Thomas Nord

Stalker en svår galenskap

stalkerStalker på TV3

Programmet “Stalker” på TV3 visade härom dagen ett inslag om en norrman som stalkade en kvinna som varit med en såpa på TV. Denna stalker var oerhört enveten och glömde av eller hade ingen kunskap om hur man döljer sig. Bland annat postade han ett foto på sig själv på kvinnans Facebooksida. Han postade extremt mycket och skickade lika många sms. Killen trodde verkligen han hade ett förhållande med kvinnan, bla var han inne på hennes blogg upp mot 40 ggr i timman. Han skrev som om de hade ett förhållande och att det nu bara fattades att de skulle träffas. Kvinnan upplevde detta som mycket obehagligt och skyddsåtgärderna hon genomförde förändrade hela hennes liv. Experterna i programmet sade att denna man förmodligen är mycket farlig trots sina kärlekskranka meddelanden till kvinnan.

Alla stalker kan vara farliga

Vi vet med en förskräcklig erfarenhet att stalker kan vara farliga, riktigt farliga! Aftonbladet har under en tid haft en artikelserie om “Män som dödar kvinnor“. Det kan handla om så mycket som tjugo kvinnor om året som dödas av sina män, före detta män eller av manlig “beundrare”. Motsatsen, att kvinnor mördar män av samma orsak som ovan är oerhört ovanligt och sker i stället oftast på grund av att mannen varit för djävlig mot kvinnan eller helt enkelt för att kvinnan känt sig hotad till livet. Män mördar av helt andra orsaker som svartsjuka, förlorad dominans, inte får komma nära kvinnans privata sfär och mycket annat som handlar om en maktposition och kan skapa ett stalkingbeteende hos inte fullt friska män.
Det måste påpekas med eftertryck att också den allra mjäkigaste stalkern kan vara farlig. Underskatta aldrig en stalker, sänk aldrig garden men framför allt: Svara aldrig på en stalkers inviter. Du kan vara utsatt för fara!

stalkerRättsväsendet tar inte heller stalkerproblemet på allvar

Precis som med näthat tar inte våra rättsvårdande myndigheter problemet på allvar. Inte ens när kvinnor får sätta livet till tar de det på allvar. Det är stor skam att det behövs ett TV-program där de visar upp de ansvariga för att de skall börja reagera! Våra rättsvårdande myndigheter ät skyldiga att skydda folket mot faror. Speciellt där faran är utpekad skall de rycka ut och skydda personen det gäller. Men de gör alltså inte det och priset för underlåtenheten är upp mot 20 döda kvinnor per år. Vem tar på sig skulden för detta?
Ingen kommer att svara i skuldfrågan därför att de helt enkelt skiter i det, några kvinnor mer eller mindre kan ju inte vara så viktigt när de har Julkort att utreda. Jag säger som Björk: Skäms på er, dubbelt skäms!

stalkerHan var livsfarlig

Stalker i TV3 som vi började artikeln med åtalades för brott när programmet Stalker väl dragit fram honom till rättsvårdande myndigheter. Ett jobb som myndigheterna själva skall göra. När polisen utredde honom framkom att killen mördat sin egen son och fick åtta års fängelse för tilltaget. När kvinnan anmälde mannen kunde inte ens de ta reda på så enkla saker om mannen. Om de gjort detta i alla andra fall kanske flera hundra kvinnor levat idag. Jag dristar mig till att ställa den obehagliga frågan: Vem är värst mellan rättsvårdande myndigheter och stalkers? Vem har störst ansvar för att kvinnor förföljs och mördas?

stalkerStalkers mår ofta dåligt

Killen som stalkade kvinnan vi beskrivit här ovan visade sig vara sjuk, han mår förmodligen mycket dåligt. Han fick straffet att låsas in på psyksjukhus på obestämd tid. För att bete sig som en stalker och därmed vara en stalker krävs att man är sjuk. Ingen frisk man skulle göra på detta vis. I och med att de är sjuka och inte själva rår över vad de gör är det rättsvårdande myndigheter som är mest skyldig till de brott de begår när samma myndigheter underlåter att vidtaga åtgärder.

stalkerStalkers har olika orsaker till sitt beteende

Jag har personligen haft med stalkers att göra. Det är tvärt omöjligt att föra en normal konversation med dem. De är oerhört inställda på att det är de själva som stalkas. De verkar helt sakna sinnesnärvaron att inse sina sjuka handlingar. Det hjälper inte att visa upp tusentals inlägg på nätet eller tusentals, av stalkern skapade, alias som används i det sjuka värvet. Det hjälper inte heller att visa avsaknaden av samma sak hos den han stalkar. En stalker har helt enkelt ett omvänt logiskt tänkande och kan aldrig någonsin erkänna sitt stalkande. Inte ens killen här ovan som dömdes till vård medgav att han gjort fel. Det närmaste han kom ett erkännande var “jag var ju förälskad”.

stalkerStalkers vill koppla ihop grupper

Det är mycket vanligt eller nästan en regel att stalkers vill koppla andra personer till den han stalkar. Det räcker med en lite detalj för att kopplingen görs. Orsaken är att han vill kunna visa myndigheter att det är en grupp av personer som förföljer honom. Han kopplar med förkärlek ihop sitt stalkingobjekt till personer som verkar farliga eller varit dömda. De bryr sig inte om att personerna han vill koppla ihop med friats från brott. De använder ändå det misstänkta brottet som slagträ mot den han stalkar. Jag har personligen sett dokument inskickade till myndigheter där dessa personer, tillsammans med den han stalkar, kallas för kriminella och påstås begå brott. De inskickade dokumenten kan vara av ett mycket stort antal och ske över en lång tid. De, av honom, inblandade personerna har ofta inte ens kontakt med varandra och oftast vet de inte ens om att de beskylls för att vara med i ett kriminellt gäng.

stalkerDe tyr sig till mansgrupper

Det är inte alls ovanligt att dessa stalkers drar sig till grupperingar av män som processar om vårdnaden av sina barn, speciellt om de själva har eller har haft sådana processer. Stalkers av denna typ kan uppträda mycket vårdat och trovärdigt. Deras drift kan ta dem högt upp i dessa gruppers hierarkier. De avslöjas oftast genom sitt envetna fokuserande på sina egna problem och genom att de kontaktar övriga gruppmedlemmar i stor omfattning som ofta i sig kan betraktas som stalking. Männen i dessa grupperingar bör genast slänga ur dem ur gemenskapen innan gruppen är förtärd. När skadan är skedd kommer den aldrig att kunna repareras, det kommer stalkern att se till.

Hur stoppar man en stalker

Tyvärr, kan man inte på egen hand stoppa en avancerad stalker.  Man måste få hjälp av de myndigheter som underlåter att hjälpa. Lagarna hjälper inte heller, får man ett kontaktförbud i Tingsrätten upphävs den genast i Hovrätten. Man får helt enkelt ta hjälp av andra som jobbar med sådant här. TV3:s Stalker med Hasse Aro är ett bra exempel på hjälp men som egentligen inte skulle behövas om våra myndigheter inte var så förbaskat lata eller vad det nu är som gör att de inte gör något åt det dödande eländet.

Så här kan du börja med att stoppa en stalker

Tänk på att en stalker vill få någon form av reaktion. Det kvittar vad för reaktion bara det är en reaktion. Till och med en polisanmälan med påföljande förhör kan trigga stalkern om det är den han stalkar som gjort anmälan. Så länge det kommer sådana reaktioner kommer han att hålla på. Därför skall alla former av reaktioner avslutas hur små de än är:
– Byt telefonnummer
– Byt mejladress
– Om du har en hemsida, stäng ner den
– Om du har Facebook, stäng den på obestämd tid
– Har du möjlighet att flytta så gör det
– Om det är möjligt, skaffa en c/o-adress eller postbox
– Låt någon annan vara skriven på din adress
– Montera upp belysning som tänds när någon kommer nära om du bor i egen fastighet
– Montera upp väl synliga kameror om du bor i egen fastighet
– Svara aldrig på något från okända
– Skicka aldrig tillbaka något som sänds till dig
– Om stalkern skapar sidor på nätet och skriver om dig så strunta i det
– Agera överhuvudtaget inte alls på något som stalkern hittar på oavsett vad det är
– Ring polisen om du misstänker att stalkern är nära, säg att du fruktar för ditt liv
– Kommer stalkern nära, sätt dig i säkerhet omedelbart, du kan vara utsatt för livsfara

Försök att ha is i magen, bli inte arg för då är du förlorad. Behåll lugnet hur illa stalkern än beter sig och svara aldrig på något, aldrig någonsin!

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer