#Metoo-rörelsen är en behjärtansvärd rörelse som en kvinna vid namn Alyssa Milano ligger bakom. Hon uppmanade kvinnor att på Twitter berätta om sexuella trakasserier under namnet #Metoo. Hon skapade alltså inte Facebook-rörelsen #Metoo men det är från hennes idé som grupperna på Facebook härstammar från. Rörelsen har med all önskvärd tydlighet visat att övergrepp är mer vanligt än man kan tro. Tidigare har det varit svårt för kvinnor i vissa branscher att peka på problemen för det har ofta bryskt tillbakavisats eller vinkats bort som en obetydlighet. Detta har rörelsen #Metoo ändrat på men inte alltid helt sjyst.
Hänger ut folk
Hänga ut en person som sexförbrytare är något av det vassaste man kan göra. Men det är inte bara vasst det är en ohygglig upplevelse för de som utsätts för det och än värre om personen i fråga är helt oskyldig. Det finns exempel där personer hängts ut med namn för att de haft en “kroppsberöring”. De som hänger ut folk så här vet förmodligen inte vilka oerhörda konsekvenser det medför, inte bara för den uthängde själv, utan än värre för den kanske numera stadgade och ibland oskyldiga personens anhöriga. Det finns exempel där den drabbades familj är i upplösningstillstånd och det kan knappast vara syftet med #Metoo.
Hämnden är ljuv
I vårt arbete mot näthat har vi träffat på både män och kvinnor som lättvindigt hänger ut folk. Det tänker inte alls på konsekvenser vare sig för den de hänger ut eller för sin egen del. De kan hittas och då är risken att de får stå för vad de gjort. Flera av dessa obetänksamma monster till människor är sannolikt med i #Metoo-rörelsen. Vi som sett anonyma näthatare aktiva på nätet kan mycket väl använda #Metoo som en plattform mot sina antagonister där de “oskadligörs” genom att hänga ut dem som sexofredare. Där finns med stor säkerhet också personer som använder #Metoo för att skada den som nekade en invit eller kanske till och med skada den som gjorde slut på ett förhållande. #Metoo kan mycket väl vara en hämndplattform för mindre nogräknade.
Är #Metoo bra
Ja, vi anser att #Metoo är både bra och nödvändig för att få stopp på den kultur i vissa branscher som tillåtit en kultur där man obehindrat kan “ta för sig” både sexuellt och med makthandlingar. I dessa branscher har det visat sig att man inte bara tittat åt andra hållet när sådant händer utan också försvarat förövaren medan den drabbade tvingats sluta om denne klagat. Här har verkligen #Metoo gjort stor nytta med att få dessa branscher inordnade under de policys som alla andra jobbat under länge.
Bäst före datum
Vissa brott måste ha ett “bäst före datum”. Sådant som hänt för 15-25 år sedan kan bara inte vara aktuellt nu om det inte rör sig om “regelrätt” våldtäkt. Någon som blivit våldtagen kan inte glömma det så i dessa fall kan man polisanmäla vederbörande. Men att hänga ut personen på nätet med vad denne gjort för många år sedan eller alla andra uthängningar följt av lögner och förtal försvinner aldrig. Det är ett brott som upprepas varje gång någon läser det, där finns inte begreppet “bäst före datum”. Det är ett mycket svårt trauma att bli uthängd som i flera fall kan vara lika illa som en våldtäkt. För flera tusen anhöriga till drabbade har det till och med varit värre än en våldtäkt eftersom den uthängde och förtalade anhörige tagit sitt liv. Tänk på det ni som hänger ut folk i #Metoo-rörelsen, tänk om den som hängs ut tar sitt liv för en händelse som ligger decennier bort?
Allt är inte sexuellt ofredande
Om en person uppvaktar en annan person kan det inte kallas för ofredande. Var gränsen går kan vara svårt att dra men om den uppvaktande inte ger sig kan det vara tillfälle att anmäla personen för förföljelse. Men sexuellt ofredande kan det knappast kallas för. En person som hängdes ut och anmäldes för sexuellt ofredande visade sig i anmälan att det var frågan om kroppsberöring. Flera av oss har ett behov att “ta på” andra. Det kan vara att lägga armen om en person eller att klappa någon. Det är inte ofredande, det är bara en vanlig social kontakt. Vissa som man hälsar på tar ofta tag i armen för att visa sitt tycke, det är inte heller ofredande. Är man ute och dansar eller är på krogen har man sänkt ribban och öppnat sig för flera kroppsberöringar. Man skall naturligtvis inte behöva tåla allt som “dyngraka” män tar sig till, dem skall man inte tåla alls men av andra skäl. Sexuellt ofredande är inte ok heller ute i nöjeslivet men man får tåla leken man ger sig in i och förstå att här gäller aningen slappare regler. Kramar, hålla om när man dansar och annat liknande får man helt enkelt tåla när man är på nöjesplatser. En del av de som går på sådana tillställningar gör det för att “få ihop det” med någon, kanske för att dela resten av livet med denne. De som har den agendan måste tillåtas att uppvakta den utvalda. Det kan handla om att dansa, tala med och göra närmanden. Det kan inte anses vara ofredande var det än är. Om det vore ofredande och stoppas kommer mänskligheten snart att dö ut.
Simpelt näthat
Att hänga ut folk med namn och påstå att de våldtagit eller gjort andra sexuella brott mot andra är inte alls befrämjande för #Metoo. Det är simpelt näthat! Våldtäkter skall polisanmälas och rättsväsendet avgör om det begåtts ett brott. Sexuellt ofredande som hänt för flera år sedan finns det ingen anledning att ens nämna. Om man väntat med att anmäla till brottet sedan länge preskriberats får man nog vara så vänlig att skylla sig själv och att hänga ut personen är ett färskt brott som du kan få stå för.
Läs gärna denna artikel också: Aftonbladet