https://www.sigmag.se

Stå upp för Sverige – Fällande dom enligt BBS-lagen

BBS-lagen heter egentligen Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Administratören för Facebookgruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter för att han inte tagit bort kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp.

En enig Tingsrätt

Administratören var åtalad för att han låtit bli att ta bort åtta grovt kränkande kommentarer som andra personer hade lagt ut i sin Facebookgrupp. Tingsrätten ansåg att kommentarerna utgjorde hets mot folkgrupp och att detta var uppenbart.

En enig Tingsrätt fann att mannen haft uppsåt till att inte ta bort dessa. Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa kommentarer.

Första gången

Detta är första gången man fällt för underlåtenhet enligt BBS-lagen. Nu när den är testad och man vet var ribban ligger är det bara att gå vidare och använda lagen på fler platser.

Vänta på överklagande till Hovrätten

Nu får vi dock först vänta på om det blir en överklagan till Hovrätten och om det blir en sådan överklagan får vi vänta på den domen. Om det därefter blir en fällande dom är det fritt fram att använda lagen överallt där man underlåter att radera olaglig text. Om det inte blir en överklagan kan man redan om ett par veckor börja använda lagen.

4 tankar på “Stå upp för Sverige – Fällande dom enligt BBS-lagen

 1. Får ni många hotfulla kommentarer?
  Jag tänker på då ni stängde möjligheten att kommentera.

 2. Ergan:
  Får ni många hotfulla kommentarer?
  Jag tänker på då ni stängde möjligheten att kommentera.

  Nu vet vi inte eftersom vi har en utomstående som rensar bort skiten innan vi ser den.

 3. Detta är ett så kallat pilotfall där man har lyckats att få en ansvarig gruppsideadministratör fälld för brott mot BBS-lagen efter att gruppadministratören har struntat att radera bort rasistiska och hotfulla kommentarer på sin Facebookgruppsidan “Stå upp för Sverige” Gruppadministratören fick villkorlig dom och dryga böter .Nu har lagen prövats och man kommer att gå vidare med prövningar om liknande fall på nätet där gruppadministratörer som vägrar radera bort inlägg som bryter mot Svensk lag .

 4. Jorden:
  Detta är ett så kallat pilotfall där man har lyckats att få en ansvarig gruppsideadministratör fälld för brott mot BBS-lagen efter att gruppadministratören har struntat att radera bort rasistiska och hotfulla kommentarer på sin Facebookgruppsidan ”Stå upp för Sverige” Gruppadministratören fick villkorlig dom och dryga böter .Nu har lagen prövats och man kommer att gå vidare med prövningar om liknande fall på nätet där gruppadministratörer som vägrar radera bort inlägg som bryter mot Svensk lag .

  Ja, och redan finns ett nytt åtal. Denna gång mot Nordfronts ansvarige utgivare för mer än 100 fall av Hets Mot Folkgrupp.
  https://www.svt.se
  Dock är det inte BBS-lagen som åberopas.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer