Näthat leder till dödshot och slutligen våld

Näthat leder till dödshot och slutligen våld

Näthat leder till dödshot och slutligen våld säger Greta Thunberg som är mycket svårt hatad och hotad på nätet av vuxna människor som inte tål att en liten tjej skriver sanningen på deras näsor. De vet också mycket väl att temperaturen på jorden ökar och den ökar skrämmande fort men de tål inte att Greta är den som lyckats nå fram med budskapet, de tål inte att det är en tjej och de tål inte att det är en mycket ung tjej som världsledare på alla nivåer vill tala med. De är helt enkelt avundsjuka dessutom kanske det gäckar en del kvinnofientlighet bakom!

Näthat leder till dödshot och slutligen våld

Vad säger Greta om vad som händer när folk hatar på nätet:

Leder till hat, dödshot, och slutligen våld
Källa: Gretas Facebooksida

Hon har helt rätt, de som har åsikten att yttrandefrihet betyder att man skall få skriva vad som helst om människor är av den typen att de till slut inte drar sig för något alls. Vidare säger hon:

Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande
Källa: Gretas Facebooksida

Exakt så är det men tyvärr finns det på många andra hatsajter personer som borde vara ansvarstagande men inte är det. På Flashback har vi admin som inte bara struntar i sitt ansvar utan dessutom deltar i förtalshysterin. Vi har sett flera mycket oroväckande uttalanden från både admin och moderatorer som uppmuntrar till hat. Vidare säger Greta:

Att tillåta hatfullt språk, avsaknaden av faktakoll och så klart problemet med att störa demokratin… är bland många, många andra saker som är väldigt upprörande. De konstanta lögnerna och konspirationsteorier om mig, och oräkneliga andra så klart, leder till hat, dödshot, och slutligen våld.
Källa: Gretas Facebooksida

Hon slår huvudet på spiken, hat, näthat och lögner gagnar inte alls yttrandefrihet eller demokrati, det leder till raka motsatsen, det leder till “hat, dödshot, och slutligen våld”. Detta gäller inte bara enskilda utsatta människor utan det gäller hela vårt samhälle, vår yttrandefriheten och till slut gäller det vår demokrati. Hatet på nätet är ett hot mot demokratin som vi nu kan se i ökad stöd åt de krafter som är basen för hatet på nätet!

Offentliga personer

Dräggen på nätet säger att de får skriva vad de vill om Greta för hon är en offentlig person. Men det är fel, den som bestämmer vad som är en offentlig person är de som dömer folk, det är alltså rättsväsendet som avgör det. Rättsväsendet har redan avgjort vad en offentlig person är och det är en högt uppsatt person som har ett samhällsbärande arbete. Greta har ingen sådan anställning, inte heller kändisar eller lokala politiker. De är inte offentliga personer, de är kändisar. För kändisar gäller samma lagar och regler som för privatpersoner med den skillnaden att man kan lägga ut deras personuppgifter, levnadsförhållanden och vad de sysslar med, men man får inte ljuga om dem eller förtala dem som man kan med offentliga personer. Det finns också en åldersspärr och den ligger på 18 år. Förtalade under 18 år leds processen av åklagare och utredning görs av polis. Det förtal som skett på exempelvis Flashback mot Greta är olagligt förtal som vid anmäla utreds av polis och drivs i rättegång av åklagare.  Risken framöver är att hatarna mot Greta kommer att bli överraskade.

Vad gör vi åt det

Vad gör vi åt detta begynnande problem som mycket snart kan växa oss över våra huvuden? Egentligen är det enkelt, vi måste ut på nätet och ta tillbaka nätet till folket och mota dessa element åt sidan. Vi måste helt enkelt dränka deras suspekta åsikter med folkens röst. För att det skall ske måste ansvariga uppmana till det och leda aktionerna. Likaså måste ansvariga se till att dra galningarna till domstol och döma dem för det de gjort. I de fall anonymiteten stänger möjligheten att dra dem inför domstol måste våra ansvariga stänga ner de platser på nätet som tillåter de odemokratiska dräggen att vräka ur sig vad som helst. Eller som Greta säger:

Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande. Men jag är säker på att om de utmanas och om tillräckligt många av oss kräver förändring – då kommer förändringen ske
Källa: Gretas Facebooksida

Låt oss kräva en förändring som motar tillbaka galningarna till sina hålor, inte sedan, inte efter utredningar, utan precis just nu!

Greta som just nu är i särklass den mäktigaste svensken i Världen kan bli den som förändrar Facebook. Hennes röst är stark nog att göra skillnad.

Läs mer här:
Newsner
Greta Thunberg – och det fina hatet
Näthat – En definition
Hets Mot Folkgrupp – Vad är olagligt
Yttrandefrihet – En granskning
Skälig grund eller försvarligt näthat
Ljugande åsiktsmaskiner – Matar trollen
66.000 ungdomar näthatas varje år

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer