https://www.sigmag.se/

Darkmarket stängt

Tyska åklagare tillkännagav 2021-01-12 att efter en flera månader lång operation kunde det ökända kriminella nätverket “Darkmarket” som säljer olagliga varor är stängas. På Darkmarket såldes bland annat droger, förfalskade pengar, kreditkortsuppgifter, anonyma sim-kort och malware.

Darkmarket ligger i Darknet

Darknet är en krypterad del av internat som kräver Tor och Relakks för att kunna komma in i. Darknet är plats som oftast används av kriminella. På Darknet hamnar ofta andras identifikationsuppgifter som sedan ligger till grund för ID-kapningar som utnyttjas av bedragare för att komma åt folks pengar eller handla på nätet med. De flesta internetbedragarna och många andra bedragare jobbar från just Darknet. Skaparen av DarkNet, Ross Ulbricht, är främst känd för att ha skapat online-handelsplatsen Silk Road. Silk Road stängdes ner 2013 av FBI och Ross arresterades. Senare dömdes han under 7 olika åtalspunkter som renderade till livstids fängelse.

Spårade servar, ägare och moderatorer

Polisen i Tyskland, Australien, Danmark, Moldavien, Ukraina, Storbritannien, USA och Europol samarbetade för att spåra servrarna till marknadsplatsen och de som administrerade den. Från USA deltog FBI, DEA och skattemyndigheten IRS. När servrarna hittades beslagtogs dem av polisen och därmed stängdes marknaden för en halv miljon registrerade kunder och 2400 säljorganisationer. Man arresterade mannen som drev Darknet i den Tyska staden Oldenburg och en 34-årig australiensisk medborgare som tros vara Darkmarkets operatör arresterades nära den tysk-danska gränsen. Mer än 20 servrar beslagtogs i Moldavien och Ukraina.

Många fler arresteringar väntas

När beslagen och arresteringarna gjordes hittade man listor på mängder av säljare och köpare. Åklagarna säger att de kommer gå igenom materialet för att kunna lagföra många av de som sysslat med olagligheter, det gäller inte minst Svenskar.

Uppdagades vid ett annat tillslag

De tyska åklagarna sa att möjligheten att hitta Darkmarkets fysiska platser kom fram under en större utredning mot webbhotellet “Cyberbunker“.  Cyberbunker visade sig ligga i en tidigare Nato-bunker i sydvästra Tyskland och hostade tidigare bland annat The Pirate Bay och andra ljusskygga olagliga sajter.

Flera tillslag har gjorts och flera står på tur mot Darknet

I september slog FBI till i “Operation DisrupTor” i samarbete med flera andra länder mot droghandeln på Darknet. Det resulterade i att 179 stora leverantörer stängdes 121 misstänkta greps i USA, följt av 42 i Tyskland, 8 i Nederländerna, 4  i Storbritannien, 3 i Österrike och 1 i Sverige. En advokatbyrå på Wall Street stängdes också i samband med tillslaget. Den gången stoppades mer än 1,1 miljoner användare och 5400 leverantörer. Flugsvamp 2 stängdes också i samband med ett internationellt tillslag ca ett år tidigare. Den gången lärde sig poliser i flera länder hur man kan spåra folk som använder TOR på Darknet. Det viskas dessutom att fler tillslag är på gång vilket är mycket välkommet. Ni som använder Darknet sitter alltså inte så säkert som ni tror.

Kan polisen hitta folk på Darknet som använder TOR kan de också hitta anonyma på Flashback. Ni går alltså inte så säkra som ni tror.

Läs mer:
europol.europa.eu
The Guardian
DW
ComputerSweden
Feber

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer