Du är inte anonym

Polisen – Kan hitta anonyma på Darknet

Tillslaget mot drogmarknadsplatsen “Flugsvamp 2” visar att polisen numera också kan hitta anonyma konton. Dessutom låg “Flugsvamp 2” på Darknett som sägs vara omöjligt att spåra folk på. Men polisen kunde och nu står först och främst ägaren till “Flugsvamp 2” först i kön att åtalas därefter kommer de 600 säljarna att letas upp och åtalas. När det är klart kommer man att leta upp de 17.000 köparnas verkliga identiteter.

Darknettsurfarna går att spåra

Darknet är en del av internet som man surfar krypterat på i flera lager så det är nästan omöjliga att hitta surfarna och webbplatserna har dolda IP-adresser. Darknet är inte indexerat som betyder att det inte är sökbart med vanliga sökmotorer. På Darknet säljs alla möjliga olagliga varor och tjänster. Affärer görs så gott som alltid upp i den elektroniska kryptovalutan Bitcoin vars strömningsvägar är krypterade så att man inte kan följa valutans vägar. Brottslingar har alltså känt sig säkra på Darknet men med det är det nu slut för polisen har lyckats spåra både användare och Bitcoins strömningar fram till verkliga konton med verkliga ägare.

Flugsvamp 2.0

Flugsvamp 2.0 är en marknadsplats för droger som byter ägare. Omkring 600 säljare sålde droger till ca 17.000 köpare. Affärerna gjordes upp i Bitcoin och försändelserna gick anonymt via vanlig postgång till köparen. Sammanlagt kan så mycket som nära 400 miljoner kronor bytt ägare under de 5 år marknadsplatsen var upp. Den 31-åriga ägaren “Reinfeldt” lär ha tjänat så mycket som 100 miljoner inklusive Bitcoins värdestegring under samma tid. Han riskerar upp till och kanske över 10 års fängelse.

Ett genombrott för rättsväsendet i flera länder

Detta är första gången en person åtalas för att ha drivit en marknadsplats för drogförsäljning och det är första gången man lyckats spåra användare på Darknet fram till en verklig person. Till detta kommer att de lyckats följa Bitcoins rörelser i sitt krypterade nät fram till ägaren av den elektroniska plånboken vilket tidigare sades vara fullständigt omöjligt. Polisinspektör Björn Eriksson:

Det här visar att man inte kan känna sig trygg ens på Darknet om man begår brott där.
Källa: Ny Teknik

Alla ni som är anonyma, lägg ovanstående mening på minnet, dvs “man inte kan känna sig trygg ens på Darknet“. Med i utredningen deltog 25 länders rättsvårdande myndigheter så detta är inget en ensam person klarar eftersom så många experter på området deltagit för att hitta personerna. Med stor säkerhet har de byggt upp arbetsmallar och olika tekniker för att en ensam myndighet i framtiden själva skall kunna hitta brottslingar som försöker gömma sig bakom sin anonymitet på nätet.

Redan identifierat tusentals

De som utreder brotten på Flugsvamp 2.0 säger sig redan identifierat “tusentals” köpare och säljare av droger och de fortsätter att hitta anonyma i denna handel. I samband med detta projekt fick man också fast flera personer som anonymt sysslade med penningtvätt.

Varför skriver vi om detta

Vi skriver bara om näthat och näthatrelaterade brott. Så, varför skriver vi om ett narkotikatillslag?
Jo, därför att detta tillslag har skapat nya verktyg för polisen att hitta anonyma och då kan de också hitta anonyma näthatare på Flashback. Ni som skriver på Flashback och hetsar mot folkgrupper eller förtalar privatpersoner mycket illa ni går inte alls säkra.

6 tankar på “Polisen – Kan hitta anonyma på Darknet

 1. Hej I Folkets Intresse med debattörer och övriga läsare inkluderande eventuella Flashbackdebattörer som av FB Admin lurats att tro på FB säkerhet, som inte existerar, precis som den inte befintliga säkerheten avseende Peer-to-peer nätverket Bitcoin som gör att transaktioner är möjliga att ”avlyssna” också avseende IPadresser.
  Ännu märkligare är att någon år 2020 tror att de så ock kan gömma sin IP adress med exempelvis TOR och obegripligt är att användare inte inser svagheter så ock avseende att Bitcoin inte kan vara ett anonymt betalningsnätverk vid köp av bitcoin med Swish och BankID som samma sekund blir spårbara, avseende så ock historiken av transaktioner.

  Oavsett användande av ny Bitcoin-adress varje gång någon skickar eller tar emot betalning så ock med olika plånböcker, saknas anonymitet ty användare måste avslöja sin identitet för att ta emot tjänster och varor.
  De facto med tillägg I Folkets Intresse fakta i artikel och insikt i att drogförsäljare ”Flugsvamp 2” reklamforum för illegala droger är Flashback med ytterligare falsk säkerhet, gör det ännu enklare att avslöja gärningspersoner oavsett de säljer droger eller inte!
  Det finns inget farligare än att invagga sig i falsk säkerhet vilket så ock avser nyheten att Riksdagens socialutskott som kräver att regeringens nollvision avseende narkotikarelaterad död i nytt initiativ ska ges total översyn avseende om svensk narkotikalagstiftning från år 1987, orsakar i Sverige extremt stort antal som döda av narkotikaberoende, samtidigt finns i samma socialutskott och regering politiker som anser att narkotika ska släppas fritt!

  I SR ungefärligen: Nu får vi äntligen svar på den frågan om socialutskottets initiativ är till hjälp eller är den någonting som stjälper?
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974
  Riksdagens socialutskott vill att narkotikapolitiken utvärderas
  Av narkotikapåverkade bilchaufförer efterlämnade tusentals svårt skadade och under drogrus mördade, bör väcka alla politiker oavsett politisk hemvist till besinning, ty I Sverige lagar förbjudna droger orsakar av drogbrukare andra människor allvarliga kroppsskador eller död och dolkstöten för Sverige vore att avkriminalisera droger, tillika kan Sverige politiker avkriminalisera all kriminalitet för lagen missbrukas redan av så ock Domstolar med i strid mot lagen systematiskt sänkta straffskalor oavsett grova brott.
  MVH. PB J.

 2. Håller med!
  Kan tillägga att om de på Flashback tror att forumets medlemmar tillåts hålla på att posta olagligheter i all oändlighet tror de fel. Flashbacks ekonomiska problem kommer att framstå som en liten vindpust i jämförelse mot det som komma skall.

 3. Hej Igen.
  Ni har som vanligt alldeles rätt också avseende att “Flashbacks ekonomiska problem framstår som en liten vindpust i jämförelse mot det som komma skall”, tillika påminns att stor försiktighet krävs avseende hittils framkommet i FB utredning och vissa debattörer.

  Hoppas ni förstår dessa kryptiska rader.
  Mvh!

 4. -“Till detta kommer att de lyckats följa Bitcoins rörelser i sitt krypterade nät fram till ägaren av den elektroniska plånboken vilket tidigare sades vara fullständigt omöjligt.”

  men Monero kan man inte spåra…..

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Monero

 5. Vi vet inte riktigt vad poliserna kunde följa. De säger “bla Bitcoin”. De följer naturligtvis inte valutorna på nätet där elektronerna rusar fram. Vi tror de kollar de som går ut med TOR och vilket IP de har då. Sedan kollar de med olika banker vilka IP som gör transaktioner. De ser om penningtransaktionen stämmer med Flugsvamps bokföring. Stämmer det tittar de om samma IP loggat in på TOR-nätverket. Om de hittar samma IP har de hittat den som gjort transaktionen.
  Orsaken till att de kan hitta IP i båda ändar är en svaghet hos TOR. Svagheten består i att linan till TOR-nätverket inte är krypterat. På samma sätt är det med lina ut från TOR-nätverket, dvs den är inte krypterad. Därför kan man se IP i båda ändar men inte i själva nätverket. Men har man tillgång till Flugsvamps bokföring kan man koppla en person till ett IP. Resten är vanligt polisarbete.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer