Vuxna näthatare skapar unga näthatare

Ny forskning visar att vuxnas näthatande skapar unga mobbare och i sin förlängning nya näthatare. Det är av stor vikt att motarbeta en sådan utveckling för annars är risken stor att delar av folket slår in på den högerextrema vägen som näthat ofta leder till. Det är alltså av stor vikt att kraftfullt motarbete näthat och högerextremism. Risken är annars överhängande att vi får en motsvarande händelseutveckling som den i USA med en president som inte drar sig för att införa diktatur med hjälp av den växande extremhögerkadern.

Inte ofrihet att stoppa de som är emot friheten

I ett demokratiskt samhälle kan det aldrig vara fel att stoppa de krafter som med våld vill skrota demokratin. Demokratin måste stå upp mot sådana krafter genom att lagstifta mot deras agerande på nätet och genom att införa kraftfulla lagar mot näthat. De högerextrema nätverken har tagit över nätets diskussionsplattformar från de minsta till de största plattformarna. De väller in överallt, till och med i respektabel medias kommentarfält. Deras grogrund är näthat och det elaka samtalet på nätet.

De som inte håller med tystas

Genom att ständigt upprepa elakheter mot diskussionspartner och ofta mot icke ont vetande vanliga människor skapar de en normalisering av den vokabulär som de högerextrema använder för att “fostra” folket eller med andra ord, tysta dem. Vi har sedan länge börjat se resultat av denna taktik genom att ett pronazistiskt parti börjat ligga på omkring 20% av rösterna i våra val. Vi ser det på undfallenheten mot de som hänger ut folk som diverse galningar och vi ser det på rädslan från aktörer på nätet att stoppa dem. Risken är att aktörerna som kan stoppa eländet själva hängs ut. De är alltså redan tystade på samma sätt som flera journalister vägrar skriva om det för demokratins farliga nätfenomen som kallas näthat och en extremhöger som hänger ut och skrämmer dem till tystnad.

Yttrandefrihet på riktigt

Nätforumet Flashback som säger sig ha en yttrandefrihet som är så bra att den är på riktigt låter näthatare och extremhögern posta i stort sett vad de vill. Effekten av det blir att de istället för “yttrandefrihet på riktigt” tystar folk, och det på riktigt. De som går emot, utan rädsla för de extrema näthatarna, kommer admin på Flashback in och hjälper de extrema genom att försöka tysta motståndet. Han skapar trådar där han ljuger och plockar texter ur sitt sammanhang för att skrämma till tystnad. Han gör det på exakt samma sätt som de värsta högerextrema näthatarnas egna media gör. Men man får inte låta sig tystas av sådana som motarbetar yttrandefriheten. När det sker måste motståndet mot dem öka i samma grad eller helst ännu mer. Om vi stillasittande bara låter det ske har vi snart en extremhögerdiktatur på plats som tuktar folket med påhittade texter och nya lagar. Det får aldrig hända, därför måste sådana platser på nätet stoppas. Det är där vi ser kopplingen mellan att sprida näthat och mobbing till barn och den kommande utvecklingen mot tystat folk och diktatur.

Källa: forskning.se

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer