Storbritanien vill skärpa lagarna mot näthatet

Storbritannien vill skärpa lagarna

Storbritannien, som redan har enastående lagar mot näthatet som fäller 1300-1600 om året, vill alltså stärka den enskildes integritet ytterligare genom att skärpa straffen upp till 2 års fängelse.

En rad fall av hot och trakasserier

Det föreslår brittiska myndigheter efter att en rad fall av hot och trakasserier på nätet uppmärksammats.

De här nättrollen är fegisar som förgiftar livet för hela vårt land, säger Storbritanniens justitieminister Chris Grayling enligt nyhetsbyrån AFP.

Källa: omni.se

Nå, vad gör våra Svenska makthavare åt näthatet?

0 Kommentarer on “Storbritanien vill skärpa lagarna mot näthatet

 1. Har inte sverige sådana lagar redan? Det skulle vara mycket konstigt om vi inte har det. Eller?

 2. Jag vill bara påpeka att vi i vårt land har lagar mot förtal och kränkningar. Orsaken till att få åker fast beror på att det är svårt att bevisa vem näthataren är.

 3. Ni ljuger på denna hemsida. Ni vill få det till att vi inte har lagar mot näthat, det har vi men det är svårt att bevisa vem som knackade på tangentbordet den aktuella tiden.

 4. Musse pigg:
  Har inte sverige sådana lagar redan? Det skulle vara mycket konstigt om vi inte har det. Eller?

  Jo, Sverige har sådana lagar men de har placerats i ett fack som inte finns i Storbritannien. Brottet måste nämligen först uppnå “av allmänt intresse” och det når inget förtal upp till, enligt åklagarna. De har nämligen på förhand bestämmt att förtal alldrig kan bli “av allmänt intresse” hur allmänt det än blir.
  Så i praktiken har inte Sverige några förtalslagar!

 5. Stålis:
  Jag vill bara påpeka att vi i vårt land har lagar mot förtal och kränkningar. Orsaken till att få åker fast beror på att det är svårt att bevisa vem näthataren är.

  Nej, det är fel! Det spelar ingen roll ens om den som kränkt och förtalat någon går ut i media på första sidan över hela Sverige och erkänner att det var han/hon som gjorde det. Det blir ändå inget åtal för det är inte “av allmänt intresse”. Så sjukt är det i vårt land, orden betyder inte så som det uttalas utan det betyder det åklagarna bestämt, dvs i detta fall kan förtal aldrig nå upp till “av allmänt intresse” oavsett hur mycket allmänt intresse det än är.

 6. Knatte:
  Ni ljuger på denna hemsida. Ni vill få det till att vi inte har lagar mot näthat, det har vi men det är svårt att bevisa vem som knackade på tangentbordet den aktuella tiden.

  Se svaren här ovan!
  Det är ett faktum att åklagarmyndigheten inte gör ett skit mot förtal och det spelar igen roll om några tar sina liv pga att de blivit förtalade. Det spelar inte heller någon roll att riksdagen sedan halvårskiftet tog bort “av allmänt intresse”, åklagarväsendet struntar fullständigt i Riksdagsbesluten, åklagarna tror sig nämligen stå över Riksdagen verkar det som.

 7. Jag vill tillägga ovanstående kommentarer att man kan själv driva ett mål mot en näthatare. Men det kan bli ordentligt kostsamt om den som driver målet skulle fölora. Den som man anmält kommer att använda sig av en advokat medan anmälaren är helt ensam om inte någon jurist ställer upp gratis eller att anmälaren har råd att betala en jurist.

  Det finns också en möjlighet att driva ett FL-mål eller “småmål” som det kallas. Kravet är att man inte får kräva mer än ett halvt basbelopp i skadestånd och man får företräda sig själv. Den anmälda får bara använda en timmas betald advokat eller motsvarande. Det är bara en domare som både sköter målet och sedan dömer, inga fler är inblandade. Målet sköts oftast “på handlingarna”, dvs domaren läser de dokument som skickas in och dömer efter det.
  Förlorar man kostar det nästan aldrig mer än 10.000kr dock blir kostnaden mindre än så, kanske max 2-3.000kr. En fördel med ett småmål, förutom den låga kostnade, är att beviskravet är mycket lägre. En näthatare kan ex.vis inte hävda att han/hon inte satt vid tangentbordet vid det tillfället. Om domaren anser att det är klart bevisat att näthataren är den som är anmäld så räcker det.

  Det vill säga att åklagarna, som kan sådana här saker, hjälper inte till ett skit som de gör i exemplevis Storbritannien och som nu skall skärpa lagarna ytterligare.

  Heder till Storbritannien!

 8. Lagen som finns i Sverige innefattar bara ofredande och lagbrott som ligger inom allmänt åtal. Förtalsbrott är i princip helt okey att utföra här i Sverige så tillvida att ingen stämmer dig.

 9. Latte:
  Lagen som finns i Sverige innefattar bara ofredande och lagbrott som ligger inom allmänt åtal. Förtalsbrott är i princip helt okey att utföra här i Sverige så tillvida att ingen stämmer dig.

  Det innebär i princip att rika kan man inte förtala för de har råd till en stämning medan fattiga går att förtala hur mycket som helst för de har inte råd.

  jag skiter i politiken men här kan man nog dra till med att frågan om våra lagar är en klassfråga.

 10. Precis, lagen har ingen nytta. Förvisso är ett jävla skrivande på forum om en enskild person ofredande. Man måste i så fall liksom berätta lagen för åklagare och Polis. Lagen är därför beroende av godtycke.

 11. För att stoppa förtal på nätet krävs en rejäl straffskärpning och det skulle gälla alla former av förtalsbrott på nätet. Storbritannien är ett bra föredöme, för oss alla som önskar att man kunde stoppa alla troll som går in för att jävlas med folk, och maxstraffet skulle här i Sverige bli ända upp mot 6 år för grovt förtal och att de som ligger bakom förtalen skulle också dömas till att betala ett rejält fett skadestånd upp mot miljontals kronor och få sin dator konfiskerad och användarkontot indraget för all framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.