ifolkets.intre.se

Kalmar Tingsrätt motverkar Flashback

Flashback publicerar smaklöst  bilder ur rättsdokument på döda barn. Barnen som mördades i Arboga har målats som clowner och en tävling utlystes om vilken bild är roligast. På ungefär samma sätt har Flashback gjort med flera andra döda barn, som exempelvis den lilla flickan Engla som mördades när hon första gången skulle cykla ensam. Men det gäller inte bara barn, också misshandlade kvinnor behandlas på samma sätt av kvinnohatare på det i stort sett kvinnofientliga Flashback. Bilderna kommer från polisens förundersökningar som är offentliga handlingar.

Det här är bilder som kommer att ligga på internet i evinnerlig tid, säger lagman Conny Jörneklint.
Källa: Östra Smålands Nyheterna

Åtgärder mot Flashback

Tingsrätten i Kalmar anser att detta är en form av missbruk som de medverkar till när de lämnar ut sådant material. Därför försöker flera Tingsrätter i sydöstra Sverige för första gången i Sverige vidtaga åtgärder riktade direkt mot Flashback. Man vidtar alltså åtgärder som skall försvåra för de på Flashback att få ut sådant material som är avsett att missbrukas på detta omänskliga sätt av klientelet på Flashback. Än bättre hade varit om Tingsrätterna lät åtala Flashbacks ägare Jan Axelsson för allt olagligt som skett där under åren.

Bara i pappersform

Den geniala nya regeln man infört är att bara lämna ut material i pappersform. Det går alltså inte i dessa Tingsrätter få ut material digitalt via exempelvis e-post. Vi vet sedan tidigare att de flesta på Flashback gör inget som inte kan göras på datorn utan att lyfta på häcken. Lämnas bara papperskopior ut blir det ett betydande hinder för dem att hantera materialet. De flesta på Flashback som sysslar med denna tvivelaktiga verksamhet är alltså ofta handlingsförlamade utanför stolen framför datorn. Därför blir denna enkla ändring ett mycket starkt hinder som får de flesta att avstå från att kalla ut materialet.

Det här betyder alltså att handlingarna är offentliga – precis som de ska vara, men vi försvårar för den som vill publicera framför allt bilder ur materialet, säger Conny Jörneklint.
Vi anser att det är värt för att minska problemet med vad vi anser vara ett missbruk av allmänna handlingar.
Källa: Östra Smålands Nyheterna

Pappersform kostar pengar

Det räcker dock inte med att de bara lämnar ut material i pappersform. Enligt Ekonomistyrningsverkets taxa för allmän handling för utlämnande av dokument är de första 10 bladen gratis. Det elfte bladet kostar 50 kr och alla blad över det elfte kostar 2 kr/blad. Nu kan det tyckas vara så billigt att alla har råd med några blad. Men så enkelt är det inte. Bilderna Flashbacks medlemmar vill få ut ligger i förundersökningsmaterialet. Detta material ligger allt i ett dokument ofta på flera tusen sidor. Om man vill få ut bilder ur det materialet måste hela dokumentet beställas ut och det kan bli en kostnad på flera tusen kronor. Vi tittade på ett av dessa dokument och det skulle kosta 18.000kr. Om inte jobbet med papperskopior stoppar de på Flashback kommer en så stor kostnad definitivt sätta stopp för de övningarna av den anledningen att medlemmar på Flashback ofta saknar arbete på grund av psykisk ohälsa eller av andra orsaker.

En omfattande utredning som till exempel dubbelmordet på norra Öland, Högsbypedofilen och nu senast mordet på Göran Lundblad, skulle enligt det nya beslutet kosta tusentals kronor att ta del av. När det gäller mordet i Förlösa skulle man också behöva betala för ganska ointressant material som redovisningen av ett fyra timmar långt telefonsamtal.
Källa: Östra Smålands Nyheterna

Kringgår reglerna

Flashback försökte kringgå dessa regler från en Tingsrätt som tidigt testade metoden genom att samla ihop pengar för att kunna köpa loss ett dokument som skulle kosta några tusen kronor. En person åtog sig att samla in pengarna och insamlingen pågick ett tag tills pengarna var insamlade. Men de på Flashback har ofta både problem med psykisk ohälsa eller annat och av den anledningen jobbar inte och har därför ont om pengar. Killen som samlade in pengarna behöll pengarna för sig själv och försvann från forumet. Reglerna att ta betalt för dokumenten är alltså ett effektivt sätt att stoppa Flashbacks sjuka gärningar för de förmår inte själva att samla in pengarna

Kalmar Tingsrätt först

Kalmar Tingsrätt är alltså först med denna metod att stoppa Flashbacks missbruk men fler är på gång att följa deras exempel. Bland annat Tingsrätten i Blekinge och några till.  Nu fattas bara att Domstolsverket inför dessa regler obligatoriskt över hela Sverige.

Media undantas

Media kommer fortfarande att få ut material elektronisk utan kostnad. Det innebär att vi kan få ut i stort sett vad vi vill men det är inget vi behöver dels för att vi inte har behov av så stora dokument och dels därför vi är medlemmar i en tjänst som ger oss fri och sekundsnabb tillgång till alla sådana dokument i hela Sverige precis som de flesta andra medieföretag har.

Media har egna etiska regler som styr vad man publicerar. Det man skriver och visar måste ha ett allmänintresse. Jag anser att media sköter sig mycket bra när det gäller detta. Problemet är i stället de privatpersoner som missbrukar rätten att ta del av känsligt offentligt material [säger Conny Jörneklint].
Källa: Östra Smålands Nyheterna 

Vi kan ta del av sekretesskyddat material

Vi och övriga media får ta del av sekretesskyddat material om vi ber om det och respekterar kraven:

Alla journalister som skrev på förbehållet och läste de sekretessbelagda delarna klarade av att hantera det, berättar Conny Jörneklint.
Källa: Östra Smålands Nyheterna 

Det är inget de på Flashback kan ta del av men om de skulle lura till sig att se på sekretesskyddat material för att lägga ut på Flashback vet Tingsrätterna vilka det är. Om det händer kommer deras alias på Flashback att komma ut vilket de för allt i världen inte vill. Flashback är alltså stoppad på alla plan att få ut material från dessa Tingsrätter och vi får hoppas att fler ansluter sig.

Pirate Bay

Pirate Bay är inte bättre än Flashback på denna punkt. Det har blivit en kultur bland självutnämnda ledare på nätet att precis allt skall vara offentligt….. så länge de inte gäller de själva naturligtvis.

Förundersökningsprotokollet i Arbogamålet är en offentlig handling upprättad 2008 i samband med morden på två små barn.
Förundersökningen var eftertraktad på Internetforumet Flashback och när det blev offentligt delade medlemmarna med sig av förundersökningen. Än mer lättillgänglig blev den för allmänheten när det lades ut en “torrent”, ett slags länk, på The Pirate Bay. Det uppstod en konflikt mellan pappan till de mördade barnen, och The Pirate Bay. Pappan vill att bilderna på de döda barnen skulle plockas bort [men] The Pirate Bay vägrade.
Källa: Östra Smålands Nyheterna 

Vi, precis som ni, förstår hur pappan kände när han såg att bilder på hans barn ligger ute för nedladdning. Det är är en panikkänsla som växer sig stark i kropp och sinne.

En del av informationen har hämtats från Östra Smålands Nyheterna men formuleringar och det mesta är vårt eget material förutom det citerade.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer