Hatforumet Flashback

Nätleverantör säger upp hatforum

Nätleverantören Cloudflare säger upp hatforumet “8chan”.  Grundaren som inte längre är ägaren till forumet vill också att det stängs. Orsaken är den hatiska miljö som frodas på forumet.

Skälen till uppsägning

Cloudflares vd Matthew Prince i ett blogginlägg om uppsägningen:

Skälen är enkla: de har visat sig vara laglösa och att den laglösheten har orsakat flera tragiska dödsfall. Även om 8chan kanske inte har brutit mot lagen genom att vägra att moderera sin hatfyllda gemenskap, har de skapat en miljö som vänder sig mot att kränka dess anda
Källa: Matthew Prince blogg som översatts av Aftonbladet

Leverantören stänger alltså av ett forum för att de “vägrar att moderera sin hatfyllda gemenskap”. Vad säger Bahnhof som är hatforumet Flashbacks leverantör om det?

Vad är forumet 8chan

8chan bryter inte mot USA:s lagar:

8chan har mottagit både lovord och kritik för sitt utnyttjande av yttrandefrihet med få restriktioner. Sajten tillåter diskussioner om alla ämnen, liksom uppladdning av alla sorters bilder – oavsett hur kontroversiella de är – så länge de inte bryter mot USA:s lagar.
Källa: Wikipedia

Hur stort är 8chan:

8chan hade år 2014 i genomsnitt 35 000 unika besökare varje dag och 400 000 inlägg i veckan.

Alexaranking:

Alexa-ranking #9 461

Flashback och 8chan är ungefär lika stora men 8chan har fler inlägg per vecka medan Flashback har betydligt fler inlägg totalt. Rankingen är ungefär densamma medan Flashback verkar ha fler dagliga besökare. Ingen större skillnad alltså.

Fria ordets första utpost agerar

Alltså det fria ordets första utpost på denna Jord, USA, stänger en leverantör av landets hatforum men Sveriges hatforum anser Bahnhofs VD Jon Karlung skall K-märkas! Varför denna skillnad? Förmodligen är det så att Cloudflares VD Matthew Prince har empati och känner omsorg om alla de som drabbas av eländet på dylika hatforum medan motsatsen gäller Bahnhof.

Fast det är motsägelsefullt

Bahnhof har under åren visat att de slår vakt om privatpersoners integritet genom en mängd åtgärder:

  • De stängde ner Lexbase för att de hänger ut dömda
  • De vägrar lämna ut uppgifter om besökare till polisen så långt det går
  • De vägrar spara på kunder och besökares uppgifter
  • De anmäler lagar som kan vara integritetkränkande till EU-domstolen
  • De går emot företag som skickar kravbrev till folk som möjligen laddat ner film
  • De har startat en hemsida som motverkar företag som jagar nedladdare
  • ..och flera andra åtgärder.

Allt ovanstående är naturligtvis ädelt av Bahnhof och visar att de slår vakt om folks integritet. Men varför slänger de inte ut hatforumet Flashback som förstört tusentals människors liv? Fler av de som massmördat folk i USA har först postat om det på hatforumet 8chan och vissa kan säga att det är just det som gör att leverantören stänger forumet medan Flashback bara skriver skit om folk. Inget kan vara mer fel! Under de 7 år vi jobbat mot näthat har 20-25 personer hört av sig och berättat att deras nära anhörige tagit sitt liv pga uthängningen på Flashback. Eftersom många inte känner till oss och många inte känner till varför deras nära anhörige tagit sitt liv gissar vi att mörkertalet är mycket stort. Vi kan alltså med säkerhet säga att hatforumet Flashback tar minst lika mycket liv som 8chan.

Jon Karlung integritetens okrönte riddare

Kommer Jon Karlung, integritetens okrönte riddare, att slänga ut hatforumet Flashback från sina serverhallar nu? Nej, det kommer han inte att göra av den enkla anledning att Jon Karlung inte är intresserad av att skydda folks integritet när det handlar om hans egen vänskap med Jan Axelsson. Där går vänskapen före de ädla principerna som vilken dubbelmoralist som helst. Precis som Bahnhof svarar på våra frågor svarar Cloudflare på liknande sätt på frågor om sina respektive hatforum, Cloudflares vd Matthew Prince:

det inte är ett lättvindigt fattat beslut – eftersom Cloudflare är en underleverantör så vill man inte ha för strikta riktlinjer, eftersom kunderna ska få sätta sina egna regler för sina sajter.
Källa: Matthew Prince blogg som översatts av Aftonbladet

och vidare:

Vi tolererar motvilligt innehåll som vi tycker är förkastligt, men vi drar gränsen vid plattformar som har visat att de direkt inspirerar till tragiska händelser och är laglösa i sin form. 8chan har passerat den linjen. De tillåts därför inte längre att använda våra tjänster
Källa: Matthew Prince blogg som översatts av Aftonbladet

Ovanstående kunde mycket väl ha sagts av Jon Karlung, VD på Bahnhof som har hatforumet Flashback inom sina väggar. Man tycker absolut han skulle göra på samma sätt som Matthew Prince med tanke på den integritetshistorik Jon Karlung har men dubbelmoralen tar över så det kommer han inte att göra.
Frederick Brennan, 8chan:s grundare men som absolut inte längre är med där säger:

Varje gång jag hör om en masskjutning säger jag “okej, vi måste undersöka om det finns kopplingar till 8chan”, säger Brennan och tillägger att sidan inte gör något gott för världen.
Källa: New York Times Sunday som översatts av Aftonbladet

På samma sätt kollar folk Hatforumet Flashback om de kan ha något med saker att göra som händer i Sverige. De gör inte heller något gott för världen när de hänger ut folk i massor, förtalar och ljuger om dem till den grad att de inte längre kan leva ett normalt liv. Vad kommer du att göra åt det, Jon Karlung?

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer