Näthataren en kort analys

Näthataren, en kort analys

Första inlägget
Detta är mitt första inlägg på denna nättidning. Jag presenterar mig genom att ge en enkel analys av den typiska näthataren.

Hur jobbar jag
Jag läser för det mesta forum och bloggar där jag plockar ut inlägg och katalogiserar. Ibland kan jag också ha ett konto för att kunna söka på forum. Vid sällsynta tillfällen postar jag också för att locka de andra att svara på mitt inlägg. Syftet är att se reaktionen och efter det kunna härleda svaret till min katalogisering. För att kunna diagnostisera näthatet måste man veta hur personen bakom är. Jag kontaktade SIG-gruppen och efter lite kontakter där de såg att jag är den jag är fick jag ta del av deras id-dokument. Jag gräver alltså inte själv och vet inte varför de grävt efter just den personen och jag använder inte informationen till annat än mitt arbete. Jag kan passa på att säga att SIG-gruppen är oerhört väl organiserat med en sekretess som är starkare än många myndigheter har. Jag fick till exempel skriva på en handling för denna lilla, mycket starkt, sammansvetsade grupp där jag förbinder mig att använda informationen exakt så som de beskrivit.

Näthatare?
Näthataren är en beteckning på en person som anonymt kommenterar icke anonyma personer som oftast och av någon anledning hamnat i rampljuset.

Tillfällig näthatare
Näthataren kan vara en person med speciella egenskaper som jag återkommer till här nedan men det kan också vara en person som av en tillfällighet dras in i drevet. En sådan person kan just då vara inne i en liten tillfällig depression eller vara utsatt för något trauma. Det är dock inte nödvändigt, det kan helt enkelt vara en vanlig person, utan problem, som råkar dras med. Denna grupp brukar hoppa av drevet efter ett tag, de är nästan alltid med en kort stund eller flera korta stunder. Ofta kan de också kritisera de andra för att vara onödigt hårda. Denna typ av tillfälliga näthatare varierar mest i ålder och i yrkesval men är oftast från medelklass och skriver vårdat om än med näthatarens val av ord.

Den typiska näthataren
Den vanligaste och mest typiske näthataren är något helt annat än den tillfällige näthataren.
Det första denna typ av näthatare postar är, nästan utan undantag, ungefär “Vem är det”, “Någon som vet”, “Gräv fram” eller “Ingen som vet?”.
Denna typ av näthatare drivs av en kombination av nyfikenhet, skvallerbehov och avsaknad av gemenskap.
Det är vanligt att näthataren har någon form av psykiskt störning och ibland får vård för detta. Flera har av dem har fått en diagnos. Det är mer regel än undantag att näthataren stödjer SD och ogillar invandrare. De gånger det inte stämmer är näthataren själv invandrare. Näthataren tycker inte heller om vanlig media, som kallas “PK-media” eller “gammelmedia”. Vid upphetsat tillstånd kallas traditionell media ofta med förnamnet följt av -horan som “Aftonhoran” eller “slaskmedia”. Vanligt folk med värderingar i mittfåran kallas för PK-folk (Politiskt Korrekt).
Ett antal av dem har ett arbete men påfallande många har det inte och det kan bero på den psykiska störningen, diagnosen eller har helt enkelt en personlighet som arbetgivare oftast gallrar bort. Av de som grävts fram har majoriteten inget arbtete eller om de har ett är det oftast deltid eller tillfälligt arbete.
Försörjningen är ofta från sjukförsäkringen eller från det sociala med försörjningsstöd medan ett fåtal av dem lever på A-kassa. Det finns exempel där näthataren lever på familjen men det är ofta den yngre delen av näthatardrevet som annars också skulle leva på familjen.

Näthatare är oftast medelålder
Efterhand som näthatare grävts fram av SIG-gruppen eller andra grupperingar har en unik insyn i ålder, status och boende växt fram. Jag blev uppriktigt sagt förvånad när jag såg att medelåldern är påfallande hög för näthatarna. Mellan 45 och 65år är i majoritet, därefter kommer de under 25 och minst skara är de mellan 25 och 45år. De som är äldre än 65 år är väldigt få men också de som är de mest envetna “fina” näthatarna, dvs de näthatar mer med “finess” och använder inte svordomar eller obscena ord. Deras näthat kan i det längre perspektivet vara lika besvärande som den mer vanliga näthataren.

Näthatare under 25år
Den yngre typen av nätahatare, under 25år, brukar oftast mer mobba sitt offer än näthata. Deras näthat går också mest ut på att lägga upp bilder på nätet, skriva fula ord eller påpeka kroppsliga defekter (som oftast inte finns) till sitt offer. Deras näthatande brukar vara kort men vädligt intensivt och riktar sig nästan undantagsvis till jämnåriga eller däromkring. Det är ur denna grupp man näthatar varandra mest på grund av avundsjuka eller svartsjuka. Gärningsmän och offren känner ofta varandra. Eftersom offren för detta näthat är unga kan också resultatet bli oerhört drastiskt och sorgligt, den drabbade tar helt enkelt sitt liv av daga. Det är en av orsakerna till att myndigheter mest (av det lilla de gör) sätter in åtgärder här. En typisk mening från dem kan se ut så här: “Ditt jävla tjocka äckel, bläääääää”.

Näthatare mellan 25 och 45 år
Gruppen mellan 25 och 45år näthatar minst men de, som trots allt gör det, kan vara väldigt besvärliga och är också den grupp där de som är farligast finns. Det är medlemmar ur denna grupp som drar näthatet ut från nätet och ger sig på offren fysiskt eftersom de tycker att myndigheter inte straffar “idioterna”. Jag har sett att de också är de som mest irrar omkring mellan “trådar” och näthatar än här än där, ofta med bara ett eller ett par inlägg i varje tråd de besöker.
Deras inlägg brukar vara av de mest bombastiska och de som slår hårdast mot offren när de läser det. Men också de inlägg som offren slutar bry sig om tidigast. Deras inlägg är oftast tagna helt ur luften utan någon som helst fakta bakom. Tidvis drar de också in offrets anhöriga i eländet för att kalla dem för något som kan förkinppas med sinnessjukdom. En typisk mening kan se ut så här: “Du är inget annat än en sjuk gris som inte borde få finnas till” eller “din familj är väl lika jävligt störd som du”. Naturligtvis vet de inte detta de bara slänger ur sig för att själva må bra.

Näthatare mellan 45 och 65 år
Gruppen mellan 45 och 65år är inte bara den grupp som är flest utan också den grupp som näthatet varierar mest hos. De är också den grupp som, ofta systematiskt, begär ut offentliga handlingar om offret. Näthatet byggs sedan upp av dessa handlingar. En del av dem är så fokuserade vid exempelvis förundersökningsprotokoll (FUP) att de blir ett slags trådpoliser som försöker hålla alla andra till “dagordningen” dvs till FUP:en. Denna grupp, som ofta normalt hatar poliser och myndigheter, är den grupp som märkligt nog säger sig var polisers och myndigheters hjälpredor i utredning av brott. För den drabbade är denna grupp den jobbigaste och den grupp man oftast polisanmäler. De brukar bita sig fast i en eller ett par trådar och i flera månader upp till år, ofta flera gånger dagligen, skriva där. De bygger upp ett slags senarie som sedan flera av dem följer. För att göra en lögn till sanning skriver man, under flera sidor, om och kring denna lögn med påhittade fakta som skall styrka sanningshalten, ofta hämtade ur FUP:en. Om någon skribent, som inte är näthatare, påpekar att de är fel ute, möts denne skribent av ett väl sammansvetsat team som skoningslöst ställer “allt till rätta” igen. Sådana trådar övergår nästan undantagslöst till att vara ett tillhåll för endast näthatare då ingen person med normal läggning trivs där. Vem som helst kan brytas ner av en sådan behandling, flera har förmodligen tagit sitt liv av daga. Denna typ av näthatare brukar undantagslöst också dra in offrets anhöriga och speciellt då deras barn. Typiska uttryck för dem kan vara: “Har någon hämtat ut fuppen?”, “var bor barnen”, “vilken skola går hans ungjävel i?”,”man borde slå ihjäl packet, det skulle vara en välgärning”, “såg idioten idag, han ser ta mig fan riktigt sjuk ut”, “hela familjen är likadana”, “farsan är pedofil, inte konstigt hon är som hon är” och mycket mer. Naturligtvis är allt påhittade lögner.

Över 65 år
Den lilla gruppen över 65 år kan hålla på att näthata en person långt efter att alla andra slutat. Denna grupp tycks inte heller alls förstå när en frågeställning fått sitt “svar” utan fortsätter att gå på offret med sin, ofta, lite speciella och irriterande “fina” stil. Det finns exempel där denna typ näthatat några få utvalda i flera år som gränsar till och ibland tagit steget över till att förfölja (stalka). När näthatandet övergått i ett förföljande slutar aldrig denna grupp att förfölja, det blir deras sätt att “bli något” som de ofta fyller hela sin tillvaro med. De förstår inte heller att de stalkar, de tror de gör samhället en tjänst som “håller ögonen” på de som förföljs. När den som förföljs försvarar sig eller försöker bli av med förföljaren möts denne med den förskräckliga insikten av att förföljaren spridit uppgiften att det är den som är förföljd som förföljer. Denna åldersgrupp gissar också mer vem de andra anonyma postarna är och har nätan alltid fel men det förstår inte denne näthatare utan fortsätter att peka ut andra användare. Utpekandet görs inte i det forum de verkar i utan det görs i annat forum. Vanliga meningar kan se ut så här: “Jag skulle aldrig mer kunna se någon i ögonen om jag gjort som honom”, “Det var värst var den personen var sjuk, riktigt illa, snart åker han väl in på kriminalvårdens anstalt för psykiskt störda”, “pappan är med i sonens kriminella liga”, “gör man på det viset är man riktigt, riktigt sjuk”, “om pappan är sådan hur är då inte barnen” och liknande. Denna typ av näthatare använder ofta bättre formulerade meningar men det inte mer sant för det.

Könsfördelning
Det är en allmän sanning att det är killar och män som håller på med näthat. Men efter att jag fått se vilka som näthatar blir min förvåning stor när kvinnor är minst lika många i nummerären. De är också minst lika grova i språket om inte ännu värre än männen. Kvinnor drar oftare än männen in barnen till hatobjektet in i hetsjakten. Kvinnorna verkar mer otåliga än männen och börjar tidigare att peka ut fel folk som gärningsmän. När de blir ertappade att ha fel reagerar den kvinnliga näthataren med att försvara sitt påstående avsevärt längre tid än männen. I övrigt finns ingen skillnad.

Gränsöverskridande
Som alltid finns det undantag som inte alls följer “den utstakade linjen”. Jag har sett unga som skriver likt de äldre och äldre som skriver likt de yngre. Jag har sett näthatare som är riktigt sjuka men som ändå skriver vårdat osv. Det finns alltså alltid undantag men de grupperingar jag dragit upp här ovan är huvudfåran.

AktivRespekt

AktivRespekt är en man som jobbat mot näthat i många år. Han bor strax utanför Örebro och har ett vanligt kontorsarbete.

Gabriella Lahti journalist på Nyheter24

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer