Outa, ett internettfenomen

Outa
“Outa” heter det när man nämner en anonym användares riktiga namn. Betydelsen har dock utvecklats till att gälla alla namn och inte bara anonyma användare. Ett annat namn för samma sak är att “hänga ut” men då brukar det nästan alltid vara en person som inte är involverad i internetkulturens sämre sidor. Oskyldiga eller inte struntar kräken i, bara de får någon att hänga ut så är dagen räddad då det är som en drog för dem.

“Outa” eller “hänga ut” görs av skilda anledningar
De vanligaste är i samband med brottsutredningar där svansen på nätet leker utredare och namnger fösta bästa de misstänker. De namnger inte bara den misstänkte utan även hans släktingar och vänner om de nu har tillgång till det. Oftast är de helt oskyldiga men finns där på nätet för all framtid med en massa bekymmer i släptåg.
De namnger naturligtvis den som polisen gripit eller som polisen misstänker och alla anhöriga och vänner de kan komma åt. De flesta är oftast oskyldiga.
De hänger ut alla möjliga personer för minsta möjliga och ibland av ingen anledning alls.

Den värsta outaren av alla
Utöver ovanstående har vi de värsta uthängarna av alla: Hämnaren. Hämnaren är en person som anser att han skall hämnas på någon annan. Det behöver inte alls vara något speciellt, det kan bara vara så att “hämnaren” är lite sur på någon annan, att någon vittnat mot “hämnaren”, någon är skyldig pengar eller något annat simpelt. Det som gör detta så illa är att de som hängs ut ofta inte gjort sig skyldiga till det som hämnaren påstår, det är nästan alltid påhittade lögner.

Förföljare
En av de vanligaste i denna hämnarkategorin är de som förföljer (stalkar) folk. Om den som är förföljd agerar tillbaka mot förföljaren har förföljaren en hel arsenal att ta till där “hänga ut” är ett av vapnen i arsenalen. Dessa förföljare har dock ofta gjort slut på alla möjligheter att “hänga ut” då forumen de jobbar mot bannar dem så fort de visar sitt smutsiga tryne där. Men även här har de verktyg att ta till, de låter helt enkelt någon annan “hänga ut” offret och ofta också offrets anhöriga och vänner. Jag vet en av dem som just nu jobbar intensivt på att förse användare på Flashback med lögner och namn att hänga ut och Idioterna på Flashback går tacksamt i hans koppel.

Flashback
Det vanligaste forumet att “hänga ut” eller “outa” andra på är Flashback. Men Flashback får inte medverka till detta enligt våra lagar. Det är ett brott enligt Personuppgiftslagen (PUL) att hänga ut folk. Därför begår de som hänger ut andra människor ett brott. Tyvärr så jobbar rättvisan helst inte med internetbrott, därför går det oerhört trögt att få någon åtalad för brott mot PUL.

Jag har tillstånd
Vi som jobbar mot internetbrott har också en verktygslåda. Jag kan, på min blogg, exempelvis hänga ut vem jag vill helt lagligt. Ingen kan åtala mig om jag hänger ut folk. Jag har ett unikt tillstånd att göra detta om jag så önskar. Det enda som behövs är att det föregåtts av ett journalistiskt arbete och det kommer det att göra.

De ger själva indirekt tillstånd att bli uthängda
De som hänger ut andra på nätet har så att säga redan gett sitt tillstånd att bli uthängda för annars hade de inte hängt ut någon.

De ger själva direkt tillstånd att bli uthängda
Flera av dem som hänger ut andra på nätet har fått frågan av medskribenter om de tycker det är ok att hänga ut någon. Svaret är så gott som alltid Ja. Därmed har de skriftligen gått med på att hängas ut.

Gott om tid
De gånger jag inte går genom rättvisan slipper jag lagens preskriptionstider och kommer därmed att ha gott om tid att leta upp identiteter för att sedan hänga ut dem här på bloggen. Jag kommer absolut leda detta till framgång. Därför säger jag till er:

Se upp snart kanske du kan läsa ditt eget namn och personnummer här.

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer