Rätten att bli glömd
EU fällde Google i domstol för att de vägrade ta bort träffar på privatpersoner där dessa kan utsättas för omgivningens missaktning. Man menade att privatpersoner skall ha rätten att bli glömda på nätet. Det vill säga att ingen skall kunna söka upp någon persons klandervärda görande eller lögner om att personen är klandervärd.
Mycket arbete
Google fick efter den domen hysteriskt mycket att göra. Hundratusentals personer har ansökt om att få bli glömd hos Google. Det kan ta upp till ett halvår innan någon hör av sig. Det senaste jag hörde var en väntetid på 2-3 månader. Hur som helst är detta mycket kostsamt för Google och något de helst inte vill lägga pengar på. Men jag tror inte de har någon princip att inte vilja ta bort något utan jag tror det handlar om kostnader.
Alla fick inte bli glömda
Det är inte heller säkert att alla beviljas bli glömd. I början ansåg Google att man var en offentlig person om man nämndes tillräckligt många gånger på nätet. På så vis skulle alltså länkar till poster på Flashback aldrig tas bort eftersom man där kan nämna samma person åtskilliga gånger. Inte heller tar de bort länkar till Journalister eller offentliga personer osv.
Dyker upp igen
Efter ett tag dyker de länkar man fått bort upp igen och det krävs ytterligare att varv för att få bort dem. Jag tror inte Google lägger tillbaka länkarna medvetet utan jag tror Googles sökmotors algoritm fungerar så. Algoritmen fungera förträffligt bra så ingen vågar gå in och ändra i den, man låter helt enkelt den sköta sig själv. Därför kan borttagna länkar dyka upp igen.
Relaterat
Google har längst ner på varje sökresultat något som kallas för “Sökningar relaterade till xxxxx”, kryssen är sökordet. Om man lyckats få bort alla länkar om sig kan det i vissa fall dyka upp länkar till söksidor där man kan hitta de länkar som tagits bort. Ytterligare kontakt med Google krävs och ytterligare tid går innan allt är borta. Även detta ligger i sökalgoritmen och lever ett eget liv. Det är oerhört arbetskrävande att leta upp länkarna som skapats och märka dem så att de inte visas.
Arbetskrävande är lösningen
Lösningen på problemet “arbetskrävande” finns nu på betastadiet. En Googlechef sade i New York för ett par veckor sedan att de arbetat fram en algoritm som själv kan avgöra om en privatperson hängts ut på nätet av näthatare. Han sade också att algoritmen kan skanna av sajter och själv avgöra om sajten har grupper av näthatare som postar. I sådana fall kan algoritmen helt avskärma just den sajten från att få träffar i Googles sökningar, allt enligt en av Googles chefer.
Flashbacks tid är räknad
Om ovanstående algoritm sjösätts kommer Flashback inte att få några träffar på Google. Det kommer att bli den största framgången i kampen mot näthatet sedan näthatet började. Vi hoppas innerligt att det går vägen så att vi blir av med de satans förtalssajterna på nätet.