Det tunga arbetet
Näthatare har det inte lätt, det skall erkännas. Jag menar alltså att när de sitter framför datorn helt ovetandes och skriver en massas slaskiga detaljer om folk har de problem. Problemet består i att de inte har en aning om hur personen eller personerna de skriver om är, kan eller klarar. De sitter bara och hittar på! Det måste vara svårt att förhålla sig till den metodiken om näthataren är exempelvis polis eller något annat inom rättsväsendet där det krävs objektivitet och sanning.
Tror själv på det
Sättet som gör att näthatarna överlever är enkelt: Man väljer att själv tro på lögnerna. Ofta behöver de inte välja att tro, de tror på lögnerna ändå.
Det finns också en annan kategori
Det finns en kategori näthatare som inte väljer att tro på lögnerna, de tror nämligen inte alls på det som skrivs. Ofta känner de till sanningen men väljer att hålla med näthatarna och ofta skriver de själva en massa lögner som de medvetet hittat på. Syftet kan vara att hämnas på någon eller bara tycker så illa om denne att skrivklådan tar över och låter tangentbordet svämma över av näthat.
Ödmjukheten är sanningssägaren
Oavsett vilken av ovanstående man är så bär alltid den ödmjuka sanningen längst. Jag säger “ödmjuka” sanningen därför om någon betett sig illa och man skriver om det förtar hårda ord, lögner och liknande helt bilden av en sanning. Man är inte trovärdig inför publiken helt enkelt. Om samma bild beskrivs med ödmjukhet kommer trovärdigheten att växa sig stark.
Orsak och verkan
När någon “drar på” ordentligt för att förtala, kränka och på så sätt göra någon annan klandervärd inför publiken kommer, de i publiken som kan använda huvudena, att tycka att personen har “ett horn i sidan” till den förtalade. Om en person beskriver någon annan, och beskrivningen är helt rätt, men den som beskrivningen handlar om inte vill att andra skall tro detta tar till ett knep. Knepet som används är oftast inte planerat utan är en del av människans försvarsmekanism och kan ofta ta sig utrycket av rent förtal, lögner, hot och mycket annat. Begreppet kallas för “damage kontrol” på nätet och har som syfte att få den som träffat rätt att framstå som en misslyckat idiot som aldrig har rätt, dvs personen har inte träffat rätt.
Träffat rätt
När någon kör med “damage kontrol”, medvetet eller ej, har du träffat rätt!