LEDAREN – Vi skyddar våra uppgiftslämnare

Får frågan ofta

Vi får ofta frågan om vi någonsin avslöjar de som lämnar uppgifter till oss. Jag kan säga direkt att vi avslöjar aldrig namnen på dem som ger oss uppgifter. Det beror på tre viktiga punkter:

1. Vi avslöjar ingen som ger oss uppgifter. Det är en hederssak för oss.

2. Om vi skulle avslöja en och annan som lämnar uppgifter så skulle vi snart inte få någon till att lämna sådana uppgifter till oss mer.

3. Vi har utgivningsbevis för denna tidning och därmed är det olagligt att avslöja uppgiftslämnare. Det är också olagligt att efterforska våra uppgiftslämnare.

Ökar ständigt

De som lämnar uppgifter till oss ökar ständigt. I början kom det in ett par tips/uppgifter i månaden för att vissa månader utebli helt. Detta har ökat ständigt för att idag få in flera tips/uppgifter i veckan, tidvis har det kommit in flera om dagen.

Vi läser allt som kommer in

Får du inget svar beror inte det på att vi inte läst din text. Det kan vara så att vi långt senare återkommer till just dig. Vi läser alltså allt och sparar allt på ett mycket säkert sätt, mer om det längre ner.

Stor spridning

De uppgifter vi får in är det stor spridning på. Det kan vara någon som vill delge sina erfarenheter i att blivit drabbad av näthat, det kan vara anhöriga som vill tala om att deras nära och kära tagit sitt liv efter svårt näthat, det kan vara någon som har uppgifter om anonyma användare, det kan vara tips om ärenden vi skriver om och mycket mer.

Olika personer

De som hör av sig med tips eller andra uppgifter är skilda personer som poliser, åklagare, advokater, journalister, socialsekreterare, domare, nämndemän, “pappersvändare” i domstolarna, “pappersvändare” hos polisen, personer som blivit näthatade, anhöriga till personer som blivit näthatade, företagare och en hel del som jag inte räknat upp.

Skyldig att skydda uppgiftslämnare

Som ansvarig utgivare av en tidning är jag och tidningen skyldiga att skydda uppgiftslämnare (källor). Det är också ett grundlagsbrott att eftersöka källor. Detta innebär att vi på tidningen måste skydda källorna/uppgiftlämnare på ett sätt som medför att uppgifterna inte kommer ut till allmänheten. Alla namn och deras uppgifter noteras inte i någon av våra datorer. Det är en källa till tidningen som har uppdraget att förvara uppgifter av denna typ. Källan som sköter detta register kan själv inte läsa i dokumenten då de är krypterade.

Så här kontaktar du oss

På grund av att mejladressen vi lägger ut direkt spammas kan vi inte längre lämna ut den adressen. I stället går du hit och där finns en kommentars- och en kontaktmöjlighet. Använd de möjligheterna så här:

1. Berätta helt kort vad det handlar om

2. Notera din mejladress i rutan för detta.

3. Skicka.

4. Vi svarar dig med den mejladress du noterade och du får då vår mejladress.

De kommentarer som skapas på den sidan kommer aldrig att släppas fram utom om den som skapat kommentaren vill detta. När meddelandet är kopierat till annan plats raderas ärendet och alla spår. När tidningen står under hackerattack spärras möjligheten att kommentera där.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer