Hatforumet Flashback

Polisen – Skall kanske få hacka datorer

Enligt ett “lagrådsremiss om hemlig dataavläsning” skall polisen i mars 2020 få börja hacka folks datorer vid misstanke om brott som kan ge minst 4 års fängelse.

Tunga brottslingar använder kryptering

Idag använder överlag tunga brottslingar kryptering när de kommunicerar. Bla har det visat sig att gäng som skjuter på våra gator använder kryptering. Det skulle vara lättare att komma åt de som skjuter om polisen kan ta sig in i deras datorer och läsa vad de talar om. Inrikesminister Mikael Damberg:

Malmöpolisen menar att det inte finns ett enda mord i Malmö de senaste åren som inte föregåtts av kommunikation mellan gängmedlemmar i krypterad form
Källa: NyTeknik

Vidare säger han:

Det här är ett mycket kraftfullt tvångsmedel, som bara får användas vid mycket allvarlig brottslighet
Källa: NyTeknik

Kan göra mer

Med detta lagförslag kan polisen också aktivera datorn eller telefonens kamera och mikrofon för att lyssna på samtalen och se de inblandade. Normalt känns det riktigt otrevligt med den möjligheten men om det kan rädda liv hamnar synen på ett annat plan men känns fortfarande otrevligt. Det är viktigt med sådana möjligheter att rättsväsendet använder det på ett korrekt sätt. Misstankar dyker lätt upp att metoderna kan användas mot folk av ren nyfikenhet eller för att kartlägga folks åsikter mm. Risken är förmodligen obetydlig men öppenheten kring detta måste vara stor så att folket kan kontrollera att metoderna inte används mot fel folk. Speciellt problematiskt skulle det bli med ett sådant här system om fascisterna kom till makten för de skulle inte dra sig för att använda det mot oliktänkande visar historien tydligt.

Näthatare

Viss form av näthat kan lagen användas mot. En del av näthatet når upp till mer än 4 års fängelse i straffskalan så där skulle man med en förmodad framgång kunna använda denna lag. Det ser vi fram emot även om det är med viss tveksamhet!

Var femte år

För att undvika felaktigt användande genom så kallat “glidning” skall lagen gälla i fem år. Därefter skall lagen gå på ny remissvända för att godkännas på nytt vilket kan sägas skapa en viss säkerhet.

Datainspektionen

I ett remissvar från datainspektionen avråds från lagen eftersom den är allt för integritetsstörande. I viss mån kan vi hålla med om det men lagen kan begränsas till att få användas bara mot specifikt område som dödsskjutningar, terrorbrott och mot anonyma på nätet som begår integritetsbrott.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer