Förr i tiden
För länge, länge sedan, dvs på 90-talet var IP-nummer det första man ville få tag på om en misstänkt datorbrottsling skulle identifieras. När ett ip-nummer har hittats undersöks först vad för ISP (Internet Service Provider eller internetleverantör) personen har och hos ISP:en begärde man ut namnet på personen som nyttjade det ip:et just den tiden. Nu visste man vem den misstänkte är och han bestred sällan att det var han som var personen de sökte.
Nu för tiden
I nutid är det inte bara till att begära ut ett IP från en ISP förutom att det kostar polisen pengar. Fler av internetleverantörerna vägrar eller åtminstone gör det besvärligt att lämna ut vem som använde just det IP:et just den tiden. Det går definitivt inte att begära ut samma uppgifter om det gått sex månader eller mer sedan IP:et skapades. Där går nämligen gränsen för hur länge leverantörerna måste spara ip-nummer.
Polisen har fått ut uppgifterna
När polisen fått ut uppgifterna förhör de den misstänkte som säger att han inte vet vem som satt vid datorn just den tiden. Till för några år sedan lades utredningen ner om de fick detta svar men idag räcker det inte för den misstänkte att svara så. Polisen kommer att förhöra alla i personens närhet. Om de inte hittar någon som kan tänkas använt just den datorn just den tiden är fokus tillbaka på den misstänkte. Efter en hel del arbete kommer de kunna bevisa att det är sannolikt den misstänkte som satt vid datorn just den tiden och den misstänkte kan se fram emot en eventuell fällande dom. De kontrollerar på så sätt att de gör det sannolikt att den misstänkte inte gjorde något annat just den tiden. Inget annat fungerar heller idag, för den misstänkte, som exempelvis att någon hackat och fjärrstyrt datorn.
Gömmer sig bättre
Det är ytterst sällan som en misstänkt använder en oskyddad dator. Idag använder brottslingar oftast anonymiseringstjänster när de begår brott på nätet. Det är mycket svårt att hitta en person bakom ett ip om personen använder anonymitetstjänst. Om de redan misstänker någon kan de kontrollera om hans ISP var ute på nätet en bestämd tid och jämföra med anonymitetstjänstens ip som fastnat där han gjorde brottet. Generellt kan dock sägas att polisen kan inte göra mycket om den de jagar använder anonymitetstjänst.
Privatpersoner jagar ip-nummer
Det sägs ibland att privata hemsidor loggar ip-nummer för framtida bruk. Det är fel! En privatperson har ingen nytta av ip-nummer om personen inte är polis. Privatpersoner får absolut inte ut några identiteter på ett ip-nummer av någon.
Vi fångar ip-nummer
Vi har då och då läst att vi samlar på ip-nummer för att kunna identifiera folk.
Jag kan här och nu berätta att vi samlar inte på ip-nummer. Vi har nämligen ingen nytta av dem och att samla för samlandet skulle är inget vi sysslar med då det finns avsevärt viktigare ting att syssla med.
Vi använder helt andra metoder
Vi använder inte alls ip för att identifiera någon. Vi kopplar en person direkt till ett alias. Det går inte att skylla på någon annan eller säga att datorn varit hackad och så vidare för vi vet exakt vem det är som står bakom aliaset. Vi har berättat för IT-polisen hur vi gör när vi identifierar anonyma på nätet.