Österrike vill införa medlemsregistrering för nätet

Österrikes regering vill lagstifta för att medlemmar i sociala medier måste registrera sig vid medlemskap på så vis att de går att identifiera.  Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz skriver på Twitter att:

Tyvärr har antalet tydliga lagbrott, förtal och kränkningar på nätet ökat under anonymitetens skydd. Det är därför vi behöver ett ramverk för mer ansvarstagande på nätet

Högerregering

Österrike har en högerregering och från en sådan förväntar man sig inga sådana åtgärder. Men uppenbarligen är den sidan av skalan mer mot svinaktigt agerande på nätet än motsvarande politiker i Sverige. Det är som att Sverigedemokraterna skulle kräva att alternativ högermedia skulle förbjudas. Så starkt förknippat med näthat är yttersta högern i Sverige.

Nästa år

Redan nästa år är det tänkt att de nya reglerna skall införas för plattformar med mer än 100.000 medlemmar eller mer än 5 milj. i omsättning per år.

Facebook

Det skall bli intressant att se hur sajter som Facebook kommer att lösa detta? Man kan också fråga sig vad Flashback skulle göra om samma regler infördes här som har lovat att alla medlemmar kommer att hållas anonyma som vill detta. Kan bli en hatt att äta upp för Jan Axelsson eller så lägger han ner forumet. Förmodligen skulle han dock strunta i lagarna och köra vidare tills forumet stängs ner av myndigheterna. Vi ser en stängning som en absolut sista utväg för vi vill egentligen inte få Flashback stängt vi vill bara att de skall sluta med vidrigheter.

Vi rör oss nu åt rätt håll mer och mer

Land efter land börjar nu att röra sig mot kraven att man skall kunna identifiera förövare eller är beredda på att stänga ner sajter som inte följer lagarna. Det tycker vi är bra även om vi helst ser att man tvingar dem att ta bort olagligheter före att stänga sajter oavsett vilken färg de olika regeringarna har.

Läs mer: Ny Teknik

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer