Peter springer näthatarnas ärenden

Polisen mitt i Facebook står

Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen som skrivit om ”kriminella invandrare” på Facebook, sprider sig som en löpeld genom nätet.  Han säger att han inte kan vara tyst längre, problemen skall fram i ljuset. Han skriver att hans inlägg inte är “politiskt korrekt” och skriver ut fingerade exempel på förnamn och nationaliteter på misstänkta han fått på sitt bord senaste veckan. Han vill betona att han själv inte är rasist men:

Dock är jag mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem.

Vi gissar att att Peter Springare möjligen kan finnas på Flashback. Orsaken till vår syn beror på uttrycket han för sig med: “politiskt korrekt”. Det är nästan bara på hatsajter den meningen nämns och möjligen som ironi i annan media men Springare uttrycker det rutinerat, som buset på Flashback.

Anmäld till åklagare

Bo Andersson, länspolismästare i Örebro län, har lämnat ärendet till åklagare för att utreda om inlägget kan vara brottsligt. Vi tror inte det är brottsligt det polisen gör för även de har yttrandefrihet och det är fingerade namn han hänger ut. Men det är högst olämpligt i en tid då rasister spelar ett högt spel och lätt låter sig dras med i verkliga pöbelgäng. Enligt polisens etiska regler skall polisen uppträda på ett sätt som ”inger aktning”. De skall alltså uppträda med förstånd och på ett hyfsat sätt vilket man knappast kan säga att denna polis gör. Praxis säger dessutom att personer, som har en särpräglad förtroendeställning inom en myndighet, och som uttalat sig på ett väldigt grovt sätt som skadat allmänhetens förtroende för myndigheten kan behöva omplaceras. Polisens postande om invandrare är här ett problem i och för sig som kan få oönskade konsekvenser men för oss är det verkliga problemet ett helt annat.

Hjälper näthatare

Polisens agerande spelar näthatare rakt i famnen. Han ger ett ansikte, och än värre, en titel som “polis” till näthatarnas försvar att få näthata. Vi vanliga medborgare förstår polisens oro men näthatare läser ut helt annan information ur polisens budskap: “Fortsätt ni näthata, det är helt ok” och “polisen står bakom er“. Det är budskapet som de korkade näthatarna läser ut. Om vi får en situation där buset på nätet tror de har rättsväsendet på sin sida är vi riktigt illa ute. Än värre vore det om rättsväsendet verkligen står på nätbusets sida, då skulle vi inte alls dra oss för att starta upp grupper med avsikten att fysiskt ta itu med nätbuset, vem skulle annars göra det? Som det är idag har vi ju rättsväsendet som jobbar mot nätbuset, eller hur? Eller hur?

Vad händer nu

Polisens dokumentet ”Sunt förnuft på nätet – råd till polisanställda” säger bland annat:

Informationen kan spridas och användas på ett sätt som man inte tänkt sig från början.

Det är denna mening som nu skapat problem på nätet. De invandrarfientliga har varvat upp ordentligt. Steget är inte lång borta att vi nu får hulligangrupper som är ute efter att straffa alla invandrare “för de är ju kriminella”. Därifrån till att “straffa” alla som hängts ut som brottslingar på Flashback är inte långt, vi skulle vilja påstå att avståndet inte finns alls.  Man tycka att Springare går över gränsen enligt denna text i samma dokument:

Publicera inte information som kan riskera vare sig brottsoffers eller brottsmisstänktas integritet och säkerhet. Att lägga ut information om pågående utredningar eller andra polisiära ärenden kan vara olagligt.

Det står helt klart att Springares publicering riskerar invandrares och alla misstänkta brottslingars säkerhet från nu. Även brottslingar som tagit sitt straff eller är helt frikända kan ligga illa till för den korkade hulliganpöbeln. De ser ingen skillnad på så “små petitesser”, de klappar till bara helt utan tanke. Om det händer kan offren ägna sig en tanke åt Peter Springare, det var han som startade upp det.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer