Sluta hata

Polisen – Utvecklar robot som letar näthat

Polisen i samarbete med FOI, Uppsala Universitet och Vinnova utvecklar en digital robot som skall känna igen näthat. Tanken är den skall kunna söka på nätet efter hat. För att den skall kunna göra detta krävs att den får ett antal objekt att jämföra med. Sådana här robotar finns redan på andra språk. Svenska språket har inte någon sådan robot läst in sig på för vårt språk anses förmodligen vara för litet.

Hatomaten är en digital robot som vill bli matad med hat för att sedan, med hjälp av algoritmer, kunna hjälpa oss att upptäcka hat i skriven text. Näthat, det vill säga hot, kränkningar och trakasserier av grupper eller enskilda individer i digitala miljöer påverkar oss alla och hotar det fria ordet. Hatomaten är en del av ett forskningsprojekt som undersöker möjligheterna att med teknik känna igen hatfulla texter på svenska. Hjälp oss gärna att bidra till ett snällare och öppnare internet!

och vidare:

Hatomaten är en del av ett forskningsprojekt vars huvudsyfte är att undersöka möjligheterna att med teknik känna igen hatfulla texter på svenska. Den pågående forskningen kring tekniska lösningar för att upptäcka hat i text, som till större delen fokuserar på hatbudskap på engelska, har kommit fram till en viktig insikt: det är mycket svårt att med automatiserade metoder upptäcka olika former av hat. En av svårigheterna är komplexiteten i det mänskliga språket och människors kreativitet i att uttrycka sig. Trots detta blir metoderna bättre och samarbeten mellan forskare från olika vetenskapsområden har bidragit till en positiv utveckling. Ett problem som alltid funnits med när det gäller utvecklingen av tekniker är bristen på så kallade träningsdata, det vill säga exempel på texter som kan användas för att lära datorn att känna igen hat. Det är just detta som Hatomaten kan hjälpa till med. Tanken är att samla texter som innehåller hat i syfte att träna en maskininlärningsmodell att urskilja hatbudskap från annan text.

Hatet skrämmer till tystnad

Hatet på nätet minskar yttrandefriheten genom att skrämma folk till tystnad. De som inte skräms av hatet lämna ändå nätets diskussioner för hatet drar ner humöret på folk samtidigt som de inte orkar deltaga i ändlösa diskussioner om meningslösheter. Om någon väljer att stå upp mot hatarna blir denne icke sällan själv kallad för hatare av hatarna. Det är en mycket väl utvecklad teknik på nätet att kalla de som går emot hatarna för hatare eftersom hatarna märkt att dessa då lämnar diskussionen åt sitt öde. På så vis minskar de som skriker efter yttrandefrihet just yttrandefriheten, den inskränks för alla utom för hatarna vilket för tankarna till Hitlers Tyskland där exakt samma sak hände men då i verkliga livet.

Välkommet

Hatomaten är ett välkommet bidrag till att bredda yttrandefriheten på nätet till att också gälla vanligt folk som verkligen vill deltaga med sina åsikter. Vi får hoppas att de flesta stora aktörer släpper in roboten på sina sidor så vi får rensat rent från klientelet som bara vill söndra.

Källa: Hatomaten
Källa: FOI

 

2 tankar på “Polisen – Utvecklar robot som letar näthat

 1. Ni tycker såklart det är bra tills det är _ni_ som blir bortplockade eller uppmärksammade för att ni hatar.

 2. No one:
  Ni tycker såklart det är bra tills det är _ni_ som blir bortplockade eller uppmärksammade för att ni hatar.

  Vi brukar inte släppa fram sådana här inlägg men detta var ju inte så elakt så det kan vi släppa vi fram.
  Näthatare och extremhögerfolk (är ofta samma personer) sysslar med projicering eller “projjar” som det vardagligt kallas.

  “Projektion, en term som används inom psykologin för att beskriva en försvarsmekanism som en person begagnar sig av då den inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer eller sin omgivning dessa egenskaper för att försvara sin självbild. Enligt Sigmund Freud är detta en psykologisk försvarsmekanism, som verkar för att förmildra ens egna oönskade tankar, värden, etc. Personen (A) vill bli “rentvådd”, varför denne projicerar sin svaghet på en annan person (B), i till exempel sociala sammanhang för att få bekräftelsen av andra att svagheten ej längre kan associeras med en själv och på så sätt rentvår sig själv (A).”
  Källor:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Projektion_(psykologi)
  https://dininsida.se/ordlista/projicering/
  https://tommypa.se/morrharet-nr006-projicering_projiceringar.php
  https://utforskasinnet.se/lat-inte-andra-projicera-sin-negativitet-pa-dig/

  De som “Projjar” på nätet är alltid anonyma för de vågar inte skriva så i sitt eget namn. Vi är inte anonyma genom vår chefredaktör. Det är chefredaktören som får stå för allt som skrivs här på så vis är ingen av oss anonyma i tekniskt bemärkelse och kan följaktligen inte “projja” någon. Om vi skulle “projja” skulle vi påstå att andra letar efter anonyma näthatare och motverka näthat. Eftersom vi inte “beskyller” någon för det går vi helt fria från att “projja”.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer