sekretess åklagare rättsosäkerhet vittne vittnen

Stå upp för Sverige – Fälldes i Hovrätten enligt BBS-lagen

Vi skrev tidigare om att “Stå upp för Sverige” fälldes i Tingsrätten. Domen överklagades till Hovrätten som nu också fällde administratören för Facebook-gruppen. Hovrätten sänkte dock straffet. BBS-lagen heter egentligen “Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor”.

Hets mot folkgrupp

Lagen som användes heter “Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor” och ser förenklat ut så här:

Den som tillhandahåller tjänsten eller de på tillhandahållarens uppdrag har uppsikt över tjänsten som administratörer, moderatorer eller liknande är skyldig att ta bort meddelanden som:

  • Olaga hot
  • Olaga integritetsintrång
  • Uppvigling
  • Hets mot folkgrupp
  • Barnpornografibrott
  • Olaga våldsskildring
  • Offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet
  • Om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

Som vi ser här ovan kan lagen appliceras för flera olika typer av brott. Lagen har bara använts ett fåtal gånger men mycket tyder på att den efter denna som kommer att användas betydligt flitigare.

Nu kan lagen användas

Det låter konstigt att en lag inte kan användas eller att ingen vågar testa den. Men exakt så fungerar rättsväsendet, dvs en lag är i praktiken ingen lag förrän den testats vilket låter korkat i folks öron. För oss och annat vanligt folk tycker man att en lag är en lag och den skall följas annars väntar ett straff. Men så är det alltså inte, verkar mer som om rättssystemet tycker att lagar är något illaluktande som katten släpat in. Men nu när katten släpat in lagen och det har visat sig att den går att använda är det öppet för att använda den mot fler. Som exempelvis hatforumet Flashback som har exempellöst mycket brott mot denna lag i sina 70 miljoner inlägg.

Går inte komma undan

Administratören för “Stå upp för Sverige” hävdade till sitt försvar att han inte hade möjlighet att kontrollera allt som skrevs i gruppen med 162 000 medlemmar. Han dömdes ändå vilket betyder att man inte kommer undan genom att hävda det faktum att det inte går överblicka så mycket. Tingsrätten menade att administratören hade ansvar att ta bort inlägg som bryter mot BBS-lagen. Dessutom påtalades av andra att det fanns inlägg som innehöll hets mot folkgrupp utan att han agerade. Han hade utöver det själv skrivit i tråden med hets mot folkgrupp.
Hovrätten påpekade också att administratören möjligen inte sett de inlägg med hets mot folkgrupp men att det ändå inte friar en administratör från brott.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer