LEDAREN - Ryktet om vårt avslutande är överdrivet

#Metoo – Uthängningar skadar för livet

Fredrik Virtanen var hos Malou och fick själv berätta om hur det kändes att ha ett drev efter sig. Han berättade att tiden från drevet startade har varit de värsta åren i hans liv med uthängningar och förtal i sociala medier. Han berättade att det är komplicerat att gå vidare, bara det att hitta ett jobb går inte, det verkar omöjligt. Han fick sluta på Aftonbladet efter 23 år i princip för att någon annan påstod saker om honom som hänt för många år sedan och som inte ens är sant. Han säger att det kändes som att ligga underst i drevet utan att kunna försvara sig mot det.

Ville ta sitt liv

Det är vanligare än man tror att folk försöker ta sitt liv efter drev av lögner på sociala medier. Virtanen är inte alls något undantag, han tänkte ta sitt liv men barnen kom emellan. Han passade nämligen barnen den tiden. Barnen räddade hans liv. Virtanen säger att bara de som varit utsatta för sådana här drev kan förstå hur tungt det är. Jo, vi förstår för vi har också varit utsatt för ungefär samma drev. Det är vanliga media, några bloggar och värst av alla, Flashback. Flashback är värst i dubbel bemärkelse, dels för att de ljuger och hittar på i realtid och dels för att den empatilösa ägaren, Jan Axelsson, inte tar bort dravlet. Han lever i en tro att yttrandefriheten innebär att man skall få hänga ut och ljuga hur som helst om vem som helst. Jan Axelsson har bildligt överlevt sig själv, hans tid håller på att rinna ut för folk börjar så smått att formera sig. Det är bara en tidsfråga innan de uthängda plockar ner skiten, bit för bit.

Utan att vara dömd

Man lynchas utan att vara dömd. Ingen vill ge de uthängda ett arbete, Virtanen är där nu. Folk byter sida på gatan men numera spottar ingen längre, säger han. De tidningar som skrev skit om honom går vidare men Virtanen får lida av deras skriverier. Många är det som känner igen sig men få är det som vågar höja rösten till Virtanens fördel för de skräms av tanken att allt skall rulla igång igen, de är brända för livet. När mobben tystnat är det fortfarande inte säkert, det är som att få en villkorlig dom men villkoren är på näthatarnas sida. Dvs, man slipper straffet om de inte har lust att skriva mer om det, inte annars. De som råkat ut för detta vågar inte läsa på vissa platser på nätet eller vissa tidningar, tänk om det dragit igång igen?

Var en annan person tidigare

Tidigare befann han sig en miljö av droger och alkohol. Livet var helt enkelt dekadent. Han betedde sig inte som man borde utan tog för sig när det erbjöds, det blev mycket sex. Kvinnorna som pekade ut Virtanen hade mycket skiftande orsaker som exempelvis bli bjuden till Virtanen att dricka sprit. Det viktiga är dock att han tröttnade på det livet och tog sig ur det, träffade sin fru samt fick barn. Om han våldtagit någon på den tiden skulle han blivit anmäld för det direkt. Man kan inte komma dragandes med det 10-20 år efteråt, det håller inte oavsett. Det är så det är och inget att göra åt. Bevisen är ofta borta om det ens finns några bevis. Minnena är suddiga av händelseförlopp och ofta var de alla onyktra. Vare sig det skedde ett övergrepp eller inte kan man inte komma dragandes med det så många år efteråt. Att hänga ut någon som våldtäktsman vare sig det hänt nu eller för många år sedan är inte bara fel, det är som att mörda personen man hänger ut. Benny Fredriksson tog exempelvis sitt liv på grund av uthängning trots att han var helt oskyldig. Det måst vara tillåtet att bättra sig och bli dömd efter det i stället för att dömas efter hur man var förr. Livet tog plötsligt slut bara för att tidningar och sociala medier skrev så som han var förr, före 2005. Hur relevant är det idag?

Virtanen tycker om #Metoo

Virtanen tycker #Metoo är bra men deras försök till att “mörda” honom går inte att stödja. #Metoos uthängningar går inte försvara alls.

Vad gör Virtanen nu

Han håller på att skriva en bok men det går inte ge ut den så länge nätdrevet pågår, förlaget vill helt enkelt inte det. Alltså till och med sin egen skrivna bok går inte att ge ut när man förtalats, boken som kan vara enda sättet att försvara sig med går alltså inte att ge ut. Virtanen ser ingen framtid, han tar en dag åt gången. En bra start skulle vara att media bad om ursäkt, men de ber aldrig om ursäkt. Slutet på detta går inte planera, det är inget liv, det är ett jävla liv.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer