Lag – Så här kan du göra för att motverka näthat mot dig

Det är en synnerligen besvärlig situation när näthatet påbörjas om en person. Paniken sprider sig, man mår dåligt men framförallt blir man förbannad. I det ögonblicket skulle man kunna göra sig olycklig på näthatarna. Vi vet för vi har varit i den situationen.

 • Gör inget i början
  Det sämsta men samtidigt det svåraste man kan göra är att sansa sig och vänta tills man lugnat sig. Risken är att det vidtas åtgärder i affekt. Det är inte bra alls för näthatarna som spyr ur sig vilken skit som helst tål inte att själva bli kritiserade. De tar så illa upp fast de är anonyma att de kan hitta på vad som helst för att försvara sin rätt att pladdra skit om sina medmänniskor som de inte ens känner eller känner till.
 • Fundera på vad du kan göra
  Vänta och låt dem spy upp skiten. Fundera under tiden vad du kan göra för att de skall förstå att det de gör är brutalt fel.
 • Polisanmäl
  Polisanmälan KAN göra nytta beroende på vad och var det skrivs om dig. Dessutom behöver polisen få in anmälningar för att i framtiden avgöra vilka insatser som skall göras. Utredningar mm använder polisanmälningar för att se vikten av näthat.
  Vad det gäller din anmälan kan polisen lägga ner den direkt om näthatarna är anonyma. Om näthatarna är kända kan de välja att lämna den till åklagare för vidare utredning. Åklagare brukar så gott som alltid konstatera att det är ett brott som begåtts men att rubriceringen skall vara “Ärekränkning” eller “förtal” och hänvisar till lag “Brottsbalk (1962:700) 5 kap. 1 § Utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd“. De gör så därför med den rubriceringen måste du själv både utreda och driva målet i rättegång. Vi avråder på det bestämdaste att gå vidare dit. Det kommer att bli svindyrt och käranden (den som blivit förtalad) i målet förlorar så gott som alltid eftersom det krävs oftast ett erkännande från näthataren och de erkänner aldrig de små fega dräggen. Vi har diskuterat med domare om detta och de avråder också eftersom det regelmässigt blir dyrt och att man inte bara blivit näthatad utan får stå där med skammen att dåren friats.
 • Få webbplatsen att radera skiten om dig
  Försök sedan att få webbplatsen att ta bort skiten. Försök inte en gång utan flera gånger, gärna under en längre tid. Hatforumet Flashback tar nästan aldrig bort något på grund av ägarens mycket märkliga syn på yttrandefrihet. Var beredd på att du blir bannad så skapa flera konton.
 • Få Google att radera länkarna till webbplatsen
  Får du inte bort skiten kan du meddela Google att länkarna till tråden skall tas bort.
  Det gör du här: Begära borttagning av dina personliga uppgifter från Google.
  Skriv att det finns personuppgifter om dig på webbplatsen kopplat till förtal samt att det är oriktigt, irrelevant, och överflödigt. Länka till platsen eller tråden. Sedan väntar du på svar.
  Du får först ett svar att de mottagit din begäran och efter några månader kommer svaret om de raderat länken till den tråden.
  Om de inte skall radera länken fortsätter du att skicka in krav på att länken raderas. Ge inte upp, håll på tills de tar bort länken. De tar till slut bort länken om du är envetnare än Google.
 • Sprid ut dina personuppgifter
  Om det är riktigt krisigt med att dina personuppgifter ligger ute tillsammans med näthat mot dig kan du göra så här:
  Om det inte gör något att bara dina personuppgifter ligger ute kan du skapa mängder av olika bloggar och lägga ut dina personuppgifter i dem. Det finns flera olika gratissidor för det sök så hittar du massor. De största är https://wordpress.com och https://www.blogger.com. Kopiera den text näthatarna skrivit men hoppa över det kränkande och klistra in i bloggarna. Skapa minst 10 bloggar. Google sökmotor begränsar fejk news sidor och sidor med extremhögerpropaganda. Därför kommer länkar till exempelvis hatforumet Flashback att inte prioriteras. Det kan betyda att dina bloggar länkas högst upp hos Google. Om du har 20 bloggar kommer Flashbacks länkar om dig med tiden att hamna på sida 3. Få personer söker mer än på första sidan så de kommer inte se skiten om dig.

 

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer