Du är inte anonym

Lita inte på att du får vara anonym när du tipsar polisen

Lita inte på löften från myndigheter

Myndigheter, vilka som helst av dem, är inte noggranna med andras identiteter. Inte ens om du ber om att få vara anonym hålls detta. Det är till och med så att de kan anstränga sig för att få reda på din identitet om de tycker detta behövs. Om du av någon anledning vill tipsa en myndighet om något anonymt så borde du skriva ett brev som du postar från annat postnummer än där du bor. Ring aldrig eller skicka aldrig mejl.

Anonymitet fungerar inte

Det måste poängteras att rättsvårdande myndigheter struntar fullständigt i om någon som vill vara anonym avslöjas. Deras prioritet ligger i att lösa ett brott, inte att skydda tipslämnaren. Om det är nödvändigt att veta tipslämnarens identitet kommer det också att noteras i förundersökningen och från den stunden är man inte längre anonym.

Kan spåras via ip-nummer

En som lämnade ett tips i Peter Mangs-målet genom polisens tipsformulär spårades genom det IP-nummer tipsaren använde. Polisen engagerade sig alltså  ordentligt för att få fram personuppgifterna på en tipsare som ville vara anonym och därmed hamnade tipsaren i förundersökningsprotokollet och på så vis utsatte polisen denna tipsare för en möjlig livsfara.

Victoria Parks-målet

I Viktoria Parks-målet, ett bombattentat i Malmö, ringde en person direkt efter att bomben briserat till en polis som inte var i tjänst. Mannen som ringde ville absolut vara anonym och polisen han ringde till ansträngde sig verkligen för att mannen skulle förbli anonym. Men utredarna, under ledning av åklagare Neela Frisell, smygkollade polisens telefon och kunde spåra tipsaren. Hans tips ledde för övrigt till att en 19-åring kunde häktas. Tipsarens personuppgifter fördes in i förundersökningsprotokollet som den misstänkte de häktat kunde läsa. Några dagar senare hotade 19-åringen tipsaren om livet.

Malmös polischef

Malmös polischef, Stefan Sintéus, säger i en intervju i Sydsvenskan att en polis aldrig kan lova en tipsare anonymitet “för det tillåter inte lagen“.

Motverkar sig själva

Utredarna under ledning av åklagare Neela Frisell och alla andra som beter sig på detta tveksamma sätt mot tipsare motverkar lusten att tipsa polisen. Vem vill leva under hot, eller kanske ännu värre, vem vill bli uthängd i slaskhinken Flashback? Förmodligen vill ingen detta och då skall man inte tipsa polisen om de vet eller sett något i samband med brott. Speciellt när man vet att personskyddet för enskilda personer inte fungerar är det extra angeläget att inte utsätt sig för risken att bli misshandlad eller till och med bli mördad.

Uthängd i slaskhinken

Risken att bli uthängd på Flashback, internets slaskhink,  kan ingen skyddas från för på det forumet går alla bananas i brottstrådar och hänger ut alla de hittar och en hel del till.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer