Näthatarnas Ungern en diktaturstat

Flera näthatare anser att Ungern är ett föredöme. 2020-03-30 drevs en lag igenom i Ungerska parlamentet som ger diktatorn Viktor Orbán oinskränkt makt. Precis som de flesta andra länder som gått från demokrati till diktatur har de passat på i diverse kriser, denna gång är inget undantag. Diktatorn säger sig vilja “skydda folket” genom att avtvinga dem alla kvarvarande rättigheter.

Oinskränkt makt på obestämd tid

Viktor Orbán har sett till att han fått en makt över i stort sett allt och det värsta är att den makten är inte tidsbestämd och än värre är att det är Viktor Orbán själv som bestämmer när hans oinskränkta makt avslutas. Som vanligt när det gäller diktatorer kommer han aldrig att avsluta sin diktatur och som vanligt kommer det vara folket som störtar honom när de förstått att de är lurade. Han kan nu själv stifta lagar och bestämma hur lagar skall tolkas. Det är han själv som kommer att avgöra om journalister som sprider “falsk information” osv. Dvs, precis som i vilken hemsk diktatur som helst.

Ni som tycker vårt land borde vara som Ungern

Är det en diktatur som Ungern nu gått in i ni extremhöger-näthatare suktar efter? Flera av er tar nämligen upp Ungern som ett bra exempel på hur ett land skall styras. Ni som stödjer SD, vet ni om att det är detta Ungern vi kan stå inför om SD skulle få makten? Förmodligen fattar ni inte det för både näthatare och högerextrema är så blöta i byxorna av att SD skulle få makten att ni säger ja och amen till allt SD säger och plötsligt sitter ni där i en diktatur med igenknäppt tryne formade som frågetecken.

Extremhöger, diktatur och näthat

Till stora delar är näthat som vi jobbar emot en del av extremhögern och SD. Kampen mot näthat kommer aldrig att bli framgångsrik om man inte förstår den kopplingen. Vi är inte politiskt intresserade men vi är intresserade av demokrati, och yttrandefrihet. Sverige har i dessa svåra tider visat att man kan bekämpa det svåra med att lita på folks omdömen och utan att övergå till en fascistisk diktatur som av någon underlig anledning aldrig avslutas av de som inför den. För att kunna bekämpa näthat måste vi alltså också bekämpa fascism och extremhögern. Det måste göras inom ramarna för det demokratiska samhället som är den enda garanten för yttrandefrihet. Viktor Orbáns Ungern har sedan länge tagit kontrollen över media och tystar de som motsätter sig diktatorn, dvs det finns inte längre någon yttrandefrihet i Ungern. Under en sådan regim går det inte bekämpa näthat eller företa sig något överhuvudtaget som inte diktatorn godkänt. Ett sådant Sverige vill inte 75% av folket ha men det är förvånansvärt att omkring 25% av folket kan tänka sig rösta på fascisterna och införa diktatur. Det är däremot inte förvånansvärt att de flesta som näthatar tillhör de 25 procenten. 25 procent som med stor sannolikhet kommer minska kraftigt nu när demokratin med de demokratiska partierna visat att under en svår kris sluter de samman och regerar med förnuft, transparens och beslutsamhet som överraskat många, inte minst utlandet.

Läs mer:
Aftonbladet
DN
Sydsvenskan
Expo

6 tankar på “Näthatarnas Ungern en diktaturstat

 1. Exakt som du skriver är det! Ett jättebra inlägg i debatten om fascist-SD.

 2. Exakt som du skriver är det! Ett jättebra inlägg i debatten om fascist-SD.

  Tack!

 3. Jag utesluter inte en väpnad kamp mot sd, vi måste försvara oss från nynassarna!

 4. upp_till_kamp:
  Jag utesluter inte en väpnad kamp mot sd, vi måste försvara oss från nynassarna!

  Det är exakt vad som kan komma i Ungern när folket fått nog av diktaturen. Väpnad kamp mot ett parti som inte har regeringsmakten i form av diktatur avråder vi från.

 5. När Stefan och Sossarna nu ber om samma ökade makt under en “begränsad tid”.. Är det ok eller lika illa som när Orban gör det? Skriv gärna om det också om du nu anser dig vara politiskt oberoende (gissar du inte kommer göra det.. och ja, jag skriver DU för det är bara en enda gammal gubbe som skriver allt här)

 6. Anonym:
  När Stefan och Sossarna nu ber om samma ökade makt under en ”begränsad tid”.. Är det ok eller lika illa som när Orban gör det? Skriv gärna om det också om du nu anser dig vara politiskt oberoende (gissar du inte kommer göra det.. och ja, jag skriver DU för det är bara en enda gammal gubbe som skriver allt här)

  Vi (jo, vi är flera) lovar att kritisera Stefan den dagen han gör som Viktor Orbán eftersom vi är politiskt oberoende. Men han kommer varken att vilja göra det eller få göra det. Orsaken är att han eller de andra demokratiska partierna inte är en fascister utan är för yttrandefrihet, demokrati och en fri press. Det Stefan ville få till stånd var att inte behöva be Riksdagen om tillstånd för att snabba på beslutsprocessen mot Corona. Förslaget drogs dock tillbaka. Vi är emot att man gör på det viset. Riksdagen bör nog trots allt vara med och fatta alla beslut.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer