Näthatare är sadistiska

Qanon fick sina 70.000 Twitterkonton stängda

Dessa konton var engagerade i att dela skadligt Qanon-associerat innehåll i stor skala och var främst tillägnade spridningen av denna konspirationsteori över hela tjänsten
Källa: Aftonbladet

Detta skrev CNBC enligt Aftonbladet. Tidigare har Facebook stängt alla kända Qanon-konton.

Vill inte bli politiserad

Nedstängningen av Qanon-konton och bla Trumps konto är ett led i att inte låta Twitter vara en del av den stora politiska kampen. Twitter har insett att den marginellt lilla högerextrema delen av internet är ytterst aktiva på internet. Det är i stort sett den enda kanalen de har ut till vanligt folk. Om nätet skall ge alla en någorlunda lika stor chans att få yttra sig måste de extremt aktiva som satt i system att starta stora mängder konton för att verka fler än de är stoppas. Det är det vi nu ser flera stora aktörer göra. Visserligen är de privata företag och som sådan kan man inte påstå att de vare sig är demokratiskt styrda eller har yttrandefrihet. Yttrandefriheten de ger åt sina kunder/medlemmar är respektive företags hemsnickrade  yttrandefrihet. Men flera stater ställer krav på dem som skapar en någorlunda garant för att företagens egna idéer om yttrandefrihet inte dominerar. Men det är inte enda orsaken till att de stoppas:

Vad är det bisarra Qanon

Egentligen är namnet Qanon förknippat med en högerextrem konspirationsteori. De har fått för sig att det finns något som heter “Den djupa staten” som skall vara en “stat i staten” som regerat USA och världen i decennier och att Trump är aktiv i att stoppa dem. Även Steve Bannon och Breitbart News och andra anhängare av Trump-administrationen har uttryckt sitt gillande för denna märkliga konspirationsteori. Enligt Qanon är “Den djupa statens” medlemmar satanistiska pedofiler som begår övergrepp på barn. De skall sedan mörda dem att utvinna ett ämne ur blodet som Qanon påstår att “Den djupa staten” tror skall förlänga livet på medlemmarna. De påstår också att bland deras medlemmar finns Hillary Clinton, Barack Obama, Dalai Lama, påve Franciskus och kändisar som Tom Hanks, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres. Sanningen är att “Den djupa staten” är en konspirationsteori som inte existerar, det är ett hjärnspöke som allt annat inom extremhögern. Qanon hade en del i stormningen av kapitolium i Washington där 5 personer fick sätta livet till. De talar ofta om “något som skall komma” där möjligen stormningen av kapitolium var en del av det och att det kommer mer sådant. Deras tecken “Q” finns med på i stort sett alla offentliga möten Trump kallat till. Flera Republikanska ledare har flörtat med Qanon och dess galna konspirationsteorier som inte vet några gränser alls. Folk som är lättledda in i konspirationsteoriernas dimma är också attraherade av Qanon och fyller deras medlemskader av lurade personligheter som korkat försvarar dessa konspirationsteorier. Konton som tillhör dessa galningar är det som Twitter nu stängt.

Trumps fall kan bli slutet på det högerextrema fenomenet

Med Trumps fall kom stormningen av kapitolium som det i stort sett bara bestod av extremhögerfolk. De stora nätplattformarna, som extremhögern använder till sina megafoner ut i världen, ser att extremhögern inte bara är en fri åsikt tillhörande yttrandefriheten utan är en destruktiv och farlig maktfaktor som skapar terror och oroligheter. Nedstängningarna av deras kanaler ut i världen och Trumps fall kan bli vändpunkten som får dem att minska i storlek och försvinna som maktfaktor. Tidigare i historien har vi sett liknande vändningar som lett fram till ett nästa helt utplånande av sådana rörelser. Vi hoppas innerligt, inte minst för yttrandefrihetens skull, att dessa destruktiva extremhögerkrafter också tynar bort för folkens bästa.

Mer att läsa:
Wikipedia -Om Qanon
Svenska dagbladet -Om Qanon
BBC -Om Qanon
DN -Om Qanon
SkyNews -Om Qanon

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer