Stärkt skydd för personuppgifter

Efter flera års diskussioner i EU, har ett slutligtförslag till dataskyddsförordning mejslats fram. Förordningen kommer att stärka skyddet för medborgarnas rättigheter och ge dem kontroll över sina egna personuppgifter. Förordningen kommer formellt att antas under 2016 och träda i kraft i mitten av 2018 i alla EU-länder.

Så här blir det

 1. Du skall få ta med dig dina uppgifter från en webbsida till en annan.
  Detta innebär att du får ta med dig alla uppgifter om dig från en webbsida till en annan webbsida. den sida du tar med dig uppgifterna från måste radera allt om dig och den sida du kommer med uppgifterna till måste lägga in detta om dig.
  x
 2. Större insyn i register, även i privatföretag, än tidigare.
  Du har rätt att få se vad som lagras om dig på exempelvis Tradera, Blocket och många andra liknade webbsidor.
  x
 3. Barn under 16år måste ha målsmans godkännande för att få registrera sig på webbsidor.
  Detta gäller alla webbsidor! Ett barn under 16år får helt enkelt inte skaffa ett konto någonstans utan målsmans skriftliga medgivande.
  x
 4. Det skall bli lättare att klaga på hur dina personuppgifter behandlas.
  Vad vi förstår skall Datainspektionen (i Svenska fall) få rätt att undersöka privata webbsidor hur de behandlar personuppgifter, att de inte lagrar mer än vad som sägs i avtalet, att de är väl skyddade och att de inte används otillbörligt.
  x
 5. Datainspektionen kan bötfälla någon upp till 200 miljoner kronor som bryter mot EU-reglerna.
  Det kan alltså bli mycket dyrt att missbruka lagringen av personuppgifter.
  x
 6. Rätten att bli glömd skall utvidgas till att gälla alla webbplatser.
  Detta är en av de bättre reglerna i den nya förordningen som sätter stopp för lidandet folk upplever som omskrivs på nätet. Där personuppgifter används, eller om någon fysiskt kan kopplas till personuppgifter, på så sätt att personen känns igen när denne omskrivs är det tvingande för websidor att radera sådan information så att den omskrivna inte går att koppla till sina personuppgifter. I princip kommer exempelvis Flashback från år 2018 tvingas radera alla uppgifter om personer som inte bara förtalats och kränkts utan alla uppgifter måste raderas om personen ber om det.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer