Thomas Nord

Stalking på nätet

Nätstalking

Ett fenomen som funnits ett tag men som börjar få egna strukturer på nätet är nätstalking. Stalking på nätet är mycket svårare att komma åt än irl-stalking då de utnyttjar det faktum att dels är våra lagar mot nätet och stalking efterblivna och dels struntar myndigheter ofta i det som händer på nätet. Vi har fått mängder av mejl från drabbade som står helt maktlösa mot fenomenet. “Vanlig” stalking börjar efter det sedvanliga umgängets inledning med att stalkern sedan anonymt angriper sitt offer. Men detta är bara en variant av vanlig stalking, nätstalking är något helt annat. Nätstalker är oftast väldigt fega och passar mer än något annat in på synen av en nätnörd som dygnet runt sitter framför datorn och försakar allt runt omkring, som bla hygienen, mat och verkliga vänner som gör denne till en ensam person i dåligt skick.

Går inte att stoppa

Nätstalking är extremt svårt att få stopp på om det ens går alls. En anonym person som stalkar når man aldrig fram till eftersom personen bakom det anonyma kontot ofta känner att det är den anonyme som skriver och inte stalkern själv, dvs de ser sig som två personer eller så många personer som de har konton och var och en är själv skyldigt till det de skriver trots att alla egentligen är samma person. De använder idag också oftast anonymitetstjänster som gör det omöjligt för myndigheter att hitta dem om myndigheterna ens alls försöker. Vi har fått mejl från dussintals personer som berättar förskräckliga historier som i ett par fall slutat med att offren tvingats flytta utomlands för att bli av med problemet. Tyvärr slutar det inte alltid med att fly till annat land. I ett fall har nätstalkern meddelat sig till Svenska ambassaden och myndigheter i det land offret flytt till och ställde till med ordentlig oreda för offret. Ambassaden i just detta fall började undersöka saken då det var allvarliga anklagelser och upptäckte att meddelanden om offret var falska.

Kombinerar de båda

Flera nätstalkers kombinerar sitt stalkande med fysiska aktiviteter mot offret. Men i detta fall skiljer sig nätstalkern från den traditionella stalker på flera punkter, bland annat behöver offret inte ingå i umgängeskretsen eller vara någon man inlett ett förhållande med, det kan vara i stort sett vem som helst som triggat stalkern till att agera,  i vissa fall kan det dock vara någon i stalkerns närhet som exempelvis en granne stalkern retat sig på. En nätstalker som ger sig på sitt offer utanför nätet handlar oftast om att från datorn via nätet polisanmäla offret för olika uppdiktade historier. Inte sällan skvallrar de till hyresvärdar offren hyr oss, företag som offren jobbar på, banker som de har sina affärer i, skattemyndigheten, socialförvaltningen och så vidare. De planterar hos dessa lögner som ofta är baserade på verkliga men oskyldiga händelser för att berättelserna skall verka trovärdiga. I ett par fall har också stalkern stämt sitt offer för påhittade händelser. De kan gå så långt därför att stalkern tror ofta fullt och fast på sina egna uppdiktade konspirationer. Vid några fall har man också uppmärksammat stalkers som kör efter sina offer i bil och från bilen, dvs på avstånd, visa sig hotfulla. Om de lyckats med konststycket att få polisen “slå till” mot offren är det mycket vanligt att stalkern är på plats för att bevittna händelsen och på nätet göra det till en verklig sanning “Polisen slog idag till mot bedragare”, kan det ofta förmedlas fast det var stalkern själv som var orsaken till det.

Flashback

Förtalsforumet Flashback, som lever på förtal och skvaller, låter dessa nätstalkers husera fritt. Om någon går in och motsäger det stalker skriver är risken överhängande att den användarens poster tas bort och användaren bannas. Om offret själv ger sig in och framgångsrikt försvarar sig mot nätstalkern är risken att tråden dör och det är något som inte får hända. Därför bannas i regel dessa och på så vis sätter Flashback stopp för det de själva säger sig stå för, dvs yttrandefrihet. Denna form av stalker är också oerhört duktiga på att dra in andra till sin hjälp genom att plantera lögner som passar in i verkliga händelser så att hjälparna på så sätt får historierna verifierade. Tillsammans går de sedan till attack mot offren som inte kan försvara sig mot denna nätmobb. Vi vet att en av dessa stalkers lyckats dra en polis med sig i stalkandet och vi vet att en moderator, “Gromgutten” på Flashback ofta agerar för att det skall bli lättare för stalkern att krossa offren. Denne moderator gör inte bara det lättare för stalkers utan han hjälper dessutom obemärkt till i stalkandet. Moderator “Gromgutten” skall vi nagelfara ordentligt lite längre farm och agera på sätt som är lämpligt. Bland annat skall vi meddela arbetsgivaren om vad denne håller på med för vi kan inte tänka oss att det ingår i någons företags policy att deras anställda skall medverka till att förstöra liv. Det kan göra gott att se resultatet i vitögat av sina handlingar eller visa att yttrandefrihet på riktigt är konsekvenser på riktigt. Vi kommer också att offentliggöra de konton på Flashback som ovetandes hjälper stalkers att krossa sina offer.

Nätmobben står nära

De på nätet som förtalar och sprider lögner om folk står ofta på gränsen till att vara nätstalkers. Det enda som skiljer nätmobben från nätstalkern är det faktum att nätmobben oftast medverkar till att krossa oskyldiga utan att blinka men drar sedan snabbt vidare till nästa att krossa. Nätstalkern drar inte vidare, de hänger kvar år efter år för att inte bara krossa sitt offer utan också bokstavligen få dem att förlora sina familjer och ibland ta sina liv. I så måtto kan en nätstalker också vara en mördare fast till skillnad från andra stalkers sker morden på distans på grund av den enastående fegheten dessa besitter. Det märkliga är att deras “medhjälpare” inte kan se igenom fasaden, inte ens om det är en polis eller åklagare.

En av de värsta

Den värsta nätstalkern vi skådat är en nätstalker som specialiserat sig på företagare. Omständigheterna som gör denne så besvärlig är det faktum att han också är en journalist med stort kontaktnät. Det märkliga är att en stor dagstidning tar in artiklar från honom som namngivna företagare benämns som kriminella och bluffmakare utan att så är fallet. Det är långt från den etik tidningar normalt brukar använda sig av. Vi har försökt utreda varför tidningen låter denna persons stalkande publiceras och varför några “högt uppsatta” är denne så behjälplig. Det vi kommit fram till kommer vi att skriva en egen artikel om senare. Så som det ser ut nu kan uppgiften slå ner som en “bomb”.

Hur löser man problemet

Normalt avslutar man allt på nätet, stänger hemsidor, byter mejladress, flyttar, byter namn, sluta röra sig där man tidigare rörde sig för att bli av med problemet. Svara aldrig på något från stalkern för det är en reaktion från offren som stalkern alltid förväntar sig. Kort och gott avdunstar man till att bli en “ingenting”. Vi har hjälpt flera personer med framgång att bli av med sina stalkers. Men i detta fall, med en nätstalker, är det mycket svårare. Om nätstalkern dessutom har stort kontaktnät på grund av sitt yrke som journalist kan det vara helt omöjligt att bli av med dennes förföljelser speciellt om offret själv livnär sig på företagande. Vi vill ändå rekommendera att avsluta alla företag om det är i bolagsform och i övrigt göra som mot vanliga stalkers. I detta fall är det en fördel om företagaren fortsätter att försörja sig med eget företag men inte i bolagsform då det i alla mått och steg är offentligt. Enskild firma är bättre för där går det inte att kontrollera vad företagaren sysslar med. Som egen företagare kan man köpa och sälja aktier nästan helt anonymt. På så vis tar man bort maten från företagsnätstalkern. Det är också en fördel att man äger sin egen bostad, på så vis kan man inte plantera lögner hos en hyresvärd som försöker få hyresgästen vräkt. I övrigt är man helt tyst med vad man gör och hur man tjänar sina pengar.

Vad gör nätstalker

När man svälter ut en nätstalker eller företagsstalker reagerar dessa på samma sätt som vanliga stalkers. De kommer i panik och ökar sina ansträngningar och försöker återigen att hitta fram till offret. Efter några månader upp till ett år har stalkern tröttnat och gett upp. Kom ihåg att när en stalker ger upp är det bara vilande. Minsta lilla tecken från offret kan väcka stalkern igen så det gäller att leva tillbakadraget anonymt så långt det går. Affärer kan man göra med sitt enskilda företag utan att stalkern får någon insyn. Det är också viktigt att dra masken av en stalker och visa vem det är, dvs visa upp vem som gör andra människor så ont.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer