hatforumet Flashback

Bank-ID för att stoppa näthat

Näthatare ger sig till känna speciellt under stora idrottsevenemang. Nu är det EM i fotboll man skriver om. En liten miss från en fotbollsspelare och galningarna är igång med sitt näthat. Denna gång kommenterade galenskapen av  assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Det gör så jävla ont i mig att inte den debatten förs på högre nivå

Peter Wettergren tycker näthat är ett av de viktigaste samhällsproblemen idag och är riktigt förbannad på att inte diskussionen om näthat förs på en högre nivå:

Man blir mörkrädd. Vad har folk för fattigt liv? Sitter de på kammaren och är avundsjuka för att de inte lyckats, eller vad handlar det om. Det är det största samhällsproblemet vi har idag

Det gör så jävla ont i mig, helvete att inte den debatten förs på högre nivå. Det har inget med integritet att göra.
Källa: Aftonbladet

Han har helt rätt, näthatet påverkar mycket mer än att det bara är några hatiska ord på nätet. Det har gått så långt att de som driver plattformar på nätet som tillåter galenskaperna puffar på för mer näthat. Admin på hatforumet Flashback har skrivit att hat är bra och att det behövs snarare mer hat än mindre hat. Det står helt klart att en sådan syn på sina medmänniskor inte är en frisk syn. Eftersom näthatarna har sådana personer i ryggen är det svårt att få stopp på det. Den assisterande förbundskapten Peter Wettergren har dock ett förslag på hur det kan lösas:

Att man inte behöver registrera sig med bank-id innan man skriker ur sig hat på sociala medier… jag blir vansinnig. STÅ för era inlägg då.
Källa: Aftonbladet

Han tar en poäng här. Det borde finnas krav på att de som skriver på internet måste kunna identifieras när så allvarliga brott som näthat begås. Internets skapare, Tim Berners-Lees, är missnöjd över vad hans skapelse blivit:

Han är missnöjd över hur internet utvecklats från att vara en informationsbärare och fri tankeutbyte åt massorna till att bli ett instrument för att manipulera samma massor. Han kritiserar allt från statssponsrade dataintrång till trakasserier, näthat och vilseledande information som växer och sprider sig allt mer. Han ser att internet inte tjänar mänskligheten särskilt väl längre.
Källa: Tim Berners-Lee – Nu skall internet räddas

Samhället gör inget åt näthat men det gör Tim Berners-Lees. Han har skapat ett system med kontrakt mellan nätets aktörer att de skall verka för ett internet som ett medel för människor fria tankeutbyte mellan varandra genom Contract for the web.

Näthat är en allvarlig diskussion inom fotbollen

I Båstad togs nätets reaktioner på fotbollen upp. Dejan Kulusevski och Alexander Isak och Juventusspelaren Kulusevski nämnde hur spelare omskrivs på nätet (redigerat):

Sociala medier har gått lite över gränsen, men det kommer säkert att bli bättre och de kommer nog på en lösning. Det som är ganska logiskt är att man inte ska kunna skapa fejk-konton utan att man måste ha sitt bank-id. Det kan vara en första lösning.
Källa: Aftonbladet

Återigen kommer möjligheten att spåra de som näthatar i luften. De ser det som en av de viktigaste punkterna för att få stopp på näthatet. Sebastian Larsson säger att:

Tyvärr är jag inte förvånad, men jag tycker att det är bedrövligt. Det verkar ju vara något sorts grej, att sånt här sker vad vi än pratar om. Jag följer mycket det som händer i England och det som gör mig mest bedrövad är att det verkar finnas noll intresse från de stora företagen som driver detta (sociala medier) att göra något åt det. De som skriver såna här saker måste hållas ansvariga för det, för jag har väldigt svårt att se att de skulle våga springa runt på stan och säga det rakt upp i någons ansikte.
Källa: Aftonbladet

Så är det, det är plattformsägarna som bär det stora ansvaret. Vissa av dem som exempelvis hatforumet Flashback försöker tvärt emot önskningarna driva på för mer hat mot människor. Det är inte en frisk syn på medmänniskor att vilja sprida hat och lögner om dem. Vi kan kanske inte använda Bank-id för att stoppa idioterna men man kan tvinga plattformsägare att vidtaga åtgärder mot skiten. Var så säker, det kommer att komma åtgärder mot näthatet och det är näthatarna och plattformsägarna själva som är orsaken till de kommande åtgärderna. Hur smart var det?

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer