Finland

Ny teknik kan hitta anonyma användare

Ericsson, utvecklare i framkant

Elektronikföretaget Ericsson, som bla tillverkars utrustning för mobiltelefoni och elektronik för internet har nu klart med en ny uppfinning som gör att ingen kan dölja sig på nätet. Det är en mycket glädjande uppgift. De säger att det blir “nästintill omöjligt att vara anonym på nätet”. Nu får vi hoppas att det går fort att sjösätta detta. Metro skriver så här:

En ny uppfinning kan i teorin göra det nästintill omöjligt att vara anonym på internet – vilket i sin tur skulle sätta rejäla käppar i hjulen för kriminella hackers som bryter sig in i servrar, och dessutom hjälpa till att avslöja trollen som skriver hotfulla mejl och kommentarer.

Hur går det till

Metro igen:

Det svenska telekombolaget Ericsson har tillsammans med ett estniskt företag utvecklat en teknik som id-märker varje datafil med tre unika kännetecken: tiden då den skapades, ett matematiskt bevis för att filen inte ändrats eller manipulerats och vem som skapade den.

Om vi förstår rätt kommer alla filer på nätet att märkas med en digital signatur. Till detta kommer en teknik som håller reda på om någon manipulerat signaturen. Om polisen exemplevis får tag i ett ip-nr kan de i ip-nummrets signatur se varifrån ursprunget kommer, dvs från vilken dator. Personen som äger datorn kan inte heller skylla ifrån sig: “Jag vet inte vem som lånat min dator!?”. Det är nämligen så att den aktuella personen säkerligen loggar in och ex.vis betalar räkningar på nätet som också får samma signatur. Eftersom personen loggat in har han bevisat vem han är. En domstol skulle aldrig gå med på att folk inte vet vem som satt vid datorn och loggade in på banken den aktuella tiden då ingen knappast skulle låna ut sina inloggningsuppgifter.

Mindre säkerhet enklare att vara på nätet

Med detta system blir allt mycket enklare då man inte ständigt behöver hålla uppsikt på alla filer och annat som rör sig på nätet för att inte bli “smittad” eller “hackad” osv.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer