Kina först ut
Kina avskaffar anonymitet på nätet genom att internetleverantörer verifierar användarnas identitet vilket gör det i praktiken omöjligt att gömma sig. Samma lag tvingar också internetleverantörer hjälpa myndigheter att utreda nätbrott. Till skillnad från vår syn på frihet är orsaken till den nya lagen att inlägg som skadar ”landets heder”, ”stör den ekonomiska eller sociala ordningen”, eller syftar till att ”omkullkasta det socialistiska systemet” skall beivras.
Dra folk i skiten är inte yttrandefrihet
Kina har sedan tidigare stängt ute Facebook och Google för att de anser att dessa sajter förstör folkets moral och medverkar till brott. Kina är en form av diktatur där man ändå låter folk resa och leva relativt fritt. Man får dock inte störa den allmänna ordningen (känns det igen) som kan äventyra folkets och landets trygghet. Man har dock inte samma problem av förtal på nätet som i stora delar av övriga välden. Det beror på Kineser (och andra asiatiska folk) håller sin och andras heder högt. Deras tröskel för att förtala folk är helt enkelt högre än hos oss. Våra trösklar är lägre som medför att vissa morallösa människor hos oss drar vilken heder som helst i skiten. Vi vill påtala att dra folk i skiten har inget som helst med yttrandefrihet att göra, det är en grov feltolkning
Lagen får inte tysta yttrandefriheten
Kinas nya lag skulle kunna fungera hos oss också men här skulle den användas endast mot sådant som bryter mot våra nuvarande lagar, lagar som dessutom bör skrivas om och stärkas med hänsyn till internet, som inte fanns när flera av lagarna som idag används mot nätbrott, stiftades. Rätten att få yttra sig skall också ökas men det skall inte gälla att förtala eller lägga ut personuppgifter för privatpersoner.
Anonymiteten blir kvar
Med samma typ av åtgärd som i Kina kan man alltså fortsätta att vara anonym men om brott görs kan polisen med hjälp av internetleverantörer plocka fram vem det är så som man redan idag plockar fram en person via ip-nummer. En sådan lag/åtgärd välkomnas av oss men den skall användas med försiktighet. Exempelvis kan ett beslut om husrannsakan som också idag ger polisen möjlighet att få ut IP-nummer också gälla uppgifter om vem man är på nätet. Om nätbrott inte förekommer skall inte heller polisen kunna se vem personen är på nätet. På så sätt bevaras anonymiteten inför yttrandefriheten.
Nu väntar vi på fler länder som följer Kinas exempel.