Hatforumet Flashback

Webbläsare – Avlyssnade allt du gjort

Om du har tilläggen Hover Zoom, Speakit! och Fairshare Uni i din webbläsare har allt du gjort på nätet samlats in och sålts till olika intressenter. Dessa tillägg innehåller spionkod som samlar in i stort sett allt. Till och med patientdata har samlats in från de som varit inne och tittat på sina egna patientuppgifter.

Företaget bakom

Företaget bakom skandalen heter Nacho Analytics och lades ner direkt när skandalen uppenbarade sig. Vad som kommer att hända därefter känner vi inte till men med all sannolikhet kommer det att utredas på flera platser och på olika nivåer i samhället. På samma sätt som näthat på internet borde utredas.

Vad används uppgifterna till

Orsaken till insamlandet är samma som Google och Facebook sysslar med, dvs att analysera hur potentiella kunder rör sig på internet. Tidningen DN. som fått tillgång till databasen säger att de kunde se personer i Sverige hantera sina dokument i Dropbox, vad lärare gör på sitt intranet, se folk checka in på sina flyg och hur patienter får medicin utskriven.

Hur går det till

Tilläggen Hover Zoom, Speakit! och Fairshare Uni är behäftade med spionkod som loggar allt man gör med webbläsaren och som sedan skickas vidare till företagets Nacho Analytics databas. Nacho Analytics säljer uppgifterna vidare till olika intressenter. Dina surfvanor är en hett eftertraktad handelsvara, så het att vissa mindre nogräknade företag gör vad som helst för att få tag på uppgifterna.

Hur skyddar man sig

Använd inga tillägg eller bara tillägg som tillverkarna av webbläsare säger är helt säkra. Det positiva med det som hänt är att nu kommer med största sannolikhet webbläsarutvecklarna införa krav på tilläggen med tester att de inte gör annat än det de är till för.

2 tankar på “Webbläsare – Avlyssnade allt du gjort

  1. Är inte detta något ni ändå kan tycka är lite bra? Det är ju ett problem att människor kan dölja vad de gör på nätet och därmed näthata ostört m.m. Detta skulle kunna vara något Polisen får ta del av så vi kan stoppa alla skumma aktiviteter där ute, allt från näthat till nazism och bedrägerier.

  2. Sotarn:
    Är inte detta något ni ändå kan tycka är lite bra? Det är ju ett problem att människor kan dölja vad de gör på nätet och därmed näthata ostört m.m. Detta skulle kunna vara något Polisen får ta del av så vi kan stoppa alla skumma aktiviteter där ute, allt från näthat till nazism och bedrägerier.

    Nej, vi tycker inte det är bra. Vi tycker att bara utredare efter en viss process skall få ta del av sådana uppgifter. Det skall alltså inte bara vara för en utredande polis till att få ut uppgifterna utan det måste finnas en formell utredning och ett godkännande av en domare. Eller på något liknande sätt för att de skall få ut uppgifterna.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer