Skaparen av internet vill införa ett internetkörkort

Riddaren (jo, han är dubbad till riddare) Tim Berners-Lee, mannen som var ledarfiguren till skapandet av det som blev internet, vill införa ett kontrakt för webben som alla som vill använda internet skall gå med på. Tim Berners-Lee skapade också World Wide Web Consortium som han suttit som chef för sedan det startades. Han skapade också den första webbläsaren, Nextstep, och mycket mer. Webbläsaren Nextstep inspirerade NCSA inför utvecklingen av webbläsaren Mosaic som blev den första någorlunda användbara webbläsaren. Ur Mosaic växte sedan webbläsaren som gav stora massor tillgång till internet, Netscape, som blev en formidabel succé. När Internet Explorer tog över marknaden från Netscape genom att den följde med Windows, förändrades Netscape till en webbläsare med öppen källkod (nästan) och utvecklades av föreningen Mozilla (Mozilla betyder Mosaic-killer). Den webbläsaren fick namnet Firefox och är en av de ledande webbläsarna på marknaden idag. Man kan alltså på goda grunder säga att Tim Berners-Lee, är den viktigaste personen i framväxandet av internet, utan att glömma alla andra, och det han säger bör man lyssna på.

Är missnöjd med utvecklingen

Tim Berners-Lee är missnöjd över hur internet utvecklats från att vara en informationsbärare och fri tankeutbyte åt massorna till att bli ett instrument  för att manipulera samma massor. Han kritiserar allt från statssponsrade dataintrång till trakasserier, näthat och vilseledande information som växer och sprider sig allt mer och ser att internet inte tjänar mänskligheten särskilt väl. Men han har lanserat en idé som håller på att växa sig stark som skall råda bot på de uppkomna problemen!

Källa: time.com

Internetkörkort

Helena, som startade jakten på näthatare, har länge haft idén om att alla som skall bruka internet måste ta ett internetkörkort se Näthatarnas kognitiva dissonans om yttrandefriheten och detta:

Flashback har bara gjort skada, jag kommer ge igen, det kan ni alla vara säkra på. Naturligtvis vet jag att jag endast kan skada Flashback, forumet kommer bara flytta runt och fortsätta förstöra liv. Men Flashback kommer uppleva något väldigt uppenbart, ett mer repressivt samhälle vad gäller Internet. Större befogenheter till Polis vad gäller nätrelaterade brott samt ett samhälle som möjligen kommer att vara början till slutet för Flashback och det har forumet endast sig själva att tacka för. Frihetens dödgrävare brukar ofta vara dess profitörer och de som också missbrukar den. Jag personligen skulle inte ha något emot Internetkörkort eller liknande. Jag skiter nämligen i Internet.

Flashback är inte yttrandefrihet, det är en illusion. Vilken idiot som helst borde kunna se igenom det. Jag har stått på yttrandefrihetens barrikader med risk för mitt liv mer än, troligen, 99,9% av de som är aktiva på forumet nu. Jag har vågat och jag har sagt till folk att jag håller inte med dig men jag hjälper dig att få ut ditt budskap. Men jag har aldrig näthatat på det vis som Flashback tillåter.

Självklart kommer trollen på Flashback missförstå eller vantolka detta inlägg som hot, eller hur patetisk eller sjuk jag är. Det är sådana de är men de växer också upp en vacker dag.
Källa: En del av en artikel på I folkets intresse.

Nu verkar det som hon kan få sin idé förverkligad. Tim Berners-Lee har lanserat idén om ett “Contract for the Web”. Det är egentligen en stiftelse https://contractfortheweb.org som skriver så här (Googleöversättning):

Webben var utformad för att föra samman människor och göra kunskaper fritt tillgängliga. Alla har en roll att spela för att säkerställa att webben tjänar mänskligheten. Genom att begå följande principer kan regeringar, företag och medborgare runt om i världen bidra till att skydda den öppna webben som ett offentligt gott och en grundläggande rättighet för alla.
Källa: Contract for the web

Reglerna för “Contract for the Web” ser ut så här för regeringar:

Se till att alla kan ansluta till internet
Så att någon, oavsett vem de är eller var de bor, kan delta aktivt online.

Håll hela internet tillgängligt hela tiden
Så att ingen nekas rätten till fullständig internetåtkomst.

Respektera människors grundläggande rätt till privatliv
Så alla kan använda Internet fritt, säkert och utan rädsla
Källa: Contract for the web

Lägg märke till “Respektera människors grundläggande rätt till privatliv“!

För företag ser reglerna ut så här:

Gör internet överkomligt och tillgängligt för alla
Så att ingen är utesluten från att använda och forma webben.

Respektera konsumenternas integritet och personuppgifter
Så att människorna har kontroll över sina liv på nätet.

Utveckla teknik som stöder det bästa i mänsklighetens tjänst och hålla det sämsta borta
Så att webben verkligen är till offentligt nytta som sätter folk först.
Källa: Contract for the web

För folket, dvs användarna, ser reglerna ut så här:

Var skapare och medarbetare på webben
Så webben har ett rikt och relevant innehåll för alla.

Bygg starka elektroniska mötesplatser som respekterar anständiga diskussioner och mänsklig värdighet
Så att alla känner sig trygga och välkomna på nätet.

Kämpa för nätet
Så nätet är öppet och en global offentlig resurs för människor överallt, nu och i framtiden.
Källa: Contract for the web

Och slutklämmen:

Vi förbinder oss att upprätthålla dessa principer och engagera oss i en deliberativ process för att bygga upp ett fullständigt “Kontrakt för webben”, som kommer att ange roller och ansvar för regeringar, företag och medborgare. De utmaningar som webben står inför idag är skrämmande och påverkar oss i alla våra liv, inte bara när vi är online. Men om vi arbetar tillsammans och var och en tar ansvar för sina handlingar, kan vi skydda en webb som verkligen är för alla.
Källa: Contract for the web

Kan vi komma närmare ett internetkörkort än så?

Detta är inte munväder

Tim Berners-Lee är inte vilken person som helst. Han har en drivkraft som få och respekteras i alla läger. Om det är någon som kommer att lyckas med bedriften att införa detta internetkörkortet är det han och de som står bakom honom. De som står bakom är namn som borgar för att detta kommer att ros i hamn med tiden:  Contract for the web längst ner står i skrivande stund nästan 200 stora företag med kända personligheter inom internet att de står bakom detta internetkörkort. En del av företagen tillhör gruppen Världens största företag.

10 tankar på “Skaparen av internet vill införa ett internetkörkort

 1. Att på grund av vissa inte ännu genomförda “juridiska måsten” uttala sig utan att skriva fritt är fasligt svårt med insikt i att inte röja det som inte ännu är offentligt, men det nämns.

  Bland dem som “borgar för att detta kommer att ros i hamn med tiden”, finns jurister som tillsett (översatta) artiklar från I Folkets Intresse och av Helena för några år sedan ungefärligen uttalat
  “förr eller senare och oavsett konsekvenser ska i Flashback hatmetodik beivras”, blir nu de facto.

  Persistence wins The target is eliminated.
  Congratulations.
  PB J med team i se, dk, no, uk and usa.

 2. PB J.:
  Att på grund av vissa inte ännu genomförda ”juridiska måsten” uttala sig utan att skriva fritt är fasligt svårt med insikt i att inte röja det som inte ännu är offentligt, men det nämns.

  Bland dem som ”borgar för att detta kommer att ros i hamn med tiden”, finns jurister som tillsett (översatta) artiklar från I Folkets Intresse och av Helena för några år sedan ungefärligen uttalat
  ”förr eller senare och oavsett konsekvenser ska i Flashback hatmetodik beivras”, blir nu de facto.

  Persistence wins The target is eliminated.
  Congratulations.
  PB J med team i se, dk, no, uk and usa.

  Man tackar!
  Spännande!

 3. “Helena, SIG-gruppens ordförande” Asså hon är ju bara så bra!!.

 4. En vidimerad identitet för alla som vill vara på nätet är en metod som skulle täppa truten på den nynazistiska sd_svansen.

  Visselblåsarna skulle kunna få en egen portal för att skydda deras viktiga avslöjanden.

  Yttrande och andra frihets lagar måste uppdateras för att anpassas till internet.

 5. litta funderingar:
  En vidimerad identitet för alla som vill vara på nätet är en metod som skulle täppa truten på den nynazistiska sd_svansen.

  Visselblåsarna skulle kunna få en egen portal för att skydda deras viktiga avslöjanden.

  Yttrande och andra frihets lagar måste uppdateras för att anpassas till internet.

  Ja, du har mer rätt än du tror.
  Tyvärr kommer det nog aldrig bli så men ny teknik i framtiden kommer dock göra att rättsvårdande myndigheter lätt kan få fram vem som gömmer sig bakom de flesta kontona.

 6. Tim Berners-Lee är inte skaparen av Internet men däremot skaparen av World Wide Web, som är mycket nyare än Internet.

 7. Svampglass:
  Tim Berners-Lee är inte skaparen av Internet men däremot skaparen av World Wide Web, som är mycket nyare än Internet.

  Ja, så är det, du har helt rätt!
  Men artikeln handlade inte om internets historia så vi sprang snabbt över det med lite förenklingar. I vår datorkategori (Huvudkategori) kommer vi senare skriva mer om internet.

  I vart fall skall du ha tack för upplysningen!

 8. Jonas:
  ”Helena, SIG-gruppens ordförande” Asså hon är ju bara så bra!!.

  Ja, det får vi definitivt hålla med om!

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer