webbplatsen det första de gör på morgonen, hur de tillbringar stora delar av dagen där, för att besöka webbplatsen det sista de gör innan de går och lägger sig. En stor del av deras liv utspelar sig just på Flashback Forum.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia
Fetat av redaktionen på I Folkets Intresse

Flashback känner till sin roll i droghandeln

Ägaren påstår här nedan att gömma droger är en del av yttrandefriheten men framför allt visar det att han stödjer droghanteringen på forumet. Reglerna som förbjuder sådan hantering är bara ett skyltfönster mot rättsväsendet. Det syns mycket tydligt i texten att han övertolkar informationen:

Året därpå, i mars 2009, skickade Polisen ut ett pressmeddelande där man uppmanade tonårsföräldrar att besöka Flashback Forum. Detta för att de skulle få bättre kunskap om vart ungdomar gömmer sina droger. Pressmeddelandet visade ännu en gång upp fördelarna med yttrandefriheten, och att den gynnar alla parter. För samtidigt som den främjar ett utbyte av information mellan ungdomar som vill gömma droger, så främjar den också ett utbyte mellan föräldrar som vill veta vart ungdomarna gömmer sina droger. Alla vinner på den.

Han misstolkar medvetet polisens uppsåt för att dra billiga poäng. Det polisen menar är att föräldrar skall gå in på Flashback och titta på vad för hemskt ställe deras barn uppehåller sig på. Alltså på samma vis föräldrar borde ta sig ut på kvällarna för att titta vad barnen håller på med ute. Tanken från polisen är mycket god och det är något vi verkligen stödjer förutsatt naturligtvis att polisen sagt det som påstås.

Hacking

Flashback tillåter hackare och hackargrupper skriva om sina bravader och lägga ut material från sina “cyberattacker” på Flashback:

Samma år rapporterar hackergruppen VFH på Flashback om flera spektakulära hack. Man hackar bl.a. Aftonbladet, Polisen, Spray och Bilddagboken. Lösenord och känsliga uppgifter sprids på löpande band, och Sverige drabbas av den största hackervågen på många år.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Det är ett otyg att låta hackare få en marknad att torgföra sin olagligheter. Det är uppenbart att ägaren till Flashback stödjer dessa kriminella aktioner. Med bakgrund av det och annat vi skrivit i denna artikel är det vrickat att håna andra för deras brott de en gång i tiden begått. Han själv har smitit undan sitt ansvar vilket tydligt pekar med hela handen mot en enastående dubbelmoral.

Vad hände plötsligt

Plötsligt förbjöd man skojande och att gå lite vid sidan av trådens huvudämne. Det renderade varningar och ibland avstängning. När de nya riktlinjerna drivits igenom, vilket skedde sakta under några år, kvarstod nya trådar av typen skvaller, värre uthängningar, vendettor och förtal. Naturligtvis fanns och finns trådar om bilar, blommor och liknande som alla andra forum men där ser vi inga problem. Det som började dominera mer och mer för att till slut ta över nästan helt är de ständiga “stoppa invandringen”, “invandrare är korkade”, “invandrare är kriminella” och en massa andra trådar om invandrare som alla handlar om det negativa med invandrare och invandring. När diskussionerna om invandring lastades ombord på forumet följde något ännu mer tragiskt med dessa, råttorna! Råttorna är de minst sagt larviga och urtråkiga rasisterna som förstör forumet med sina ständiga fördummande inlägg:

Var och varannan tråd handlar ju om invandring på det här forumet. Har ni tips på andra svenska bra forum för oss som inte tycker att allt är invandrarnas fel?
Källa: flashback.org

Det är jättejobbigt att behöva läsa om det varje dag, speciellt för mig som har en invandrarbakgrund. Det är synd att de ska behöva förstöra forumet med deras dravel om invandring.
Källa: flashback.org

Började att läsa mycket på FB för ca sex månader sedan. Märker att man faktiskt påverkas av det utbredda hatet mot invandrare/flyktingar. Förr tänkte jag inte på den saken alls. Numera är man “lite hjärntvättad”. Får nypa mig i armen o för att komma ihåg att man inte är någon WT-rasse som tror att Sveriges alla problem beror på invandrarna/flyktingarna.
Källa: flashback.org

Rapportera för OT. Det gör jag alltid om någon börjar tjafsa om invandring i Astronomi eller i FMT.  [..]
Låt inte vissa individers besatthet av någon enskild fråga få smitta ner vartenda forum.
Källa: flashback.org

I&i är ett jävla pissforum med bara dåliga rasisitiska trolltrådar utan vettiga diskussioner. Om admin vill höja kvaliten på forumet borde han städa upp där.
Källa: flashback.org

Det började bli tråkigt

Nu började forumet bli riktigt tråkigt, skojandet var borta, subdiskussioner i trådarna var borta, rasisterna drog på med sitt jävla invandrartrams, kändisar diskuterades det om på ett sätt som påminner om skvallertidningar och folk hängdes ut och förtalades i en omfattning som saknar jämförelse. Forumet förvandlades mer och till ett forum för skvallertanter, bloggskvallrare, löjliga kvinnohatare och de där olovligt överkorkade högerextrema rasisterna. Sedan några år tillbaka har forumet dessutom översvämmats av partipolitiskt färgade högerextrema som får vilken skvallertant som helst att framstå som kandidat till Nobelpriset. Som alla förstår kan ett sådant forum aldrig bli trivsamt och roligt att hänga i för den breda massan av vanligt folk.

Moderatorer lämnade forumet

Som ett led i förändringen lämnade plötsligt omkring hälften av alla moderatorer forumet. Enligt en moderator vi känner som varit med från tidig början var det bokstavligen riktiga interna bråk om den förvandling forumet genomgick. När dessa moderatorer lämnat forumet återstod “ja-sägarna” och de nya som togs in skulle inte bli moderatorer om de inte var “ja-sägare”. “Admin” krävde fullständig uppslutning kring hans idéer, och så blev det. I denna uppslutning likt en sekt försvarar moderatorerna sin “admin” som sekten försvarar sin överstepräst. Moderatorerna kände en styrka i detta och kan i trådarna bokstavligen “läsa lusen av folk” som gick emot deras och “admins” idéer. Detta skapar ytterligare motsättningar mellan moderatorer och kontohavare vilket man kan se i den skarpa kritiken av moderatorerna idag.

Poliskramare

På “rebelltiden” satte sig medlemmarna upp mot rättsväsendet och staten med dess myndigheter och organisationer. Idag med den nya fostrade medlemskadern har man vänt helt om. De är numera poliskramare, håller hårt på rättsväsendet och “samarbetar” med åklagare för att få fast någon utpekad. Man säger sig hjälpa det rättsvårdande systemet genom att leta efter vem som kan vara den skyldige. På den vägen hängs en massa oskyldiga ut och förtalas tills de fattar att de tagit fel person utan att bry sig det minsta. Det tog 10 år från att vara en upprorisk medlemskader till att bli en kader av skvallertanter och blogghaverister som hyllar rättsväsendet tillsammans med de obskyra rasisterna med eller utan partifärg som alla lägger nivån efter sitt eget tillkortakommande.

Stalkers och vendettor

Forumet består idag till stor dela av stalkers som driver sina vendettor i oändlighet mot folk som inte kan försvara sig. Om de drabbade överraskande nog skulle logga in och försvara sig på ett sätt som får stopp på vendettorna stängs den drabbade genast av på livstid från forumet utan att det anges en orsak. Skaffar de drabbade nytt konto för att fråga varför de blev avstängda stängs de av direkt igen utan svar.  Det är märkligt med dessa vendettor för enligt forumets regler får det inte förekomma:

0.09. Falsk ryktesspridning

Att sprida påhittade uppgifter om personer, företag eller organisationer med uppsåt att utsätta dessa för andras missaktning, eller att avsiktligen sprida förvrängd eller påhittad information med uppsåt att vilseleda, är förbjudet.
Källa: flashback.org

Trådar som uppenbarligen bryter mot ovanstående regler finns det gott om på Flashback. Oftast är det företagare som råkar ut för dessa stalkers. Sådana trådar kan hålla på i all oändlighet till så svåra besvär för företagaren att de inte längre kan bedriva verksamhet. Oftast handlar det om avundsjuka stalkers som lider av något som gör att de inte kan sluta. Hur rebelliskt är det? Den formen av vendettor är direkt förstörande för Flashback och det förstod man förr i tiden men det gör man inte längre. Tro det eller ej, man kallar det för Kvalité före kvantitet. En mening som på Flashback fått en egen innebörd för inte är det Kvalité före kvantitet när medlemmar ljuger och förtalar grannen av avundsjuka bara för att grannen bytt bil? Det är inte det minsta “rebelliskt” eller nytänkande, det påminner mer om kärringskvallerbloggar (som mest skrivs av gamla gubbar).
De borde också ta bort “Falsk” i rubriken eftersom det bara finns “ryktesspridning”. Om det fanns “Falsk” ryktesspridning borde det också finnas “Sann” ryktesspridning. Men sanna rykten finns inte för då är det inte längre något rykte.

Skyddar medlemmarna

Det är ett återkommande diskussionsämne hur väl Flashback skyddar sina medlemmars anonymitet. Förr var man inte så där särskilt noggrann med att vara anonym. På senare år har det blivit allt mer viktigt att bevara sin anonymitet.  Anledningen beror till stor del om att deras skriverier kan utgöra förtal eller andra brott. Flashback lovar ofta att de aldrig lämnar ut något till myndigheter eller tillåter någon att ens antyda att man vill veta vem en anonym postare är:

1.06. Användarnas anonymitet

Att på forumet (via inlägg eller i PM) eftersöka, posta, eller hota att posta, personuppgifter eller annan information som kan avslöja en annan användares identitet är förbjudet, med undantag för sådana uppgifter som användaren själv publicerat i forumet. Att sammankoppla användares alternativa konton eller konton på andra forum eller webbplatser är förbjudet.

Dölj förtydligande av denna regel.

[..]

För att denna anonymitet inte ska sättas på spel är det förbjudet att avslöja information som leder till att någon riskerar att förlora sin anonymitet. Det är exempelvis förbjudet att avslöja en annan användares namn- eller personuppgifter, adress eller telefonnummer. Även annan information som kan binda en användare till en fysisk person är förbjuden att posta.

[..]
Källa: flashback.org

Men läser vi lite på forumet gäller den regeln inte alla. Vissa får man leta efter och skriva ingående om vem det är. Tidigare har vi skrivit om vår tanke att Flashbacks ägare samarbetar med myndigheter i brottsliga frågor. De anonyma kontona som det tillåts att gräva efter är just sådana som hotar eller på annat sätt skriver olagligt om rättsväsendets folk. Ett exempel:

Polisen har garanterat redan fått nys om den här tråden och går man igenom dina inlägg + att det handlar om *** ***** *** [vår maskning] som blev misshandlad, så är det inte omöjligt att det går att ringa in vem du är.

Du skriver också att du har vapen. Hälsa insatsstyrkan från oss på Flashback när de tittar förbi!

Edit: En snabb koll på din inläggshistorik:

Boende i ********* [vår maskning] området.
Inte ensamstående, minst *** **** ***** [vår maskning].
Bott i *****[vår maskning] i många år.
Allvarligt ***** [vår maskning].

Om polisen tar detta på allvar så är du körd. Tar inte lång tid att ringa in dig för polisen.
Källa: flashback.org

Om man kollar på det jag fetade, TS nick samt hur TS skriver så är det rätt uppenbart att TS identifierar sig med s.k. ******** [vår maskning] (se här och här för information om “*********[vår maskning]”) och med det i tankarna kan man få en tanke om hur TS mår mentalt.
Källa: flashback.org

Han sitter redan och förhörs blev gripen under förmiddagen.
Källa: flashback.org

Vill få info om TS är gripen som en annan användare påstod?
Källa: flashback.org

Med en analys av ditt sätt att skriva och stava så tror jag att du är en lågutbildad man i 24årsåldern som fått böter för att du varit full på stan.
******[vår maskning]dialekt dessutom..
Ditt namn slutar på * [vår maskning] och din mamma var ensam vårdnadshavare med alkoholproblematik..
Hon är död nu sedan länge..
Källa: flashback.org

Ovanstående skrevs för några år sedan och står kvar ännu. Enligt reglerna skall det tas bort därför de eftersöker en medlems identitet på samma forum. Det handlar alltså inte bara om att man inte får eftersöka medlemmars identitet på forumet utan det handlar om att inte eftersöka fel medlemmars identitet.

Raderar friskt

Det skapades ett forum som skulle konkurrera med Flashback. Det hette Backflash. För att testa forumet om de har mer yttrandefrihet än Flashback tog sig en grupp med flashbackare dit och började posta. De postade naturligtvis en massa elände om forumet och dess ägare. Backflash raderade de inläggen för det var ju uppenbart att flashbackarna jävlades. På det skriver Flashbacks ägare

Det hela blev en ganska komisk historia då all kritik mot Backflash raderades
Källa: flashback.se/flashbacks-historia
Vår fetning

Vi har fått massor av både mejl och kommentarer till vår nättidning om att de som postar kraftig kritik mot Flashback på Flashback eller stödjer oss i vår grupp blir raderade och ofta avstängda. På den tiden skulle alltså ägaren till Flashback skriva om sitt eget forum “en ganska komisk historia då all kritik mot Flashback raderades”. Han är alltså för yttrandefrihet men bara på sina egna villkor och bara på Flashback. Det innebär att löjligt raderande på andra forum är självklart raderande på sitt eget forum. Mer inkonsekvent än så kan det inte bli!

Ekonomin i fokus

Naturligtvis måste ett såpass stort forum som Flashback få in pengar för driften. Tre miljoner kostar det att driva forumet per år. Frågan är hur man skall få in de pengarna? Flashback har börjat med donationer men bara 330 personer har på 7 veckor gett ett bidrag vilket föranleder “admin” påstå att de som valt att inte donera “aktivt hindra forumet från att ha några intäkter”.   Säga så till de han ber om donationer av är minst sagt kontraproduktivt:

[..] och dessutom avstår från att ge donationer, väljer på så sätt att aktivt hindra forumet från att ha några intäkter. Vilket är tillåtet, och något jag rekommenderar de som vill att forumet ska stängas ner.
Källa: flashback.org/sp68815834

Ekonomin är ett problem för i stort sett alla större forum idag. Orsaken ligger sannolikt i att folket och annonserna på nätet finns på Facebook, Twitter och Instagram mm. Det som skiljer Flashback ekonomiskt från andra forum är att andra forum har en ägarstruktur som inte nödvändigtvis behöver en vinst från forumen. Flashback överlever inte i längden utan inkomster och måste därför hitta sådana. Flashback är nu lång ifrån den “rebelliska” tiden där man stolt förkunnade:

För det tredje var man helt ointresserad av att tjäna pengar. Det enda som var viktigt var resultatet. Att den skulle bli så bra som möjligt.
/../
Tidningen hade inga betalande annonsörer. Dessa nekade man. Alla arbetade gratis.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Trots ovanstående förkunnelse var man inte sena med att tigga pengar:

Flashback hade redan 1998 startat något man kallade Flashbacks “rättshjälpsfond”. Man frågade läsarna om de kunde skänka pengar, vilket de gärna gjorde. Donationerna varierade mellan en och 10 000 kronor.
Källa: flashback.se/flashbacks-historia

Doneringar har aldrig varit ett bra sätt att få in inkomster mer än någon enstaka gång och några sidogrenar mer än sexnovell.se finns inte vad vi kan se. “Huvudägaren” i USA är bara en brevlåda så där finns inget att hämta. Om några år kan det bli en ekonomisk kris för Flashback om de inte formerar om forumet till något helt annat.
Vi skall senare visa hur forumet skulle kunna överleva och bli accepterat men ändå inte förlora udden.

Yttrandefrihet

De problem som folk på internet inledningsvis drabbades av var oftast offentliga personer som mediaprofiler, artister och politiker. Men numera drabbar det vem som helst fullständigt godtyckligt som Lärare och förskolepersonal, socialarbetare och alla som jobbar i vården, medarbetare i kundtjänst, alla i offentlig administration, misstänka till brott, dömda, barn som bara är sig själva, folk med uttalat driv i olika frågor, egenanställda och näringsidkare vars verksamhet kan slås i spillror av missriktat missnöje på nätet eller bara grannen som köpt ny bil. Allt detta och en hel del till anser vissa ingår i yttrandefriheten. Frågan är; hur ser det egentligen ut. Låt oss titta på lite olika lagar och regler.

Yttrandefrihet är ett uttryck som spretar och har börjat betyda olika från grupp till grupp. För att få ordning på vad som gäller i yttrandefrihetsfrågor har FN:s alla medlemsstater skapat ett dokument om folkens mänskliga rättigheter där yttrandefriheten ingår och som Sverige ratificerat. I första hand är yttrandefrihet rätten att få yttra sig i politiska frågor. Utöver det har man rätt att yttra sig litterärt, i media samt på torg och gator osv där man kan säga att internet ingår. Det skall inte finnas några hinder alls om vad man får yttra sig om men, och detta glömmer många, man får inte yttra sig kränkande om andra:

Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

När man skall hålla en “god ton” i umgänget ingår den första meningen i Artikel 12 här ovan i “god ton”. Enklare uttryckt att man inte pratar skit om varandra. Lite mer ingående kan man läsa upphovsmakaren till “god ton” på internet, kallat netikett, som skapades av den Intel-anställde Sally Hambridge 1995. Hon var då medlem av internets tekniska ledningsgrupp IETF. Hennes riktlinjer för nätetikett har publicerats i IETF:s officiella do­ku­ment­a­tion. Här är länken till originaltexten som är betydligt mer omfattande än de förkortning som normalt används. Här nedan är ett exempel på en förkortning med delen om att kränka folk är fetat. Som vi ser följer det Artikel 12 i FN’s deklaration om de mänskliga rättigheterna:

 1. – man skriver inte hela meningar eller delar av meningar med stora bokstäver: det räknas som att SKRIKA;
 2. inga personangrepp, hets mot folkgrupp och liknande är acceptabla;
 3. – man väljer sina ord med tanke på att ironi och dubbel­tydig­heter inte alltid upp­fattas i skrift. Humörfigurer eller emoji kan därför användas för att markera skämt och ironi;
 4. – man lägger inte sina inlägg i fel diskussions­forum – oavsett hur angelägna man själv tycker att de är
 5. – reklam var länge tabu på inter­net, och:
 6. – alla avskyr spam.

Är Flashbacks syn på yttrandefrihet den samma som FN:s syn på yttrandefrihet? Låt oss titta på ett för artikeln färskt uttalande i den frågan. En frågeställare:

Bryter Flashback mot vad i svenska samhället generellt anser vara god ton?
Källa: flashback.org/sp68846960

Svaret från “admin” ser ut så här på den frågan:

Det hoppas jag. Vore inte mycket till yttrandefrihet annars.
admin
flashback.org/sp68846960

“admin” anser alltså att om man inte bryter mot “god ton” är det inte yttrandefrihet. Det innebär i princip, enligt “admin”, att yttrandefrihet är det bara när man talar skit om andra och beter sig som svin. Mycket riktigt stämmer det han skriver med hur det skrivs på Flashback. Tittar vi sedan på Flashbacks egna regler om samma sak ser det ut så här:

0.09. Falsk ryktesspridning

Att sprida påhittade uppgifter om personer, företag eller organisationer med uppsåt att utsätta dessa för andras missaktning, eller att avsiktligen sprida förvrängd eller påhittad information med uppsåt att vilseleda, är förbjudet.
Källa: flashback.org/regler

Det är alltså enligt Flashbacks regler förbjudet att hitta på lögner, sprida förvrängda eller påhittat information om folk. Flashbacks netikett följer FN’s Artikel 12 med den skillnaden, som bryter mot våra lagar, att om ryktet är sant får det skrivas på Flashback. Men finns bara “ryktesspridning”. Om det fanns “Falsk” ryktesspridning borde det också finnas “Sann” ryktesspridning. Men sanna rykten finns inte för då är det inte längre något rykte.
När vi granskat forumet ser vi att i så gott som alla fall där man skriver illa om någon är det påhittat, en lögn eller förvrängda uppgifter. “admin” uppmanar alltså folk på forumet att bryta mot forumets regler för annars vore det “inte mycket till yttrandefrihet“. Flashbacks regler följer dock i stort sett “god ton” och internets “netikett” men “admin” vill att man bryter mot de reglerna, dvs det är uppenbart att han uppskattar att medlemmarna ljuger, hittar på och kränker andra människor:

admin
[..] det är viktigt att vi försvarar näthatet
[..] Så jag anser att vi måste försvara näthatet.
Källa: flashback.org/sp68866672

Identitetskris

Flashback och de tidiga medlemmarna genomlider en identitetskris efter att gått från ett nära nog underground-forum som ifrågasatte den rådande ordningen och rättsvårdande myndigheters beteende till ett riktigt myndighetskramande PK-forum som gladeligen skickar in tips till åklagare och berömmer både polisens och andra rättsvårdande aktörers arbete. Flashback har gjort en klassresa från “fotbollshuliganer” till en byhålas syjunta av skvallerkärringar som skapat denna identitetskritik hos medlemmarna. Ägaren har under tiden rest från en radikal sida till att bli en modern yuppie som under resans gång inte förstått vad forumet blivit. Flera av medlemmarna som varit med ett tag känner inte alls igen sig. En del har gått över till Reddit, Facebook eller Twitter som alla har högre i tak än Flashback. Nätplatser som ser sig som “underground” slår lätt Flashback på fingrarna och finns överallt idag. Man kan utan att darra på manschetten säga att Flashback är ett Familjeliv på steroider som bara är intresserad av skvallertanter, inkomster och jordenruntresor. Myndighetskramandet på Flashback har gått så långt att det i princip blivit en våt dröm för sossarna. Rebellen är död och de osminkade uthängningarna lyser igenom allt annat på Flashback.

20 tankar på “Flashback – Rebellen är död

 1. Mycket inforamtionsrikt och en annan nyans av vad admin säger på Flashback. Man ska alltid se myntet från två håll.

 2. Olsen:
  Mycket inforamtionsrikt och en annan nyans av vad admin säger på Flashback. Man ska alltid se myntet från två håll.

  TACK!
  Ja, vi vill inte säga att vi alltid har rätt men det har inte alltid admin heller. Det är till och med så att han överdriver ibland. Exempelvis namnet “hatgrupp”. Läser man vad det ordet betyder så skulle vi alltså vara:

  En hatgrupp är en social grupp eller organisation som förespråkar och utövar hat, fientlighet eller våld mot personer baserat på ras, etnicitet, nation, religion, kön, könsidentitet, sexuell läggning eller någon annan utsedd samhällsgrupp.

  Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hatgrupp

  Kan verkligen admin mena att vi “utövar hat, fientlighet eller våld mot personer baserat på ras, etnicitet, nation, religion, kön, könsidentitet, sexuell läggning”?
  Han har uppenbarligen hamnat helt fel.

 3. Jag tror att många är medvetna om admins personlighetsklyvning. Han säger något idag som han säger emot imorgon sig själv. Admin mår inte så bra om jag ska vara ärlig, den uppfattningen har jag fått. Admin klagar på er, “hatgrupp” medan i en tråd så försvarar han all hat. https://www.flashback.org/t3079878p13

 4. Olsen:
  Jag tror att många är medvetna om admins personlighetsklyvning. Han säger något idag som han säger emot imorgon sig själv. Admin mår inte så bra om jag ska vara ärlig, den uppfattningen har jag fått. Admin klagar på er, ”hatgrupp” medan i en tråd så försvarar han all hat. https://www.flashback.org/t3079878p13

  Jag läste det du länkar till. Synen på vad man skall få yttra är skrämmande. Min syn på det är oavsett lagar att man skall inte säga mer än man kan stå för och man skall inte säga mer än det man skulle sagt över en kopp kaffe med den det gäller.

 5. Fick en del ahaupplevelser när jag läste inlägget.

  En fråga, försöker ni stoppa doneringarna på Flashback?

 6. Evy:
  Fick en del ahaupplevelser när jag läste inlägget.

  En fråga, försöker ni stoppa doneringarna på Flashback?

  Nej, absolut inte! Hur skulle vi kunna det?
  Donerar gör privatpersoner. Det är deras fria val. Om vi kunde stoppa det skulle vi aldrig ge oss på enskilda som valt att donera. Att göra det är oerhört kontraproduktivt.

  Men som sagt, vi tror inte det är möjligt att stoppa doneringar så frågan är egentligen enbart akademisk. Just nu jobbar vi med helt andra saker. Har inte ens tid att gå in på Flashback mer än de länkar som postas i kommentarsfälten.

 7. Fy fan vad bra skrivet! Det bästa inlägget ni åstadkommit någonsin!
  Jag har flera gånger kritiserat fb för nästan exakt det ni skriver. Två gånger har jag stängts av och en tredje gång tror jag är på väg.

  All heder till er!

 8. Closer:
  Fy fan vad bra skrivet! Det bästa inlägget ni åstadkommit någonsin!
  Jag har flera gånger kritiserat fb för nästan exakt det ni skriver. Två gånger har jag stängts av och en tredje gång tror jag är på väg.

  All heder till er!

  TACK!
  Det värmde!

 9. Mycket bra och avslappnad förklaring om evolutionen av Ja-sägarna och ja-sägarkulturens samfälligheter, vilken från utsidan kan vara fanken så svår att förstå. Tackar! här förstår jag lite till av den logikbändning som skett inuti den något sektliknande jasägar kulturen.

 10. Jan Axel J Pamela:
  Mycket bra och avslappnad förklaring om evolutionen av Ja-sägarna och ja-sägarkulturens samfälligheter, vilken från utsidan kan vara fanken så svår att förstå. Tackar! här förstår jag lite till av den logikbändning som skett inuti den något sektliknande jasägar kulturen.

  TACK!
  Ja, vi tycker vi fick till det ganska bra men så hade vi lite hjälp av en moderator också som känner till alla detaljer.

 11. Falsk Ryktesspridning vs
  Äkta Ryktesspridning …. Hmm har inte riktigt förstått hur de fått hop logiken här. Är det bara jag som uppfattar sanningen som en falsk ryktesspridning, då sanningen inte år en äkta ryktesspridning utan dess motsats?

 12. Grodan hoppar:
  Falsk Ryktesspridning vs
  Äkta Ryktesspridning …. Hmm har inte riktigt förstått hur de fått hop logiken här. Är det bara jag som uppfattar sanningen som en falsk ryktesspridning, då sanningen inte år en äkta ryktesspridning utan dess motsats?

  Så kan man ju se på det men de avser att man inte får sprida rykten som inte är sanna.
  Man kan även diskutera det senare, man får alltså sprida rykten som är sanna. Då kan man fråga sig hur man skall veta att ryktet är sant om det är ett rykte? Det kan man inte därmed borde det alltså vara förbjudet att sprida alla former av rykten. Dvs, de borde ta bort “Falsk”.

 13. Grodan hoppar:
  Falsk Ryktesspridning vs
  Äkta Ryktesspridning …. Hmm har inte riktigt förstått hur de fått hop logiken här. Är det bara jag som uppfattar sanningen som en falsk ryktesspridning, då sanningen inte år en äkta ryktesspridning utan dess motsats?

  Svar till signaturen “Grodan hoppar” Falsk ryktesspridning är om man till exempel
  på falska grunder påstår att en person är kriminell, men i verkligheten så är personen
  inte är kriminell och inte har gjort något brott alls som man till exempel har påstått
  och ett exempel är om Herr A via inlägg på ett forum påstår att Herr X har våldtagit en flicka
  då har Herr A gjort sig skyldig till falsk ryktesspridning genom att Herr X via info få reda på att
  Herr A har spridit falska rykten på forumsida genom att påstå att Herr X har våldtagit en flicka,och att den falska ryktesspridningen kan ha gått så långt så att polisen och åklagarmyndigheten tagit in Herr X på förhör, men när man konstatera att Herr X är helt oskyldig till den påstådda våldtäkten då inleder man istället förundersökning mot Herr A som hade spridit de falska ryktena som ledde till att Herr X helt oskyldigt blev anklagad och intagen till polisförhör.Att sprida falska rykten om en person kan få mycket allvarliga följder för dels den person som på falska grunder blir utpekad som skyldig brottsling,men även för den person som sprider dessa falska rykten så blir efterverkningarna allvarlig i form av att den vederbörande blir föremål för polisutredning gällande falsk ryktesspridning eller osant intygande eller falsk tillvitelse där fängelse ingår i straffsatsen.

 14. Spion: Svar till signaturen ”Grodan hoppar” Falsk ryktesspridning är om man till exempel
  på falska grunder påstår att en person är kriminell, men i verkligheten så är personen
  inte är kriminell och inte har gjort något brott alls som man till exempel har påstått
  och ett exempel är om Herr Avia inlägg på ett forum påstår att Herr X har våldtagit en flicka
  då har Herr A gjort sig skyldig till falsk ryktesspridning genom att Herr X via info få reda på att
  Herr A har spridit falska rykten på forumsida genom att påstå att Herr X har våldtagit en flicka,och att den falska ryktesspridningen kan ha gått så långt så att polisen och åklagarmyndigheten tagit in Herr X på förhör, men när man konstatera att Herr X är helt oskyldig till den påstådda våldtäkten då inleder man istället förundersökning mot Herr A som hade spridit de falska ryktena som ledde till att Herr X helt oskyldigt blev anklagad och intagen till polisförhör.Att sprida falska rykten om en person kan få mycket allvarliga följder för dels den person som på falska grunder blir utpekad som skyldig brottsling,men även för den person som sprider dessa falska rykten så blir efterverkningarna allvarlig i form av att den vederbörande blir föremål för polisutredning gällande falsk ryktesspridning eller osant intygande eller falsk tillvitelse där fängelse ingår i straffsatsen.

  Ja, så är syftet men orden som Grodan påpekar blir ju konstigt: “Falsk Ryktesspridning” alla rykten är falska annars är det inget rykte. Motsatsen borde då vara “Sann ryktesspridning” som då skulle betyda sanna rykten som inte finns eftersom rykten som besannats inte längre är rykten. Det är lite av en ordlek.

 15. Jag håller med de andra skribenterna, väldigt bra och utförligt. Detta är sådant man förväntar isg att admin på fb skulle säge. Han väljer i princip istället att säga att han älskar näthat.

 16. Lobonert:
  Jag håller med de andra skribenterna, väldigt bra och utförligt. Detta är sådant man förväntarisg att admin på fb skulle säge. Han väljer i princip istället att säga att han älskar näthat.

  Ja, det beror på att rebellen inte längre finns.

 17. Hej, kan man skriva här om man känner till Jan Axelssons hemvistelse?

 18. 2019-07-19, 11:13 #69

  REDAKTIONEN: Ja, det beror på att rebellen inte längre finns.

  Hur är det förresten med den s k Hatgruppens påstående att FB själva gladeligen lämnar
  ut identitet på sina användare till rättssystemet ? Om det är sant finns det verkligen inte
  mycket kvar av den gamla rebellandan hos Admin. Lagens tjänare, fast man låtsas som
  om det är något annat som gäller.”

  Här har ni själva tagit/låtit er inspireras av ett FBinlägg som faktiskt fick stå kvar och
  tycks göra det än idag.

  Det som påstods på FB i juli 2019 blir i praktiken rubrik på
  en lång drapa hos er 2 månader senare. Men det är i och
  för sig inte förbjudet att inspireras av andra.

 19. Anonym:
  2019-07-19, 11:13 #69

  Hur är det förresten med den s k Hatgruppens påstående att FB själva gladeligen lämnar
  ut identitet på sina användare till rättssystemet ? Om det är sant finns det verkligen inte
  mycket kvar av den gamla rebellandan hos Admin. Lagens tjänare, fast man låtsas som
  om det är något annat som gäller.”

  Här har ni själva tagit/låtit er inspireras av ett FBinlägg som faktiskt fick stå kvar och
  tycks göra det än idag.

  Det som påstods på FB i juli 2019 blir i praktiken rubrik på
  en lång drapa hos er 2 månader senare. Men det är i och
  för sig inte förbjudet att inspireras av andra.

  Nu är vi ingen “hatgrupp” utan en grupp som bekämpar hat eller närmare bestämt näthat. När Flashbackretoriken är igång så vänder man allt till sin motsats så det kanske inte är så konstigt då.

  Vi har aldrig sagt att Flashback lämnar ut identiteter till rättssystemet vare sig gladligen eller med annat humör.

  Det du påstår om ett inlägg som finns på Flashback som vi skulle inspirerats av får du länka till. Vi har ingen aning om vad du skriver om än mindre vet vi vad det är för lång “drapa” du avser. Kan du länka?

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer