Skickar kravbrev till näthatare

Jag skrev tidigare om 21-åriga Julia som blev mycket svårt näthatad på H&M:s Facebooksida 2012. Hon hade kritiserat klädkedjan för att sälja en tröja med en bild av Tupac Shakur, en avliden artist som var dömd för våldtäkt. Hennes enkla och korta kommentar renderade omkring 3 000 hatiska inlägg. Tonen var extremt hård och fientlig. Julia polisanmälde en del av de grövsta hoten. Efter en kort förundersökning lade polisen dock ner ärendet pga att H&M då raderat allt hat utan att sparat något av det.

Här kommer nu “Juridikinstitutet” som leds av Mårten Schultz professor i civilrätt, in i bilden. Tillsammans med ett antal studenter driver han en kampanj som man kallar ”juridisk aktivism”. som går ut på att hjälpa de som blivit näthatade med att bla skicka krav på skadestånd till näthatarna som inte gömt sig särskilt väl. Om de inte betalar går de vidare till Tingsrätten.

Kravet de har i brevet är en ersättning på 5.000kr för näthatet. Det är inte mycket pengar men det handlar mer om principer än om belopp. Kan man få tillräckligt många att antingen betala eller dra dem till Tingsrätten kommer detta att sprida sig till näthatarna som då, förhoppningsvis, tänker på vad de skriver då risken finns att de kan bli föremål för Tingsrättsärende och dessutom riskerar att själva “hängas ut”.

En person av fem har betalt kravet medan de andra fyra inte svarat eller bestridit kravet.

Det är en synnerligen effektiv metod att låta näthatarna förstå att de själva kan bli föremål för diskusioner på nätet. Om det är något som näthatare skyr mer än något annat är det att bli “uthängda” och “förtalade”. Näthatare förtalas inte men allra minsta ord om dem och de skriker både “förtal” och “hot” i kör.

Vi får väl se hur de gör när vi börjar “hänga ut” dem då vi redan nu, när vi bara skriver om deras anonyma användare, skriker  “ni näthatar själva” eller “ni hotar oss”?

Att skicka ett brev med krav på skadestånd är ofta första steget i en civilrättslig process. Mot straffrättens krav på att brottet ska vara ”ställt bortom allt rimligt tvivel” är civilrätten beviskrav lägre. Juridikinstitutet rekommenderar ett skadestånd på minst 5 000 kronor i ersättning för ”allvarligt ofredande”. Rättsfallen blir då ”förenklade tvistemål” och leder därför inte till oöverstigliga rättegångskostnader om man skulle förlora målet i tingsrätten.

Juridikinstitutets ambition är att sprida kunskapen om att skadeståndsrätten ger brottsoffer en möjlighet att med hjälp av småmålsformen själv utkräva rättvisa i domstol för den som inte har gott om pengar.

Domstolarna skall även vara till för vanliga människors rättsliga problem, sägs det.

 

Gabriella Lahti journalist på Nyheter24

En tanke på “Skickar kravbrev till näthatare

  1. Så gott som alla näthatare eller småglin som bara jävlas på nätet pissar på sig när farbror polisen knackar på dörren, blir förhörda eller får kallelse till tingsrätten. Bara det är ett mål i sig då de flesta lugnar ner sig efter det.
    Sedan har vi kategorin som fullständigt urblåsta men tror de är genier. De är det nästan synda om. Det bästa man kan göra för att stoppa dem är att inte släppa fram dem någonstans. Är det yngre personer kan man också tala med deras föräldrar.

    Det primära är inte att straffa utan att stoppa!

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer