Sätt dit era bannemän

Riksdagsman anmäld för förtal

En moderat riksdagsman är anmäld för förtal. Tyvärr anses förtal vara något man får driva själv i rätten. Den idén som står i förordet till förtalslagen (Brottsbalk (1962:700) 5 kap. Om ärekränkning) dödar lagen totalt. Lagen finns inte för vanligt folk utan bara för de bättre bemedlade som har råd med att betala för en advokat. Det är en av de största skandalerna i vår lagstiftning.

Åklagaren anser det är ett brott

Näthatgranskaren hjälpte journalisten att polisanmäla förtalet. Åklagaren som fick anmälan på sitt bord anser att det är ett brott.

Åklagare gör bedömningen att en lagstiftare har begått brott. Brottet är av sådan karaktär att det kan utredas och lagföras av åklagare.
Källa: Näthatgranskaren

Vad är det då som han anser är ett brott?
Riksdagsmannen har på sitt Twitterkonto pekat ut en journalist som brottsling i syfte att tysta journalisten. Så lite behövs det för att det av åklagare skall anses som ett brott. Det bör de som administrerar olika forum och andra nätplatser tänka på, dvs kalla aldrig någon för “brottsling” för då riskerar ni bli åtalade. Tyvärr gör dock åklagaren bedömningen att det saknas allmänintresse för att utreda.

Brottsbalk (1962:700) 5 kap. Om ärekränkning

Tyvärr är förtalslagen ett skämt. År 2014 ändrades förordet från att det skulle vara av ”särskilda skäl” för att åtala till att det skulle vara “påkallat ur allmän synpunkt”. Tanken var att det som tidigare aldrig kunde drivas av åklagare till att det kan drivas av åklagare om det är “påkallat ur allmän synpunkt”. Allmän synpunkt skulle då vara att förtalet är uppmärksammat av en större mängd personer. Men av någon mystisk anledning fortsätter åklagarna vägra leda förtalsmål. En åklagare vi frågade vad som krävs för att uppnå “påkallat ur allmän synpunkt” sade han att det skall störa samhällsfunktionen. Vad han menade är alltså att det skall bli uppror i samhället eller liknande av förtal. Men det står inte så i lagen, det är ett eget påhitt! Varför gör de då på detta sätt? Kan åklagare verkligen bestämma själva vilka brott som skall gå till åklagarledd rättegång? Det är verkligen ett rättsosäkert system och det är åklagarna som står för det rättsosäkra. Rätta oss om vi har fel. I detta fall har dock Näthatgranskaren har anmält anmälan för överprövning av åklagarens beslut att inte inleda förundersökning.

Varför förtalades journalisten

Varför politikern valde att förtala journalisten förklarar Näthatgranskaren så här:

Detta gjorde han i samband med att den aktuella journalisten publicerat en ledare/krönika om honom. Den text journalisten publicerade var starkt kritisk till att Lars Beckman via sitt Twitterkonto delade artiklar från nättidningen Fria Tider, som av Statens medieråd klassas som “en del av den radikala högerpopulistiska nätmiljön.”
Källa: Näthatgranskaren

En politiker som delar artiklar från den högerextrema nättidningen “Fria tider” har inte tänkt efter eller så delar politikern de högerextremas åsikter. I sådana fall bord en sådan politiker vara ärlig och byta parti för i detta fall tycks inte Moderaternas politik vara något han delar.

Läs mer: Näthatgranskaren

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer