Flashback – Bra etiska regler

Moderatorer tar bort mycket

Vi ser ofta att moderatorer säger att de tar bort inlägg som inte följer reglerna och att det de tar bort är ett stort antal inlägg varje dag. Jo, det stämmer att de tar bort ett stort antal inlägg. Men nu är det så att vi laddar ner alla inlägg innan någon kan se dem, alltså kan moderatorer inte ta bort dem innan vi redan laddat ner dem. Det betyder att vi kan se vad det är som tagits bort och det är inte så som många tror.

Dålig kvalité

De absolut flesta inläggen som tas bort beror på att de inte håller nivån för bra kvalité. Det mesta som tas bort är inlägg som skoj och fjanterier. Man tar också bort inlägg som i hög grad trollar. Annat som tas bort är om någon visar tendenser till att outa någon. Bla har ett inlägg tagits bort där en postare skriver om en annan i tråden, “jag tror du är en mus”. Genom att påstå detta har den användaren gjort sig skyldig till outningsförsök och det får man inte göra, tydligen spelar det ingen roll om en mus inte uppnår den intellektuella nivån för att överhuvudtaget skriva, det tas bort ändå. De absolut flesta inläggen som tas bort är alltså helt oskyldiga inlägg som inte gillas av moderatorn.

Låter inlägg som dödar folk stå kvar

Inlägg som beskriver en medskribent som en liten mus tycker moderatorerna är ett svårt brott mot mänskligheten, det tas bort och postaren stängs obönhörligen av. Men inlägg som beskriver en helt oskyldig person som mördare med personens personnummer är en lite bagatell i moderatorernas värld. Killen som blev utpekad som mördare däremot har fått sitt liv förstört för all framtid. Det kan gå så illa att den personen sedermera finner den enda lösningen att ta sitt eget liv. Det finns folk med skyddad id som hängts ut med personuppgifter och adress till stor fara för den uthängde. Man kan ju förmoda att det finns en anledning till att personen fått skyddad id. Vi har också privatpersoner som fått egna trådar där de bara skvallrar om denne med lögner och förtal i stor utsträckning som förstör livet för dem, förmodligen är det någon avundsjuk granne som använder Flashback som slagfält. Vi har ännu inte nämnt brottsfallen som är den största källan till förtal på Flashback som tidvis är rena kriget mot enskilda individer i vårt samhälle som efter detta aldrig mer kan komma tillbaka. Det finns också trådar som förföljer personer så lång tid som tjugo år efter händelsen som startade det hela, att de friats från skuld är det ingen som bryr sig om allra minst Flashback obetalda moderatorer som “jobbar häcken av sig” för att deras gud, Jan Axelsson, skall kunna bli mångmiljonär. Man tillåter alltså postare på Flashback att förtal vem som helst hur mycket som helst med stöd av Flashbacks regler.

Tillåter reglerna ovanstående

Vi kan säga, utan att skämmas, att Flashbacks regler är mycket bra vid en genomläsning. De tillåter faktiskt inte alls det som pågår på Flashback ändå låter moderatorer vansinnigheter stå kvar som förstör liv.
Bland det fösta som möter oss i reglementet står innan reglerna stolpas upp men ack så viktigt:

Forumet ska inte heller användas för att starta eller bedriva trakasserier av icke offentliga personer.

Läs meningen noggrant! Ärligt talat måste ledningen på Flashback driva med sina läsare när de skriver så när hundratals eller kanske tusentals trådar bryter mot detta i post efter post upp till tiotusentals poster. Läser ni inte era egna regler?
Vi går vidare:

0.09. Falsk ryktesspridning
Att sprida påhittade uppgifter om personer, företag eller organisationer med uppsåt att utsätta dessa för andras missaktning, eller att avsiktligen sprida förvrängd eller påhittad information med uppsåt att vilseleda, är förbjudet.

Ovanstående är en av de regler som forumet självt konsekvent bryter mot. Vi har själva blivit drabbade av detta och tagit upp regeln med moderatorer med svar som är värre än den värsta politiker som försöker slingra sig i “Uppdrag Granskning” med resultat att de slutar svara på våra frågor. Vid ett antal gånger har vi dessutom utan förvarning bannats för gott:

Användare som begår särskilt allvarliga regelbrott kan bli avstängda från forumet i sex månader utan föregående avstängning. De kan även bli permanent bannlysta.

Eftersom vi blir bannade på livstid direkt efter vi ställt regelfrågor måste sådana frågor till moderatorer tolkas som “särskilt allvarliga regelbrott”. Flera har hört av sig till oss med samma iakttagelser. Vi går vidare i reglerna:

1.02. Upphovsrättsskyddat material
Spridning eller publicering av upphovsrättsskyddat material utan upphovsmannens tillstånd är förbjudet.

Denna regel bryts det mot oerhört ofta. Kanske så många gånger som 200.000 ggr. Det är ungefär så många avatarer det finns på Flashback. De flesta av dem är plockade från internet utan att upphovsrättsägaren tillfrågats. Vi vet detta därför ett tiotal personer och ett par företag hört av sig till oss för att veta vem som har deras bild som avatar. Tre av dem känner vi namnet på men vi funderar fortfarande om vi skall lämna över det. Vad vi fått reda på kan det kosta en engångskostnad på 20.000kr plus 500kr/dag som bilden använts. Om avataren suttit där i 5 år, vilket inte är ovanligt, kan det kosta ägaren till kontot upp mot 900.000 kr. Fast normalt brukar de inte kräva mer än 100.000 kr vid sådana fall, det är ju billigt för att ha en avatar på sitt alias. Vi går vidare:

1.03. Hets mot folkgrupp
Det är förbjudet att hota eller uttrycka missaktning mot särskilt utsatta grupper, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Detta bryts det mot dagligen på Flashback. Också här får man en dåres försvarstal när det påpekas. Det är alltså förbjudet enligt reglerna att uttrycka missaktning mot folk från andra kulturer, mot religiösa eller mot sexuella läggningar. Ja, som var och en sett på Flashback låtsas moderatorerna att denna regel inte finns. Vi har också använt denna regel i diskussion med moderatorer men fått svaret att bli avstängd på livstid.

1.04. Uppvigling
Det är förbjudet att uppvigla eller att organisera brottslig verksamhet från forumet.

Ovanstående regel har en av oss blivit utsatt för. Det var när Helenas mailkonton hackades. I en tråd på Flashback  planerades och genomfördes intrången. Man hetsade varandra och man kom med förslag till hur det kunde göras. När kontona väl var hackade lades innehållet upp i tråden genom länkar medan vissa mejl publicerades direkt i forumet. Speciellt alias MrsMagoo är skyldig till denna publicering av hackat material. Hela förfarandet med uppvigling till brott och organisering av densamma skedde genom 41 poster. Posterna stod kvar på Flashback i mer än ett år. När vi lyckades hitta hackaren och processen mot honom började togs alla 41 inläggen bort. Vi påtalade tidigt att inläggen måste tas bort, det bryter ju till och med mot Flashbacks egna regler. Även här fick vi en dåres försvarstal och avstängt konto som svar. Efter mer än ett år har tydligen någon moderator läst reglerna för då togs det bort. I övrigt förekommer uppvigling och organisering av brott på Flashback i stor skala utan att moderatorer bryr sig det minsta.

1.06. Användarnas anonymitet
Att på forumet (via inlägg eller i PM) eftersöka, posta, eller hota att posta, personuppgifter eller annan information, med uppsåt att avslöja en annan användares identitet är förbjudet, med undantag för sådana uppgifter som användaren själv publicerat i forumet. Att sammankoppla användares alternativa konton eller konton på andra forum eller webbplatser är förbjudet.

Ovanstående är den enda regel som tillämpas som det står i regeln. Än värre är att den tillämpas långt mer än vad som står där. Som det skrivits tidigare kan man inte ens kalla någon för “han kanske är en mus“, då åker man ut direkt.

1.08. Hot och personangrepp
Grova personangrepp, trakasserier, hot eller förtäckta hot riktade mot andra användare är förbjudet.

Ibland fungerar ovanstående, speciellt om någon direkt hotar att ta livet av någon. Men med förtäckta hot fungerar inte regeln alls. Det finns massor av förtäckta hot på forumet och flera har meddelat detta, utan åtgärd. (Exempel 1). Till och med en moderator har brutit mot Flashbacks regler och hotat (Exempel 2).

1.09. Narkotikahandel
All form av narkotikahandel (köpes, säljes, bytes, skänkes), även via PM, är förbjuden.

Det är allmänt känt att narkotikan flödar och uppmuntras på Flashback. De flesta brott som lett till fällande domar mot folk på Flashback handlar om narkotika. Det står mycket tydligt att de sålt eller köpt sina medikamenter på Flashback. Detta vet alla moderatorer också men gör inget åt det. Tvärt om är en del moderatorer för denna handel och för narkotika. En av dem har till och med framställt videofilmer om hur narkotikan blandas och intas mm.

1.12. Skyddade personuppgifter
Det är förbjudet att efterfråga eller sprida uppgifter om personer med skyddade personuppgifter, om dessa uppgifter kan användas för att skada vederbörande.

En av oss med skyddade personuppgifter har hängts ut på Flashback. När det skedde meddelades det till moderatorer. Vi fick bara oförskämda svar i början men lite längre fram fick vi inte bara oförskämda svar utan vi stängdes av direkt. Vi har nyligen påpekar samma sak med ett av de märkligaste svar vi någonsin sett. Men försök att hänga ut Jan Axelsson, det tas det bort direkt med hänvisning att han har skyddade personuppgifter. Vi vet för vi har testat och inser att regeln bara gäller Jan Axelsson som också är “admin” på Flashback.

Bra regler

De regler ur reglementet vi visar här ovan struntar Flashback fullständigt i. Det är bara fina ord och faktiskt bra etiska regler som om de följdes skulle skapa ett kvalitativt mycket bra forum. Men Flashback skulle förlora besökare om de inte kunde läsa snaskiga berättelser om helt vanliga människor. Att det inte är sant spelar ingen roll för “står det på nätet är det sant”. Punkt. Näthat är ett sätt att tjäna pengar för en person medan de ryggradslösa som gör jobbet inte får något men ändå skyddar de ägaren ända in till banken. Hur står det till egentligen med er moderatorer?

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer