#Metoo – En förtalsorganisation

I spåren av uttalanden av #metoo att kändisar begått sexuella övergrepp har följts av en mycket svår förtalsmobb. Flera kändisar har pekats ut som sexualförbrytare där en av dem tog sitt liv. Utan att kontrollera eller invänta utredningar började mobben gå igång. När de får frågan “Vet du om det är sant?” ges svaret av i stort sett alla tillfrågade, “Har inte en aning!”.

Ibland utan kontroll av #Metoo

De som beskyllt kändisar för sexuella övergrepp har oftast inte gjort det direkt i gruppen #metoo men de har använt hashtagen #metoo och därmed dragit in den organisationen som överbyggnaden varifrån förtalet spridits. Man kan alltså inte alltid skylla på organisationen #metoo men man kan skylla på företeelsen #metoo.

Hittar mer sexuella övergrepp

Risken är att företeelsen #metoo skakar fram sexuella övergrepp ur andra företeelser som inte alls är sexuella övergrepp. Det kan handla om en person som blivit obesvarat förtjust i en annan och som löser det genom att uppvakta denna. Om den som uppvaktas senare fått en #metoo-gruppsyn på sådant finns risken att uppvaktningen tolkas som sexuellt övergrepp. Eller den blyge ovane som nu vill uppvakta någon och som på grund av ovana gör uppvaktningen klumpigt kan också tolkas som sexuellt övergrepp när det bara handlar om en blyg person som äntligen skrider till handling. Maktspråk är mycket illa att använda men görs ofta ovetandes av personer i ledande befattningar och kan av vissa utsatta tolkas som sexuella övergrepp.

Förtalsorganisation

#Metoo med sina hashtags är en indirekt förtalsorganisation likt många grupper på Facebook och Flashback. #Metoo har naturligtvis gjort mycket gott för utsatta kvinnor men så fort man börjar med förtalsdrev skjuts den biten åt sidan och det som överspeglar det goda är brotten med förtal i stora drev. Det är inte oförtjänt att kalla dem för förtalsgrupp eftersom administratörerna på olika platser skulle kunna ta bort förtal men gjorde det inte. Förtalet var så illa att det drev en person till att begå självmord. Det kom senare fram att han var helt oskyldig. Ett drev som driver folk till självmord är inte förtjänta att få beröm. #Metoo är alltså inget annat än en förtalskultur som ljuger och driver folk till att förlora sina arbeten, sitt normala liv och för många år fram bli utpekade som sexualbrottsling. Allt detta trycker tillbaka det goda #Metoo faktiskt kunde står för. De påminner för övrigt väldigt mycket om McCarthyeran i USA på 50-talet.

Aschberg konfronterar mobbarna

Aschberg ringer upp näthatarna och konfronterar dem på sitt mycket effektfulla sätt. Utan att gå över några gränser, lugnt och sansat får han de uppringda till att framstå det de är, simpla näthatare som inte tänker efter före.

Här är de inspelade uppringningarna

När man lyssnar på svaren från mobbarna är flera ångerfulla och de hade inte en aning om det inlägg de kommenterade var sant eller inte på precis samma sätt som näthatarna från andra platser inte tar reda på fakta innan. Det är förvånansvärt att de inte tänker efter innan de hasplar ur sig en massa förtal. Det är svårt att förstå att människor, som i detta fall inom media och kultur, inte tänker längre så? Det är samma fenomen som på alla andra näthatarplatser, dvs de är simpla näthatare och borde bestraffas för det! Det skall bestämts sägas att även om någon är skyldig skall man inte hänga ut eller förtala denne. De gånger man kan hänga ut någon är när den uthängde själv näthatat eller gjort så att andra kan näthata.

Anmäld för förtal

Personen som startade drevet och som Aschberg ringde om är nu anmäld för förtal. Den förtalade säger att det är lögn från början till slut. Den drabbade fick, som alla andra, sitt liv helt förändrat efter drevet. Sexuella övergrepp skall och måste anmälas direkt efter det skett och processen att få någon fälld för brott skall alltid göras genom rättsväsendet och inte ute på nätet eller i media. Det håller inte att komma 5-20 år efter med att anmäla övergrepp hur illa det än är eller förtala den utpekade. Det är väldigt olyckligt att en del inte vågar anmäla sådana brott. Efter många år är det inte alls säker det går bevisa om brott begåtts. Det tragiska med att “sätta fast” personer som en hämnd för något är det faktum att verkliga brott hamnar i skuggan.

Vilka minns dessa och vad de står för

Martin Timell, Fredrik Virtanen, Lotta Bromé, Lars Ohly, Benny Fredriksson, Lasse Kronér,

Effekterna för ovanstående har haft långtgående och förödande  konsekvenser. De har fått lämna uppdrag eller jobb, ofta innan någon juridisk prövning har gjorts. De är säkerligen oskyldiga till sexuella brott, möjligen handlar det i vissa fall om strukturella maktproblem som skall tas om hand på arbetsplatsen de jobbar på och inte hängas ut på nätet och i media som något helt annat. Det kan också vara uppvaktningar av vänner som på fyllan gått helt fel men som inte alls kan sägas vara sexuella övergrepp.

Vill vi ha det så här

Ärligt talat, vill vi ha det så att grupper av folk pekar ut enskilda för sexuella övergrepp på nätet och i media? Vill vi ha det så att män allmänt pekas ut som sexuellt galna? Vill vi ha det så att män pekas ut som djur? Vill vi ha det så att vi måste skriva kontrakt med den uppvaktade för att överhuvudtaget kunna uppvakta? Vill vi ha det så att våra kontaktsökande drifter i detalj skall lagstiftas? Vill vi ha det så att lagstiftningen i dessa frågor skall vara styrd av människor som tycker all kontaktsökande är sexuella övergrepp? Nej, naturligtvis vill vi inte det! Kärlekskontakter mellan personer skall inte styras av någon annan än de som är med i detta. Allt annat tar udden av den spännande känslan och förälskelsen mellan två personer. Än värre är det när de skall ha en sexuell stund om de först skulle tvingats ingå i ett avtal, även mindre än så kan få lågan att slockna.

Metoo men inte vi

Det som hänt i #metoo är i första hand ett problem inom de “fina kretsarna”. Utanför “de fina kretsarna” förekommer också övergrepp av olika slag, främst i samband med fylla och oftast i hemmet. Det är dock ytterst sällsynt att en person utanför “de fina kretsarna” hängs ut genom #metoo av den enkla orsaken att de inte deltar i “de fina kretsarnas” sällskap. Det är överlag nästan uteslutande folk inom “de fina kretsarna” som hängs ut som sexförbrytare och som är de som hänger ut. Problemet är alltså inte något som berör arbetare, tjänstemän och andra som inte “når upp till den fina kretsarna”. Men skriverierna ger ett sken av att det gäller alla i samhället vilket är helt fel. Vanligt folk står bara utanför med luttrad blick och tittar förvånat på spektaklet som sker i den lilla kretsen av “fint folk”!

Metoo behövs trots allt

Rörelser som #metoo behövs framförallt för att peka på den manskultur som finns inom “de fina kretsarnas”. Om de gör detta rätt och slutar förtala folk innan personen är dömd och när denne är dömd ändå inte förtalar personen kan #metoo göra nytta men bara då.  I alla andra fall förvärras bara situationen och de kan få opinionen mot sig, det skulle vara förödande i kampen för kvinnans rätt!

Läs mer:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metoo

12 tankar på “#Metoo – En förtalsorganisation

 1. jä’vla lågvatten reportage
  -hur många har metoo rörelsen sparkat
  -hur många gärningMÄN har satts dit

  förstår nu att ni är gamla kränkta gubbar bakom era anonyma site

  finns alltid svagheter och offer när sanningen ska fram. detta tycker ni är fel såpass att dessa äckel ska fortsätta as business as usual skrämmande

 2. puss på er:
  jä’vla lågvatten reportage
  -hur många har metoo rörelsen sparkat
  -hur många gärningMÄN har satts dit

  förstår nu att ni är gamla kränkta gubbar bakom era anonyma site

  finns alltid svagheter och offer när sanningen ska fram. detta tycker ni är fel såpass att dessa äckel ska fortsätta as business as usual skrämmande

  Vi vet inte hur många gärningsmän som satts dit. Du kan väl återkomma med statistik till oss. Vi ser faktiskt fram emot det. Du kan väl också ta fram statistik på hur många inom #metoo som åtalats för förtal också?

  Hur många som fått sparken är en del men som med allt förtal är det inte den som förtalar en person som sparkar samma person, det är den som denne har anställningen hos. Men förtalet om personerna är det som triggar fram detta.

  Jag hoppas verkligen du inte tycker det är bra att folk förtalar andra och att oskyldiga slås ut från sina arbeten? Eller?

  Tycker du att det får finnas oskyldiga offer för att få tag i en skyldig gärningsman? Om det är så har vi olika uppfattningar. Vi är dessutom i mycket gott sällskap eftersom våra lagar sätter sig helt emot en sådan princip.

  Vi är båda män och kvinnor från flera olika politiska läger med en ålder från 20 år till över 80 år. Vår ordförande är en kvinna på 43 år. Är det godkänt eller krävs det något mer?

 3. puss på er

  jä’vla lågvatten reportage
  -hur många har metoo rörelsen sparkat
  -hur många gärningMÄN har satts dit

  förstår nu att ni är gamla kränkta gubbar bakom era anonyma site

  finns alltid svagheter och offer när sanningen ska fram. detta tycker ni är fel såpass att dessa äckel ska fortsätta as business as usual skrämmande”

  Menar du att det är bra att hänga ut och förtala folk?
  Om du tycker det är du säkert en av näthatarna!!!

  ———————————–
  Redigerade med att lägga in en QUOTE
  /REDAKTIONEN

 4. Ringen: Menar du att det är bra att hänga ut och förtala folk?
  Om du tycker det är du säkert en av näthatarna!!!

  ———————————–
  Redigerade med att lägga in en QUOTE
  /REDAKTIONEN

  Vi får faktiskt hålla med om det OM det är så att “puss på er” stödjer näthatet mot dessa män!

 5. helt rätt “puss på er” detta är män som om om om om om igen visar sin omogenhet

  puss back :x)

 6. h*n:
  helt rätt ”puss på er” detta är män som om om om om om igen visar sin omogenhet

  puss back :x)

  Kan du ge några exempel på män som dömts efter att #metoo hängt ut dem och förstört deras liv? De måste alltså vara dömda för det de anmälts för av någon inom #metoo.

 7. det är inte ansträngde att hålla med artikel, det är till och med riktigt lätt. Kränka folk på avstånd ute på nätet är fegt, idiotiskt men framför allt olagligt, kvinnor är inte undantagna. Fler sådana artiklar, tack!

 8. Agneta S.:
  det är inte ansträngde att hålla med artikel, det är till och med riktigt lätt. Kränka folk på avstånd ute på nätet är fegt, idiotiskt men framför allt olagligt, kvinnor är inte undantagna. Fler sådana artiklar, tack!

  Håller med!
  Det kommer mer både om män och kvinnor!

 9. “#Metoo – En förtalsorganisation” haha så detta var er slutsats efter en av historiens paradigmskifte för världens kvinnor…blev ni rädda för att kvinnorna hördes och talade om vad som har föregåtts och tystats ner av män? Så om ni inte kunde komma fram till någon annat dags att lägga ner denna sajt då I Folkets Intresse tycks enbart gälla för halva folket lätt kränkta män….

 10. mona:
  ”#Metoo – En förtalsorganisation” haha så detta var er slutsats efter en av historiens paradigmskifte för världens kvinnor…blev ni rädda för att kvinnorna hördes och talade om vad som har föregåtts och tystats ner av män? Så om ni inte kunde komma fram till någon annat dags att lägga ner denna sajt då I Folkets Intresse tycks enbart gälla för halva folket lätt kränkta män….

  Du är ytterligare en i raden som läser men bara fångar upp lösryckta stycken. Bara för din skull skall vi säga att:

  1. Vi stödjer #metoo som princip

  2. Vi motarbetar ALLT näthat som uthängningar och förtal av andra innebär oavsett VEM det kommer från

  3. Vi värnar om utsatta kvinnor och män men det är inte vår tidnings uppdrag(*) att skriva om

  Det är alltså inte alls ok att näthata, inte ens om det kommer från #metoo. Eller är det så att du tycker man kan näthata om man kallar sig för #metoo-are? Vad för fler organisationer är det ok att näthata under? Som du själv ser blir det ohållbart i längden om man skall tillåta vissa att näthata men inte andra. Näst i tur kanske i så fall blir Flashback som får “tillstånd” att näthata. Eller om #metoo startar en tråd på Flashback blir det då fritt fram att näthata i den tråden men i andra trådar skall näthat bekämpas? Eller ännu värre att utsatta män skapar en grupp, ex.vis #förtalademän, och börjar näthata kvinnor som näthatar i #metoo och på andra platser. Om man följer din syn på saken skall du försvara män som näthatar kvinnor som näthatar. Det håller alltså inte att vissa får men andra får inte. Vår syn är att INGEN skall näthata oavsett varifrån det sker och det hjälper inte att selektivt läsande ser annat i texten än vad som faktiskt står där, näthat skall stoppas oavsett.

  Vi tycker det är tråkigt när vissa väljer att inte läsa färdigt och ta till sig artiklar istället för att läsa bara sådant som “sticker” i ögonen och sedan hemfalla åt rena förföljelser. Vi släpper inte fram 8 av 10 kommentarer som nästan uteslutande handlar om att reagera på vissa meningar och ord utan att läsa färdigt. Om du fick se de kommentarerna skulle du bli mörkrädd. Ett exempel:

  Ni och er nätsida skall brännas upp men föst skall vi kvinnor tränga pålar genom rövhålen ut genom munnen på er[..]

  Detta skrevs av en person som kallar sig för kvinna och är med i #metoo. Det behöver alltså inte betyda att det är en kvinna eller att denne är med i #metoo. Trevligt? Nej, inte alls!

  Läs också vår chefredaktörs inlägg här

  ……..
  (*)I folkets intresse ägs av SIG-gruppen och det är SIG-gruppen som bestämmer inriktningen i tidningen och inriktningen är bestämd vara mot näthat och nätrelaterade brott.

  Notering 1:
  Till uthängning hör inte offentliga personer och de får tåla lite mer än andra men att påstå en offentlig person begått sexuellt övergrepp är inte alls ok på något sätt.
  Notering 2:
  Våra rättsvårdande myndigheter reagerar på så sätt att om en ofredad person “bjuder upp till dans” kommer denne nästan så gott som alltid att förlora i en rättegång mot den som ofredat. Orsaken är att “bjuder upp till dans” räknas som en hämnd och hämnd är lika brottsligt som mycket annat. “bjuder upp till dans” är det när man blir ofredad, näthatat eller liknande och sedan går ut på nätet och skriver om det på ett sätt som inte är acceptabelt. Om man blivit utsatt och anmäler förövaren så håll tyst åtminstone tills rättegången är över annars är målet hopplöst förlorat.

 11. mona:
  ”#Metoo – En förtalsorganisation” haha så detta var er slutsats efter en av historiens paradigmskifte för världens kvinnor…blev ni rädda för att kvinnorna hördes och talade om vad som har föregåtts och tystats ner av män? Så om ni inte kunde komma fram till någon annat dags att lägga ner denna sajt då I Folkets Intresse tycks enbart gälla för halva folket lätt kränkta män….

  Jag är kvinna och skäms för sådana som dig. De män som nu kölhalas i offentligheten har också kvinnor som stödjer sin män och lider nu lika mycket som de utsatta för det #metoo gör. I vårt land och i många andra länder förekommer brutalt våld mot kvinnor men det bryr sig inte överklassorganisationen #metoo om, inte alls, inte på något sätt. De högljudda kvinnorna i #metoo och liknande organisationer bryr sig bara om överklasskvinnor och kändiskvinnors väl och ve. Varför? Jo, därför att #metoo är en överklassorganisation och de har inget alls gemensamt med vanliga kvinnor. Jag reflekterade inte över det förrän jag läste det i denna blogg som lyfter hakan lite högre än andra för att se längre än till sin egen navel.

 12. René: Jag är kvinna och skäms för sådana som dig. De män som nu kölhalas i offentligheten har också kvinnor som stödjer sin män och lider nu lika mycket som de utsatta för det #metoo gör. I vårt land och i många andra länder förekommer brutalt våld mot kvinnor men det bryr sig inte överklassorganisationen #metoo om, inte alls, inte på något sätt. De högljudda kvinnorna i #metoo och liknande organisationer bryr sig bara om överklasskvinnor och kändiskvinnors väl och ve. Varför? Jo, därför att #metoo är en överklassorganisation och de har inget alls gemensamt med vanliga kvinnor. Jag reflekterade inte över det förrän jag läste det i denna blogg som lyfter hakan lite högre än andra för att se längre än till sin egen navel.

  Det känns befriande att läsa din kommentar i förhållande till alla andra kommentarer som vi inte kan släppa fram. Vi vet inte vilka som skriver så oförskämda kommentarer men de kommer i stora sjok så fort vi skriver om kvinnor. Ingen slår dem i vansinniga kommentarer. Vi börjar inse att det skiljer mellan kvinnors och mäns sätt att hata. Kvinnor verkar skriva betydligt oftare nedsättande om den de är arg på och de skjuter ofta budbäraren. Vi funderar nu på att polisanmäla ett knippe kommentarer som vill att vi skall dö genom att få föremål upptryckta i anus eller ner i halsen osv eller de som skriver att vi borde kastrerats från barnsben så att vi aldrig fått någon avkomma och liknande.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer