Skolan – Flicka svårt förtalad

En flicka på sin första skoldag efter sommarlovet råkar direkt ut för rasism. Hon ringde sin bror som genast kom till skolan. Han fick tag i rektorn som inte alls var intresserad att tala om det. Detta var inte heller första gången, det har hänt tidigare med samma flicka på samma skola.

Vad fick hon höra för skit

Till flickan sade de ganska snart efter hon kom till skolan följande:

”NEGERJÄVEL!”
”DET LUKTAR NEGER!”
”NI SER UT SOM APOR!”
”NI BORDE SKJUTAS OCH UTROTAS!”
”HATAR NEGRAR!”
”VI ANDRA SER INTE UT SOM HENNE, HON ÄR NEGER, HATAR HENNE!”
Källa: Facebook

Vad svarade rektorn

På frågan “[..] du har väl hört vad som har hänt? Vad ska ni göra åt saken” från brodern till rektorn svarar rektorn:

Det får du reda på imorgon
Källa: Facebook

”Jaha! Vad görs åt denna situation idag då?” Frågar brodern och rektorn svarar:

Är du förälder eller?
Källa: Facebook

Brodern fortsätter och frågar honom, ”Tycker du att rasism är okej?” och rektorn svarar:

Nej
Källa: Facebook

”Varför görs inget åt saken då?” frågar brodern irriterat och rektorn svarar:

Gå ut härifrån, du får inte va här, du har inget här och göra
Källa: Facebook

och:

Du kommer hit och hotar mig
Källa: Facebook

Det är alltså så en rektor med miljöansvar svarar en frustrerad bror som försöker hjälpa sin syster. Det påminner mycket om vad föräldrar råkar ut för som försöker hjälpa sina barn mot hat på nätet.

Hat-jargongen sprider sig ut i samhället

Vi menar rent allmänt och inte specifikt detta fall. De hatiska kommentarerna på nätet sprider sig ut i samhället. Om detta får fortgå kommer det att normaliseras och på så vis stänga ute alla som vill föra sig korrekt. Redan nu är det så på exempelvis hatforumet Flashback. Går man in och läser i trådar om invandring och liknande ser man hur de som försöker hålla en korrekt och sansad syn och använder officiell fakta hur de blir fullständigt skinnflådda av de andra i trådarna. På så vis blir rasisterna ensamma om trådar i dessa ämnen och skapar en tro att det som de skriver är den allmänna uppfattningen för ingen säger ju emot dem. Det stoppar inte här för samma element postar i andra trådar som inte har med olika folkgrupper eller invandring att göra och även där försöker vända debatterna till att handla om invandrare. Samma sak sker på Facebook, rasismen blir vardag och folk skrattar åt deras “roliga” rasistiska uttryck.

Föräldrarna har ett ansvar och kan vara de skyldiga

Barnen vi talar om är mellan 14 och 16 år. De läser på hatforumet Flashback, på Facebook och andra platser på nätet. De tar åt sig snabbt den jargong som är på nätet och tror det skall vara så. Värst är de vuxna som i praktiken lär ut till sina barn vad man säger till folk som inte är som dem. Vuxna som hänger på Flashback och hatar verbalt mycket illa och har barn smittar av sig på barnen. När de barnen sedan kommer till skolan är det inte långt borta med kränkande meningar om de ser någon som föräldrarna talat illa om hemma. Därför borde kränkande barns föräldrar deltaga i lösningen av att få bort kränkningarna. Föräldrarna borde lära sig att detta är allvarligt, det kan förstör andras liv för alltid.

Extra viktigt när barn är inblandade

Barn är alltid oskyldiga! Vad de än gör är de oskyldiga! En lösning för att få bort kränkningar mellan barnen ligger alltså på de vuxnas ansvar. Det handlar om föräldrar, skolan och myndigheter. De måste börja bry sig om vad som händer mellan barnen, man måste hålla koll på vad barnen gör ute på nätet och förbjuda dem besöka vissa nätsidor. De är inte mogna ännu att ta konsekvenser eller att förstå vad man inte får göra. Att svara som rektorn här ovan är ett sätt att försöka glida undan ansvaret nu när en vuxen anhörig känner hur viktigt det är att vuxna är en stor del av lösningen. Som rektorn reagerar får man under inga som helst omständigheter reagera, det är omoget och ett sätt att komma undan ansvaret.

Källa: Facebook
Läs mer: Aftonbaldet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer