Be om ursäkt

Vikten av att kunna be om ursäkt

Vi är svaga för en sak, när folk ber om ursäkt. Flera anonyma vi hittat id på har varit så tuffa att de vågat be om ursäkt. Det finns till och med anonyma vi inte hittat id på som kontaktat oss och bett om ursäkt. Dessa människor är hedervärda och vi förlåter dem direkt. Flera av dem som bett om ursäkt har sedan jobbat med oss eller stött oss i vårt arbete.

Vi har empati

Det negativa som skrivs om oss på olika platser är ofta bara påhitt för att beskriva hur mycket vi är hatade. Egentligen är vi helt vanliga människor med mycket empati. Tidvis tycker vi till och med synd om näthatare. Vi lägger sällan ut personuppgifter. En av orsakerna är att vi har empati och förstår att de kan må dåligt av det. Till och med sådana som lagt ut våra personuppgifter har vi varit snälla mot.

Vi kan bli förbannade

Vi kan naturligtvis bli förbannade när vissa beter sig som svin. Men ett samtal senare är det borta. De som fortsätter med sin dåliga attityd kan vi också fortsätta vara förbannade på precis som vilken “Svensson” som helst. Det betyder inte att vi saknar empati, det betyder bara att vi ger ett uttryck för den behandling vi får från vissa. Men den ilskan byts snabbt till empati om vi talat med dem och fått en förklaring som kan tolkas som en ursäkt. Det tråkiga är dock att jävelskapet ligger kvar på nätet trots att vi fått en ursäkt. Det gillar vi naturligtvis inte så tänk därför ett steg till, dvs att det kan komma andra tider med andra tankar eller att man blir hittad. Då önskar man det som skrivits aldrig skrivits. Alltså, skriv aldrig mer än du kan stå för.

Rätten att freda sig

Alla människor har en oskriven rätt att freda sig. Rättsväsendet brukar se milt på de som fredat sig mot ett brott eller annat även om det inte finns stöd i lagen utom i vissa fall. När någon utsätts för ett brott mot sin heder tänker man inte på vad som är lagligt, man agerar bara instinktivt. Om någon riktar ett slag mot dig kommer du instinktivt skydda dig och oskadliggöra angriparen. Man funderar inte på om man får göra så, man bara gör det. Det sitter i ryggmärgen. Om någon ger sig på ens barn blir effekten mångdubbelt av att freda sitt barn. Man funderar inte på om man får göra så, man bara gör det. Det sitter i ryggmärgen. Därför skall man förstå att folk reagerar på det sätt de reagerar när man utsätts för angrepp på sin eller sina barns heder. De som gör så här är inte “galna”, “idioter” eller har diverse diagnoser, de bara försvarar sig och sin familj. När man utsätts för angrepp mot sin eller sin familjs heder på nätet är det väldigt svårt att freda sig. De som inte gräver ner sig för gott försöker med allt som går för att freda sig. Man försöker leta upp personerna som beter sig på detta dåraktiga vis, man försöker påverka den “elektroniska anslagstavlan” att ta bort skiten på olika vis. Inget av detta är konstigt, tvärt om, det är helt naturligt att man försöker freda sig, eller hur?

Ber om ursäkt

När någon mitt i kampen att freda sig dyker upp med ett “förlåt mig” vänder allt till glädje. Känslan när någon ber om ursäkt är fantastisk, man glömmer allt som sagts och skrivits. Man blir genuint glad och tacksam mot den som strax innan skrev en massa illasinnat på nätet. Det illasinnade finns ofta kvar för vissa kriminella sajters ägares märkliga syn om sig själv som den som står över lagar och empati tar inte bort något ens när den som skrivit det ber om det. Det är illa men ursäkten överskuggar detta och ofta får man en vän i kampen mot näthatet som gör arbetet att freda sig värt all den tid som åtgår.

4 tankar på “Vikten av att kunna be om ursäkt

 1. Har aldrig tänkt så. Det är ju klart som en porlande fjällbäck att folk försöker försvara sig utan att vara rättshaverister, psykopater mm som även jag skrivit och som detta inlägg klargör på ett så fint och djupt sätt. Förlåt!

 2. Värstingen med empati:
  Har aldrig tänkt så. Det är ju klart som en porlande fjällbäck att folk försöker försvara sig utan att vara rättshaverister, psykopater mm som även jag skrivit och som detta inlägg klargör på ett så fint och djupt sätt. Förlåt!

  Du är förlåten!

 3. Jag har varit lite tveksam till er men detta stycke om att förlåta visar att ni har goda avsikter.

 4. Uiop:
  Jag har varit lite tveksam till er men detta stycke om att förlåta visar att ni har goda avsikter.

  Ja, så är det! Vi har bara goda avsikter och om ingen av oss hängts ut och förtalats hade denna nättidning inte existerat.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer