yngre användare

Ung kvinna kämpar mot näthatet

Lina Schavon, 24, är lastbilschaufför och startade en Facebooksgrupp för att diskutera chaufförsfrågor på västkusten.

Mängder av olika frågor avhandlades men en dag skrevs det om de usla förhållanden som utländska chaufförer får leva med. Det gillades inte av ett antal andra personer som satte igång att förtala Lina. De kallade henne ”flata”, ”hora”, ”bultsugga”, ”fittskräp”, ”diktator”, ”surkärring”, ”slampa” och en hel del andra nedsättande tillmälen.

Hon blir inte bara hatad på nätet utan också i verkligheten. De ringer till henne, och de gör det ute på gatan helt öppet. När hon gick på en lastbilsutställning började deltagare ropa glåpord efter henne redan strax efter att hon gått in innanför grindarna.

Ute på nätet har hennes ansikte klippts in i olika konfigurationer som bla nazistiska SS-bilder vilket är extra tungt då Lina är Judinna. På nätet kan man också läsa att “Hitler missade visst några judar” osv.

Men Lina svarar inte med att gömma sig utan hon går till motattack genom att bla vara med i “Trolljägarna” och “Brottscentralen”.

Men näthatarna har sin vana trogen att öka på hatet mot henne ytterligare efter att hon varit med i dessa program. Mer vett än så har inte näthatarna.

En annan sak som är väldigt typiskt för näthatare är att vända saker mot den de näthatar. Lina svarade en enda gång med samma mynt som näthatarna ständigt använder.  Men när Lina använde samma metod  som näthatarna själva använder var det plötsligt oerhört dålig stil av henne, enligt dem. Jo, så korkade är näthatarna då de inte kan se att de själva använder de metoder de dömer ut.

Hon känner sig så hotad att hon flyttat till okänd ort och ansökt om skyddad adress. Hon öppnar okända brev i badkaret och handlar bara i affärer med kameraövervakning och mycket folk.

När man läser Linas historia blir man, som vanligt, förbannad. Jag har frågat mig flera gånger vad det är för folk som blir näthatare men måste ånyo ställa frågan:

  • Vad är det för idioter som hatar på nätet?
  • Vad fattas dem?
  • Kan de inte se själva vad de håller på med?
  • Saknar de fullständigt empati?

Lina har av Aftonbladet utsetts till veckans hjälte. Den titeln är hon värd!

Källa: Aftonbladet

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer