FLASHBACK FORUM ÄR FÖRBJUDET I SVERIGE

Tyskland är ett föredöme

Ny lag

Tyskland har röstat igenom en ny lag som tvingar sociala medier att radera hot, förtal och liknande inom 24 timmar. Om de inte gör detta upprepade gånger kan de få böter på upp till en halv miljard kronor. Lagen röstades igenom 2017-06-30 och skall börja gälla omedelbart.

Sverige

I Sverige finns en liknande lag kallat “BBS-lagen” efter BBS-servrar som på 90-talet kunde husera en hel del av den tidens näthat. BBS-lagen gäller bara hot, fysiska brott och hets mot folkgrupp mm. Vi har lobbat mycket hårt i några år för att BBS-lagen skall utökas och också gälla förtal, ärekränkning mm. Förra året kom ett lagförslag som innehåller nästan exakt det vi lobbat för och som påminner om den nya Tyska lagen. Skillnaden är den att sociala medier i Sverige med BBS-lagen har en vecka på sig att radera det som ingår i BBS-lagen. Straffet om man bryter mot det är dock allt för milt.

Högsta bötesbeloppet någonsin

Vi måste erkänna att en Svensk domstol dömt ut det högsta bötesbeloppet som någonsin dömts på vårt kära klot av en social media. Det är marknadsdomstolen som 2003 dömde Flashbacks ägare, Jan Axelsson, till att betala 400.000 kr för vart och ett av posterna han inte först förmodererat innan de släpps fram. Sedan domen har det postats minst 50 miljoner inlägg som inte modererats. Det innebär att bötesbeloppet idag uppgår till 20.000.000.000.000 kr eller 20.000.000 miljoner kr eller 20.000 miljarder kronor eller 20 biljarder kronor. För att förstå beloppets storlek motsvarar det 22 Svenska statsbudgetar av år 2016.
Naturligtvis bryr sig rättsväsendet inte om att inkassera pengarna de satsar i stället  stora resurser på att sätta fast moppetrimmande barn, de som snor en karamell i en butik eller de som skickar en Julhälsning till åklagare. I detta läge önskar man att vi hade ett Tyskt rättsväsende i Sverige.

Hotar yttrandefriheten

I Tyskland säger de sociala medierna att den nya lagen hotar yttrandefriheten. Det är inte alls sant utan det är precis tvärt om, fler vågar yttra sig i sitt eget namn om de slipper att bli antastade på nätet av de anonyma fegisarna. Vi förstår inte alls vad som är så viktigt att man anonymt skall kunna hänga ut grannen eller någon annan random person som pedofil eller annat påhittat avskyvärt. Vi förstår inte heller varför det är så viktigt att en känd journalist skall kunna anonymt i alias “Luffa” tillsammans med sina knähundar på Flashback ljuga sönder hela grupper av företagsfamiljer så att deras företag möter motstånd varhelst de vill verka med enorma ekonomisk förstörelse som resultat. De sociala medierna som kritiserar lagen har inte förstått att de anonyma som gör sådant här inte är friska. Vi skulle vilja att lagarna i stället sträcks ut till tvingande vård för de som påträffas anonymt hata på nätet, det skulle göra stor skillnad.

Rätt håll

Vi kan tacksamt se att kampen mot näthat nu går mot rätt håll. Fler länder kommer att följa Tysklands exempel med liknade lagar och snart har vi det i Sverige också. Exakt den tidpunkten upphör existensberättigandet för Flashback.
Läs mer här: SVT

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer