https://www.sigmag.se

Trumps Youtube-konto stängs

Trumps Youtube-konto har tillfälligt stängts. Orsaken är att videoinlägg varit våldsbejakande. Tidigare har han stängts från Facebook och Twitter av samma orsak. Detta tillsammans med Trumps försök att behålla makten med olagliga medel efter valförlusten och nu senast uppviglingen för att anfalla kongressen ger en signal om att Trump har fallenhet för att behålla den styrande makten oavsett valresultat. Youtube skriver:

Mot bakgrund av den oro som finns för den pågående risken för våldsamheter har vi tagit bort nytt material som har laddats upp på Donald J. Trumps kanal eftersom det bröt mot våra regler
Källa: Ny teknik

Trump visar tydliga signaler

Trumps agerande är tydliga signaler som vilken diktator som helst visar upp. Om USA:s rättsväsende och militär bara hade varit aningen mer lyhörd för Trumps krav skulle USA styras av en diktator framöver. Det visar hur lite det behövs för att lämna demokratin i USA. Det som ändå talar mot att ett sådant maktövertagande skulle misslyckats är amerikanska folkets mångåriga vana vid demokrati. Men den hypotesen kommer något på skam när valresultatet i USA visar att nära hälften av väljarna inte skulle ha något emot att Trump skulle få leda landet ytterligare 4 år. Opinionsundersökningar visar också att oväntat många skulle vilja se Trump vid makten även efter en valförlust, dvs ett diktatoriskt maktövertagande. Ännu mer skrämmande är att flera mångåriga senatorer också skulle vilja ha Trump kvar vid makten efter en valförlust. Allt detta tillsammans med Trumps tydliga signaler visar att USA i princip varit några få personers åsikter från att ta över makten genom våld.

Högsta domstolen och militären räddade USA från diktatur

Trump krävde att USA:s högsta domstol skulle ogiltigförklara Bidens seger och att militären skulle gå in i delstaterna för att “hålla ordning” med tydlig adress om vad Trump egentligen ville. Om detta bifallits hade USA idag varit en diktatur. Men högsta domstolens ordförande som tillsatts av Trump gav en tydlig signal att ingen fuskat med valresultatet och militärens högsta ledare sade lika tydligt att det aldrig kommer vara aktuellt att sätta in trupper mot den egna befolkningen på grund av att valresultatet inte blev som presidenten önskat.

Högerextrema yttringar farligt för demokratin

De senaste händelserna i USA visar att extremhögerns snack om bristande yttrandefrihet och censur i demokratiska stater är ett spel för galleriet. Vad de egentligen vill är att införa diktatur med total censur genom våld. Bara högerextrema åsikter får framföras. Nu när de högerextrema visat hur lätt det var att nästan få omkull självaste USA ställer sig frågan på sin spets. Demokratiska krafter måste motverka högerextremism kraftfullt. Helst genom att trycka tillbaka dem från elektronisk media så som Google, Facebook och Twitter börjat med. Det borde fortsätta med att trycka tillbaka dem från nätet i övrigt tillbaka ner i träsket de kommer ifrån. Det är i detta perspektiv vi måste se händelserna i USA och Trumps agerande som en ledare för den högerextrema galenskapen.

Läs mer:
Ny teknik

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer