Näthataren en kort analys

Nätet upplever just nu en ökning av hatbrott

Nätet upplever just nu en ökning av hatbrott, uppger Daniel Godman, chef för polisens hatbrottsgrupp till tidningen Metro

Den senaste uppgången i dessa hatbrott beror förmodligen på de uppblossade konflikthärdarna främst i Mellanöstern och det drar med sig all annan hatbrott än hets mot folkgrupp, som uppsvinget annars beror på. Polisens utredare konstaterar enkelt när ett brott begåtts då lagen är tydlig på denna punkt. Tyvärr är vägen därifrån inte lika lätt att ta sig med att hitta vem som begått hatbrottet.

Det går inte hitta nätbrottslingarna

Polisen menar att datorn som brotten begåtts på kan i vissa fall hittas men sedan återstår att hitta personen som suttit vid datorn.

Det går att hitta nätbrottslingarna

Vi använder helt andra metoder för att hitta de som begår hatbrott och andra brott på nätet. Det är inte datorn som det, i vårt fall letas efter, utan vi koncentrerar oss på att identifiera själva aliaset och koppla till en verklig person. Det spelar ingen som helst roll vilken dator personen posta ifrån eller vilket ip-nr som använts. Vi tar dem utan dessa verktyg! IP och dator är fullständigt värdelösa verktyg att få fast nätbrottslingar och det borde polisen lära sig.

Det går att hitta nätbrottslinga genom att hacka deras datorer

Det betyder inte att vi kan använda, speciellt datorn, för att hitta nätbrottslingar. Vi har nämligen fått erbjudande från hackare att ta del av deras material det fått ut direkt från hackade datorer, speciellt från användare på Flashback. Vi har dock tackat nej till detta så här långt. Vår metod är tillräcklig framgångsrik utan att använda oss av hackning, som dessutom är olagligt, medan vi arbetar med lagliga metoder.

Användare skyddar sin dator dåligt mot hackning

Kan passa på att säga att användare på Flashback, som för allt i världen inte vill bli avslöjade, skyddar sig väldigt bristfälligt eller inte alls mot intrång direkt på deras datorer.

USA-baserade sajter kommer inte polisen åt

Chefen för polisens hatbrott uppger vidare att flera av sajterna som dessa hatbrott begås från ligger i USA och där finns exempelvis ingen lag mot “hets mot folkgrupp” vilket gör det omöjligt att få ut uppgifter om användare från dessa platser. Det är svårt nog även om det är ett brott också enligt USA:s lagar då en åklagare måste ge ett tillstånd till detta vilket de helst inte gör om förfrågan kommer från ett litet land ute i stora världen. I Sverige kan en utredare på egen hand begära ut sådana uppgifter. Något tillstånd från en åklagare behövs inte, det räcker med att det finns en misstanke om brott.

Bara de som använder eget namn åker fast

Nästan alla personer som dömts för hatbrott eller andra nätbrott är när de använt sitt eget namn och erkänt brottet. Internet är helt enkelt mycket svårt att utreda bott på. Det finns allt för många vägar och trick att dölja sig samtidigt som lagstiftningen inte har hängt med i den snabba utveckling som internet givit oss.

Polisen har inte hängt med i utvecklingen

Vi menar att polisen inte heller hängt med i utvecklingen, de sitter fortfarande och tragglar med ip-nummer som inte är en framkomlig väg. För polisen kan dock ip-nummer vara ett komplement tillsammans med vårt sätt att jobba. Den vägen skulle kunna vara framgångsrik för polisen.

Det är nu hög tid att göra något åt eländet på nätet, det är tid nu att återta nätet!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer