Ta tillbaka internet från galningarna

Det är nu hög tid att ta tillbaka internet från trollen. Folk vågar sig inte ut på nätet för att debattera längre, deras yttrandefrihet har effektivt stoppats av de mycket få galningarna på nätet. En del av dessa skriver under sitt eget namn och en del av dem sitter på högre positioner. En del av de “vanliga” som rumsterar på internet i sitt eget namn börjar mer och mer anta samma vokabulär och samma höga svansföring som de anonyma hatarna. Det är mycket illa för det goda samtalet att vanliga sansade debattörer börjar slänga sig med samma vokabulär som de anonyma hatarna. Men det värsta är inte detta.

Det värsta på nätet

Det värsta ute på nätet är de integritetsbrott som försiggår varje minut, varje dag året runt. Det handlar inte om mobbarna på Facebook eller #Metoo:s påståenden om sexbrott eller rasisternas olagliga uttryck. Hade det bara varit det hade inte mycket mer behövt göras. Det som behöver göras är att ställa Flashback mot väggen och avkräva av dem att de skall moderera enligt sina egna regler som mycket väl fyller kraven. De värsta nätbrotten pågår på Flashback och de brotten är vida värre än något annat ute på nätet.

#jagärhär

#jagärhär är en behjärtansvärd rörelse som bara genom att visa exempel på det goda samtalet på internet har de verkligen satt skräck i hatarna. Skräcken visar sig på så sätt att man försöker gå till motangrepp på det vis de är bäst på, med att ljuga, anonymt så klart. De anonyma fegisarna kan inte på något sätt mäta sig med #jagärhär som vågar stå upp mot de anonyma hatarna med sina egna namn. Hatarna svarar med att klippa och klistra, hitta på och fantisera om att #jagärhär är en fascistisk kamporganisation till vänster(?) som är ute efter att stoppa yttrandefriheten. Hatarna är desperata och desperationen har spridit sig utanför de anonymas träsk ända fram till enskilda Sverigedemokrater, Moderater, frilansande journalister och författare. Förmodligen försvara de billigt bara sina egna anonyma alteregon på nätet. Sådana personer är Katerina Janouch (författare) och Hanif Bali (M) som med sina tröttsamma omskrivningar av sanningen skadar vårt samhälle mycket svårt för de ger hatet ett erkännande att det är helt ok att bete sig på det viset. Det var två, det finns fler som sprider sina hatande budskap i kraft av sina kändisskap som når väldigt många men som tillsammans är en mycket liten orepresentativ del av samhället.

Är för snälla

Vi är med i #jagärhär, den kritik vi vill rikta mot organisationen är att de är för snäll och att de bara jobbar mot mobbingen på nätet. Gruppen ger sig inte in i det verkliga hatets rövarkula, Flashback. De påverkar alltså bara den snälla delen av hatet men det skall erkännas att de där gjort ett bra jobb som märks. Facebook och andra liknande sidor tar med tiden bort och rensar avarter till skillnad från det verkliga hatets boning, Flashback. Där ligger förtal, kränkningar, uthängningar och lögnerna om privata människor kvar. De drabbade upplever det som en enda stor kränkning som aldrig slutar tills de kränkta i värsta fall tar sina egna liv. Här skulle vi ha en organisation som #jagärhär men med hårdare nypor gå in och ta över debatten så att den ytterligt lilla högljudda minoriteten försvinner i mängden och förhoppningsvis tystnar helt. Det skulle vara en än bättre förstärkning av yttrandefriheten än den redan mycket goda förstärkning de uppnått på Facebook.

Det räcker inte

De grupper som på senare tid formerats mot hat och rasism är ett mycket gott steg mot att ta tillbaka internet men det räcker inte. Vi behöver lagar starka nog att göra skillnad. Idag kan man hata någon till ett förstört liv eller till döds men om den som blivit hatad så illa hittar gärningsmännen kräver lagen av denna stackars spillra till människa att vara sin egen åklagare och driva målen själv mot mobben som gjort denne så illa. Var skall denna sönderhatade människa få pengarna ifrån att driva ett sådant mål? Hur skall denna spillra till människa själv kunna sätta sig in i juridikens märkliga krumbukter så att det går att leda ett mål till seger? Dessutom skall man få gammaldags domare att förstå vad det handlar om samtidigt som var och en i domarkåren gör sina egna märkliga tolkningar av förtal och hat. Det förstår var och en inte är möjligt, ett sådant agerande av en utslagen människa kan bara sluta i katastrof. Alltså och i princip har vi inga lagar i Sverige mot förtal, kränkningar och hat. Det strider mot FN:s regler om de mänskliga rättigheterna och mot EU:s motsvarighet.

Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.
Källa: FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter

Enligt FN har var och en mänsklig rätt till lagens skydd mot angrepp på sin heder och sitt anseende. Så är det inte i Sverige idag, Sverige bryter alltså mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Löven, här har du möjligheten att bli historisk, dvs den som tog tillbaka internet, stärkte yttrandefriheten att gälla alla och visa att Sverige lever upp till deklarationerna om de mänskliga rättigheterna.

Var finns hjälpen

Vi enskilda drabbade har varken råd eller kunnande att få bort förtalet mot oss på nätet i allmänhet och Flashback i synnerhet. Men det måste göras och det måste börja nu, inte i morgon, inte i övermorgon utan precis nu i denna dag som idag är. Vi får inte försaka en sekund mer, nu är det ta mig fan tid att agera!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer