Flashback förhindrar yttrandefrihet

Näthat syftar till att tysta röster

Skrämma till tystnad

Idén bakom organiserat näthat är många gånger att skrämma personer till tystnad. Ett exempel på detta tar sin början december 2010 på Ann-ingela Johanssons blogg. Johansson drar då igång en smutskastningskampanj mot undertecknad och de så kallade Nordmarksbarnen. En del som kommenterar på bloggen påvisar en del lögner. T ex påstår Johansson att jag agerar på uppdrag av föreningen Stulen barndom trots att jag är den ende journalisten vid denna tiden som rapporterat om oegentligheter i föreningen. Johansson hoppades genom smutskastningen stoppa kommande artiklar till förmån för Nordmarksbarnen. Bloggaren gjorde där en felbedömning och resultatet av näthatet blev även att Nordmarkspojken gick in på bloggen och bemötte felaktigheter.

Organiserad grupp på Flashback

Johansson angrep Nordmarksbarnen hemskt även på Flashback och kallade sig där goldenfields. Det fanns en organiserad grupp på Flashback som angrep ungdomarna. I gruppen ingick förutom Johansson ett flertal journalister. Debatten om Nordmarksbarnen hade rasat i många år och ett läger trodde på ungdomarnas berättelser om övergrepp medan ett annat menade att de ljög. I mina artiklar hade jag varit tydlig med att jag trodde på ungdomarna och att jag ansåg att myndigheternas behandling av flickan och pojken var ett myndighetsövergrepp utan motstycke.

Lögner och överdrifter är vapen

Johansson postade massvis med inlägg om Nordmarksbarnen (uppemot tusen inlägg) där det bland annat påstods att ungdomarna var utvecklingsstörda och hade sex med varandra. Detta var knappast något som Johansson själv trodde på men syftet med näthat är inte att få fram sanningen utan att krossa medmänniskor. Lögner och överdrifter är vapen som används för att nå segrar.

Ett flertal journalister

Historien om Nordmarksbarnen engagerade många av nätets sämsta aktörer. Det är svårt att svara på vad som triggade så många att angripa två unga människor, under flera års tid. Johansson, som vid denna tid var fritidspedagog, har fått bära hundhuvudet för jakten på ungdomarna och försöken att tysta deras historia. Men bakom Johansson fanns många personer som gav henne sitt stöd men som inte ville skylta med det öppet då bloggens ton var så grov och oseriös. Jag fann att ett flertal journalister gav Johansson sitt stöd i det tysta och bakom anonyma konton.

Socialchefen informerades

Johanssons jakt på ungdomarna och försöken att tysta deras berättelse upphörde när socialchefen i ungdomarnas hemkommun informerades om att det bedrevs en organiserad kampanj på nätet mot Nordmarksbarnen. Socialchefen hade under alla år avfärdat flickans och pojkens berättelser men kunde nu se hur frenetiskt ungdomarna angreps i hundratals inlägg. Några timmar efter att Socialchefen informerats tog Johansson bort 777 (!) texter om Nordmarksbarnen. Det gick inte längre för myndighetsföreträdare att blunda för att organiserat näthat bedrevs för att tysta rösterna om övergrepp.

Patrik Nyberg

 

Mer att läsa om detta ohyggliga övergrepp:
Historien om Nordmarksbarnen
Mamman hävdade att pappan PAS:at barnen
Intervju med Nordmarksflickan
Nordmarksflickan besökte riksdagen
Justitiekanslern

Patrik Nyberg är en Journalist med journalistexamen och en fil mag i idéhistoria som bakgrund. Han är medlem i journalistförbundet sedan mer än 11 år tillbaka. Efter att vi läst hans artiklar om näthat, som vi tycker är mycket bra, har vi valt att låta Patrik publicera sig i vår nättidning med artiklar som berör näthat och näraliggande. I övrigt känner vi inte Patrik sedan tidigare och han kände inte oss men han kände till oss och har läst vår tidning en tid. Alla åsikter i Patriks artiklar är Patriks åsikter vilket inte hindrar oss från att dela dem.
När vi publicerar personer med namn i artiklar öppnar vi för dessa personer att komma med genmäle. Vi publicerar genmälen oförändrat. Innehåller de olagligheter publiceras de inte alls.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer